KISS; Eric Singer, huidige drummer

Eric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens de ziekte van Eric Carr en na diens dood werd hij de nieuwe drummer. Althans, totdat Peter Criss van 1997 tot 2001 weer terug kwam. In 2001 mocht Eric weer drummen en Peter kwam nog een laatste keer tussen 2002 en 2004. Vanaf dat moment is Eric de vaste drummer van KISS.

Eric Singer alias Eric Mensinger

Op 12 mei 1958 werd in Cleveland Ohio Eric Doyle Messinger geboren, zoon van de beroemde big band leader The Johnny Singer Band, Johnny Mensinger (van Duitse komaf). Zijn moeder, Bess, was een musical zangeres. Eric heeft nog een oudere zuster en een (inmiddels overleden) oudere broer.

Al in zijn tienerjaren leerde Eric drummen en als 14 jarige speelt hij met zijn vader mee in zijn band. Eric studeerde af aan de Euclid High School in 1976. Zijn helden waren, zoals van zovelen de Beatles, Rolling Stones en The Dacve Clark Five. Van origine heeft Eric bruin haar, maar hij verft het graag blond of zwart.

Eric zijn favoriete bands toen waren op een bepaald moment Queen, Mott the Hoople en KISS. Het grappige is dat hij in de soloband van Brian May heeft gespeeld en nu deel uitmaakt van KISS.

Carrière van Eric Singer voor en naast KISS

Het is gezien Eric voorliefde van hardrock helemaal niet gek dat hij rockdrummer werd. Hij speelde onder andere voor artiesten als Lita Ford (tijdens de tour van 1984), Brian May (Queen), Black Sabbath (Ozzy Osbourn, 1985), Badlands (1986-1989), Alice. Toen Paul Stanley in 1989 een kleine solo tour deed, speelde Eric in de begeleidingsband mee.

De laatste twee decennia heeft Eric meegewerkt aan meer dan 75 albums.

Tot 2008 was Eric drummer van Alice Cooper als hij niet hoefde op te treden met KISS. Hij speelt al sinds 2000 bij Alice en speelt mee op de albums: “Brutal Planet”, “The Eyes of Alice Cooper”en “Along Came a Spider”. Hij speelde eerder voor Alice in 1990.

Hij speelde ook in de band Avantasia waar hij Alex Holzwarth verving.

Eric en KISS

Terwijl Eric nog in High School was, was KISS al opgericht en begon met optredens. De toen vijftien of zestienjarige Eric zag zijn toekomstige werkgever voor het eerst in het magazine Rock Scene. Het kleine zwart/witte fotootje knipte hij uit en plakte hij aan de binnenkant van zijn kast. Toen de band uiteindelijk naar de Cleveland Agora kwamen om te spelen ging hij als fan naar de band kijken.

Toen Eric Carr in 1991 getroffen werd door hartkanker, was het Paul die Singer vroeg om voor Carr in te vallen, dit was vlak voor het uitkomen van het album Revenge. Na het overlijden van Carr werd Eric de nieuwe drummer van KISS. In de periodes dat Peter Criss weer terug kwam bij de band, speelde Eric op albums van andere artiesten als Rod Stewart (1997), Queen (1997), Ace Frehley (1997) en Alice Cooper (1999). In 2003 werd hij de vaste drummer van KISS nadat het contract van Peter niet werd verlengd.

Op een vraag tijdens een interview, hoe het is om samen te werken met Paul Stanley en Gene Simmons, antwoorde Eric:` Wanneer je hun vertrouwen hebt, is het niet moeilijk om voor of met ze te werken. Maar onthoudt altijd, zij hebben iets gecreëerd, zij weten hoe ze iets gedaan willen hebben (als ik het op mijn manier zou willen, moet ik mijn eigen band oprichten). Ik ben drummer van KISS omdat zij geloven dat ik hun kan geven wat zij nodig hebben.

Kostuum en Masker

Toen Eric de nieuwe drummer werd van KISS, adopteerde hij het “kat masker” en kostuum van Peter Criss. Wanneer hij tijdens optredens achter zijn drumstel zit, draagt hij een soort sneakers, waarvan hij aangeeft deze zeer waarschijnlijk op Schiphol te hebben gekocht, van zilver leer wat zeer goed past bij zijn kostuum.

Alleen met interviews en fotoshoots draagt hij de bijbehorende “high heels” laarzen.

Eric Singer Project (E.P.S)

In 1990 richtte Eric E.P.S., een rockband, op en werd het album Lost and Spaced uitgebracht. Dit album werd een release met als titel E.P.S. met John Corabi (voormalig zanger van Mötley Crue) op gitaar en bas, Karl Cochran op gitaar en bas, Bruce Kulick (voormalig KISS) op gitaar. De zang werd verzorgt door Eric, John en Karl.

E.P.S. is tot op heden niet ontbonden en bestaat dus nog steeds.

Diversen

  • Op 13 September 2007 maakte hij een verrassings bezoek aan het KISS Coffeehouse, samen met Alice Cooper.
  • Eric gebruikt geen drugs en rookt niet, hij drinkt met mate. Soms een glas wijn bij het eten. Hij vindt het heel belangrijk gezond te blijven en daar hoort drinken, drugs en roken beslist niet bij.
  • Hij bereidt zich 22 uur voor op een show van 2 uur en heeft nog nooit een optreden gemist.
  • Eric gebruikt half gelakte drumsticks, het liefst van hout. Hout neemt namelijk meer zweet op en blijft de grip beter.
© 2013 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
KISS; Peter Criss, de eerste drummerAls in 1973 een nieuwe rockband in Amerika verschijnt, KISS, is Peter Criss één van de bandleden. Hij is de drummer die…
KISS; Eric Carr, voormalig drummerNadat Peter Criss de inmiddels legendarische rockband KISS in 1980 verliet, hielden de overige drie bandleden audities.…

KISS; Paul Stanley Frontman en co-founderVeertig jaar na het oprichten van de rockband KISS, speelt Paul Stanley nog steeds in de band. Anno 2013 is KISS weer aa…
KISS; Gene Simmons, basgitarist en co-founderSamen met Paul Stanley richtte hij in januari 1973 de rockband KISS op. Nu ruim 40 jaar later speelt hij nog steeds in d…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 15-06-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.