KISS; Gene Simmons, basgitarist en co-founder

Samen met Paul Stanley richtte hij in januari 1973 de rockband KISS op. Nu ruim 40 jaar later speelt hij nog steeds in de band en staat hij nog steeds bekend als de vuur spuwende, bloed spugende demon. De in Israël geboren rocker heeft inmiddels ook diverse boeken op zijn naam staan, is deeleigenaar van de restaurantketen Rock and Brew en van het American Footbal team LA Kiss.

Gene Klein alias Gene Simmons

Chaim Withz is geboren in Haifa (Israël) op 25 augustus 1949 als zoon van Eva en Yeichel Witz. Toen Chaim 8 jaar was
emigreerde hij met zijn moeder naar Jackson Heights, Queens in New York City. Zijn ouders waren toen al gescheiden en de jonge Chaim sprak geen woord Engels. Al vrij snel veranderde hij zijn naam in (Eu)gene Klein. Gene is altijd enig kind gebleven. Zijn muzikale invloeden uit zijn jeugd zijn onder andere The Beatles en The Rolling Stones.

Zijn moeder is van Joods-Hongaarse geboorte en heeft de holocaust van een concentratiekamp overleefd. Samen met haar broer waren zij de enige overlevende van hun familie. Zij was pas 14 toen zij haar moeder en grootmoeder weggevoerd zag worden, hun dood tegemoet. In zijn autobiografie Kiss and Make-Up, schrijft Gene dat zijn moeder de belangrijkste reden is waarom hij nooit drugs heeft gebruikt. Zij heeft genoeg meegemaakt tijdens de verschrikkingen van de holocaust en hij wilde haar hart niet breken door een drugsgebruiker te worden. Ook heeft Gene nooit gerookt.

Gene studeerde af aan de NYSU (New York State University) en aan de CUNY (City University New York) en behaalde een “Bachelor of Education degree”. Zelf spreekt Gene Engels, Hongaars, Hebreews, Spaans, Duits en een beetje Japans.

Gene heeft ook als assistent van de Director of the Puerto Rican InterAgency Council gewerkt. Was assistent van de uitgever van de Glamour en later de Vogue.

Vroege carrière Gene

De eerste band waar Gene in speelde was “Lynx”, later hernoemd naar The Missing Links. Daarna speelde hij in The Long Island Sounds. Dan volgt een nieuwe band “Bullfrog Bheer” en begin jaren ’70 speelde hij samen met Stanley Eisen (Paul Stanley) in Wicked Lester. Het opgenomen album van deze band is nooit uitgegeven. Gene werd door zijn jeugdvriend Steve Coronel aan Stanley Eisen voorgesteld. Al snel na Wicked Lester is opgericht besluiten Gene en Stanley een eigen band, met eigen sound te gaan formeren. Niet lang daarna doet KISS zijn intrede.

KISS

Niet lang voordat KISS werd opgericht heeft Gene Klein zijn naam reeds veranderd in Gene Simmons (naar de legendarische Jumpin’ Gene Simmons).
Gene en Paul, Stanley heeft de naam Paul Stanley als stagenaam gekozen, vonden in Peter Crisoula (Peter Criss) een drummer en in Paul Frehley (Ace Frehley) een lead gitarist. De naam van de band werd KISS. Gene nam de baspartijen en zang voor zijn rekening (alsmede de marketing en financiën van de band). Paul werd de frontman en leadperformer. Op 30 januari 1973 had de band zijn eerste optreden in de Popcorn Club in Queens New York met maar drie mensen als publiek. Inmiddels heeft de band op
30 januari 2013 haar 40 jarig bestaan gevierd, en is KISS een rockband die een onuitwisbaar stempel heeft gedrukt op de muziekgeschiedenis. De make-up en aparte kleding werden het handelsmerk van de band.

Gene staat bekend als de vuurspuwende en bloedspugende demon. Hij behoort tot de top 5 vuurspuwers ter wereld. Het wereldrecord staat op een vlam van ruim 8 meter. Gene haalt ruim 4,5 meter.

In de periode voordat KISS zijn make-up aflegde kende niemand behalve familie en vrienden de mannen van KISS achter het masker. Zo kon het dus dat Gene ooit een ticket kocht voor een show van KISS, hij met de vele KISS fans gewoon naar de plaats liep waar hij zou moeten zitten. Nam plaats en niemand herkende hem. Enkele ogenblikken later verliet hij zijn plaats om zich backstage te transformeren tot “the Demon” van de band.

Kostuum en masker

Het kostuum dat Gene draagt tijdens optredens lijkt wel op een demonen kostuum. Een soort harnas met vleugels. Hoge laarzen en strakke beenbekleding. Voornamelijk zwart, en het harnas in zilver. Zijn masker is zwart wit, met twee grote demonachtig in zwart geschilderde ogen en een zwarte mond. Zijn haar heeft altijd een knot/staart bovenop zijn hoofd. Zijn bijnaam is “The Demon”, mede door de outfit die hij draagt. Daarbij steekt hij gedurende optredens zijn tong regelmatig uit. De gitaar in de vorm van een bijl maakt zijn outfit compleet.

Gene familieman

Tijdens de vele jaren van optredens met de band KISS, vooral in de begin jaren van de band, staat Gene bekend als “vrouwenversierder”. De geruchten gaan dat hij met duizenden vrouwen het bed heeft gedeeld. Na een relatie met de zangeressen Cher en Diana Ross, kreeg hij een relatie met de voormalige playmate en actrice Shannon Tweed (10 maart 1957). Na een date van 28 jaar is hij met haar getrouwd op 1 oktober 2011. Samen hebben ze twee kinderen:
 • 22-01-1989; Nick, inmiddels afgestudeerd aan het Pitzer College in Claremont
 • 07-07-01992; Sophie, heeft inmiddels een graad in Religious Studies aan hetzelfde college als haar broer.

Solo carrière

In 1979 besloten de leden van KISS ieder een soloalbum uit te brengen welke alle vier op dezelfde dag zijn uitgegeven.

Naast KISS heeft Gene nog een heleboel andere dingen waar hij zijn geld mee verdiend. Zo heeft hij ook verschillende televisie producties op zijn naam staan:
 • My dad the Rock Star; een tekenfilm van het Canadese animatiebedrijf Nelvana. Het gaat over een weinig gemanierde zoon van een Gene Simmons achtige rock ster; Gene is zowel de bedenker als de producer van deze animatie
 • Mr. Romance; een show ontwikkeld door Gene, waar hij ook de gastheer is op Oxygen cable television channel.
 • Rock School; een realiteits show waarin Gene een rockband probeert te maken uit een groep studenten van Christ’s Hospital School in het eerste seizoen, en in het tweede van een comprehensive school
 • Gene Simmons Family Jewels; een realiteits show, welk het persoonlijke leven laat zien van het gezin Simmons

Daarnaast heeft Gene ook verschillende boeken geschreven, namelijk:
 • Kiss and Make-Up
 • Seks Money, Kiss
 • Kiss: The Early Years
 • Ladies of the Night: A Historical and Personal Perspective on the Oldest Profession in the World.
 • Several science fiction fanzines.
 • Gene Simmons’Tongue; een lifestyle magazine voor mannen, is vijf keer verschenen (2002)

Samen met zijn zakenpartner Rich Abramson heeft hij een marketingbedrijf. Gene heeft een eigen platenlabel (Simmons records), waarmee hij zich vooral op de Canadese markt richt. Heeft een eigen kledinglijn en is eigenaar van het “moneybag logo”.

Diversen

De ongelooflijk lange tong van Gene is meer dan 7 inches lang, dat is bijna 18 cm. Ter vergelijk de hoge hakken van de laarzen van de heren, zijn ongeveer even hoog. Gene heeft zijn tong verzekerd voor $1.000.000. Een gemiddelde tong is ongeveer 5 inches lang, bijna 13 cm.

Gene is de ontdekker van diverse bekende rockbands, zoals onder andere Angel, Cinderella en het bekende Van Halen. De laatste ontdekte hij in 1977, hij produceerde de demo waardoor zij een contract kregen bij Warner Brothers Records.

Naast basgitaar speelt Gene ook gitaar, piano, keyboard en drums.

Awards

 • 2006; Gene werd ingewijd in de Long Island Music Hall of Fame
 • 2011; Gene ontving in januari symbolisch de sleutel van de stad Dallas en tegelijkertijd werd er een straat naar hem vernoemd “Gene Simmons Boulevard”
 • 2011; Gene ontving in juni symbolisch de sleutel van de stad Winnipeg
 • 2012; Gene ontving de Golden God award van het Revolver magazine
 • Gene is verkozen op de 29e plaats door Hit Parade in hun lijst van 100 Greatest Heavy Metal Singers

Instrumenten

Gedurende de 40 jaar KISS heeft Gene op de volgende gitaren gespeeld:
 • Axe Bass
 • Punisher Bass
 • Sector Gene Simmons Signature
 • Pedulla Basses, voornamelijk in de jaren ’80 en beginjaren ‘90
 • Gibson Grabber, voornamelijk in de beginjaren van KISS
 • Gibson Ripper, voornamelijk in de beginjaren van KISS
 • Custom Lobue bass, tijdens Wickes Lester en tussen ’73 en ‘78
 • Cort Guitars Signature GS-1 Bass
© 2013 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss is een hardrock/glamrock groep uit New York, USA, die in 1973 is opgericht. Na een carrière van bijna 40 jaar zijn…
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…

KISS; Paul Stanley Frontman en co-founderVeertig jaar na het oprichten van de rockband KISS, speelt Paul Stanley nog steeds in de band. Anno 2013 is KISS weer aa…
KISS 40 jaar Rock `n´ Roll“Hello …….,You want the best, you get the best. The hottest band in the world: KISS”. Met deze inmiddels beroemde zin be…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.