KISS; Paul Stanley Frontman en co-founder

Veertig jaar na het oprichten van de rockband KISS, speelt Paul Stanley nog steeds in de band. Anno 2013 is KISS weer aan het toeren in Europa en staat Paul nog steeds op het podium met de o zo bekende zwarte ster op zijn witte gezicht. Naast "The Starchild" is hij ook mede eigenaar van de restaurantketen Rock and Brew en van het American Football team LA Kiss.

Stanley Eisen alias Paul Stanley

Op 20 januari 1952 wordt Stanley Bert Eisen geboren in Manhattan USA, zoon en jongste kind van William en Eva. Zijn moeder is geboren in Berlijn, Duitsland en op jonge leeftijd geëmigreerd naar Amerika. In zijn tienerjaren verhuisde hij naar Queensland. Stanley studeert in 1970 af aan The High School of Music & Art in New York City. Hij begint met Art, maar al gauw wordt de penseel ingeruild voor een gitaar.

Paul heeft microtia, een aangeboren afwijking van de oorschelp. De oorschelp is niet ontwikkeld en gaat meestal gepaard met gehoorverlies, zoals Paul zelf aan heeft gegeven doof te zijn aan een oor (rechts). Hierover spreekt hij vrij en uitgebreid in zijn boek "Paul Stanley, Face the music, A life exposed". Dit boek is uitgebracht april 2014.

De boomlange Stanley, 1,83 m, is beter bekend als Paul Stanley, de oprichter en frontman van de rockband KISS. Ondanks dat hij zelf een rock artiest is, houdt hij persoonlijk ook van klassieke opera. Stanley koos als artiestennaam voor Paul Stanley.

Hij is inmiddels ambassadeur van liefdadigheid organisatie AboutFace, die mensen helpen en informatie verstrekken over afwijkingen aan het gezicht.

Vroege carrière

Een vriend brengt hem in contact met Gene Klein (later bekend als Gene Simmons). Net als Stanley is Gene ook een songwriter, en pas na een tijdje worden de twee goede vrienden . Zij spelen samen in Rainbow (niet de beroemde Rainbow van Ritchie Blackmore), een lokale band waar zij in 1970 speelde. Later veranderde de band de naam in Wicked Lester. Niet lang daarna richtte zij samen een nieuwe band op, schrijven songs en met Peter Criss op drums en Ace Frehley op gitaar vormen zij sinds 30 januari 1973 de rockband KISS.

KISS

Stanley, Gene, Peter en Ace kozen de naam KISS voor de band. Niemand behalve de bandleden weten waar de naam voor staat. Ook kozen de bandleden een stage name. Gene Klein werd Gene Simmons en Stanley Eisen werd Paul Stanley en zo is hij ook wereldwijd bekend. Paul staat ook bekend om zijn expressieve gedrag, zijn manier van kleden en zijn seksueel getinte opmerkingen (op en naast het podium). Paul werd de frontman en nam duidelijk de leiding tijdens de optredens terwijl Gene de marketing voor zijn rekening nam.

Paul heeft samen met Gene de meeste nummers geschreven tijdens de 40 jaar dat de band inmiddels bestaat. Toen KISS 5 jaar bestond (1978) besloten de bandleden ieder een soloalbum uit te brengen en de albums werden op dezelfde dag uitgebracht. Het album van Paul leek het sterkste op de KISS sound. Inmiddels zijn er anno 2012 20 studioalbums uitgebracht.

Het was op aandringen van Paul dat de band, nadat begin jaren ’80 het succes van KISS iets terug liep, de welbekende make-up personages aflegden. Voor het eerst na 10 jaar konden de fans zien wie wie was. Inmiddels speelt de band weer met de kenmerkende make-up op.

Op 27 juli 2007, voorafgaand aan het laatste optreden van de Hit ’N Run Tour, werd Paul met spoed opgenomen in het ziekenhuis met een hartslag van 200 slagen per minuut en was zijn leven in gevaar. Het was voor de eerste keer in de 34 jarige geschiedenis van KISS dat zij met drie personen optraden.
Gene beschouwd Paul als de broer die hij nooit gehad heeft. Zowel Paul als Gene hebben beide volgens eigen zegge nooit drugs gebruikt.

Kostuum en personage

In het begin was de personage van Paul The Bandit en zijn masker de Lone Ranger, welk alleen gedragen werd gedurende een paar shows in 1973. Daarna werd het masker vervangen door de welbekende Starchild. Ace stelde voor dat Paul over ieder oog
een ster zou tekenen. Volgens Gene zou Paul gezegd hebben dat hij één ster zou doen, want voor twee was hij te lui. Volgens Paul zelf zou hij voor één ster gekozen hebben omdat hij van a-symmetrie houdt.

De kleding van Paul is altijd zwart/zilver, strakke beenbekleding, soms strakke op gympakken lijkende outfits en veel bloot op de borst, met een giletachtig vest. Vaak draagt hij een riem die is bewerkt met bergkristal. Op de kleding en zijn laarzen met plateau zolen en hoge hakken zijn veelal sterren (in bergkristal) verwerkt. Lekker uitbundig en vooral heel sexy. Heel lang heeft hij ook een leren choker gedragen, met bergkristal of studs. Iedere tour heeft hij een nieuwe outfit.

In 2006 hervatte hij de samenwerking met Washburn Guitars.

De top 10 best songs van Paul Stanley

De onderstand songs zijn verkozen tot de 10 beste songs, door Paul Stanley gezongen:
 • 10: Lick It Up; van het album “Lick It Up” uit 1983
 • 9: Sure Know Something; van het album “Dynasty” uit 1979
 • 8: I Stole Your Love; van het album “Love Gun” uit 1977
 • 7: Do You Love Me; van het album “Destroyer” uit 1976
 • 6: Hotter Than Hell; van het album “Hotter Than Hell” uit 1974
 • 5: I Want You; van het album “Rock and Roll Over” uit 1976
 • 4: Black Diamond; van het album “KISS” uit 1974, niet gezongen, wel geschreven door
 • Paul.
 • 3: Detroit Rock City; van het album “Destroyer” uit 1976
 • 2: 100,000 Years; van het album “KISS” uit 1974
 • 1: Love Gun; van het album “Love Gun” uit 1977

Instrumenten:

Gedurende de 40 jaar KISS heeft Paul op de volgende gitaren gespeeld:
 • Ibanez PS 10 en Destroyer; eind jaren ‘70/begin jaren ’80 en midden jaren ‘90
 • Wasburn Signature Models; midden/einde jaren ’90 en heden
 • Silvertone Signature Models; midden jaren 2000
 • BC Rich Guitars; jaren ’80 en begin jaren ‘90
 • Gibson Flying V; midden jaren ‘70
 • Gibson Explore; eind jaren ‘90
 • Randall Amplifiers; jaren ’90 tot 2010
 • Engl Amplifiers; vanaf 2010

Solo carrière

Naast KISS heeft Paul ook twee solo albums opgenomen en een DVD. Het eerste album, Paul Stanley (18 september 1978),
waarvan hij de nummers zelf heeft geschreven. Zijn tweede album volgde op 24 oktober 2006, Live to Win. In 2008 volgde de DVD One Live KISS.

In 2005 verscheen er een bootleg CD met de naam People, Let Me Get This Off My Chest: The Very Best of Paul Stanley’s On Stage Banter. Deze door een fan gemaakte cd behelst 70 gesproken tracks van Paul’s onderscheidende introductie van songs en grappen.

In 2008 zong hij een duet met Sarah Brightman op haar album Symphony; I Will Be with You.

In 1999 stond Paul in Toronto in een productie van The Phantom of the Opera, waar hij de rol van The Phantom vertolkte. Hij speelde de rol van 25 mei tot 1 augustus en van 30 september tot 21 oktober.

Naast een carrière als rock zanger/gitarist heeft Paul sinds 2005 de penseel weer opgepakt. Inmiddels heeft hij al werken geëxposeerd en zelfs verkocht.

Paul familieman

Op 26 juli 1992 trouwde Paul met Pamela Bowen en in 2001 gingen ze uit elkaar. Met haar kreeg hij 1 zoon.
 • 6 juni 1994 zoon Evan Shane Stanley.

Op 19 november 2005 trouwde Paul met Erin Sutton. Met haar heeft hij drie kinderen:
 • 6 september 2006; Colin Michael
 • 28 januari 2009; Sarah Brianna
 • 9 augustus 2011; Emily Grace

In een Amerikaans magazine maakte Paul met een enorme lach de opmerking dat dochters de wraak van God zijn, een
terugbetaling voor zijn verleden. “Maar eerlijk het is een enorme rijkdom, er is een relatie en band tussen vaders en dochters die alleen een vader kan begrijpen, heel uniek”, aldus Paul.

Awards

Naast de vele gouden en platina albums die hij met KISS heeft ontvangen, heeft Paul ook een aantal andere awards in de wacht gesleept, namelijk:
 • In 2006 werd Paul ingewijd in de Long Island Music Hall of Fame
 • In 2008 ontving hij de “Showman Of The Year Award of the Classic Rock Awards”
 • In 2009 ontving hij de “Classic Gold Telly Award” voor zijn concert film One Live Kiss
 • Hij ontving de “Sound Partners Lifetime Achievement Award” van The House Research Institute
 • Hit Parader plaatste hem 18e in hun Top 100 Metal Vocalist of All Time lijst
 • The Gibsom.com Readers Poll plaatste hem op de 13e plaats van hun Top 25 Frontmen lijst.

Diversen

In 2004 heeft hij twee nieuwe heupen gekregen, één in oktober en één nieuwe in december, nadat was gebleken dat de eerste operatie niet succesvol verlopen was. Paul heeft aangegeven in de toekomst een derde heup operatie te moeten ondergaan.

In oktober 2011 ging hij weer onder het mes, nu een operatie aan zijn stembanden

Tijdens een interview wat Paul ooit heeft gegeven, werd hem gevraagd of iemand hem ooit heeft geleerd hoe te bewegen of dat hem dat van nature zo makkelijk afgaat. Paul gaf als antwoordt dat hij doet wat hij doet, en dat hij geen idee heeft hoe tijdens een optreden te bewegen. Hij beweegt gewoon zoals in hem opkomt, altijd.

Rock & Brews

Sinds 2013 zijn Paul en Gene ook partners in het opzetten van een groeiende restaurant keten Rock & Brews. Een restaurant waar rock & roll muziek te horen zal zijn naast goed en lekker eten. In maart 2013 is het eerste internationale restaurant geopend, In Los Cabos in Mexico. De bedoeling is dat in Amerika meerdere restaurants geopend zullen worden.
© 2013 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss is een hardrock/glamrock groep uit New York, USA, die in 1973 is opgericht. Na een carrière van bijna 40 jaar zijn…
KISS 40 jaar Rock `n´ Roll“Hello …….,You want the best, you get the best. The hottest band in the world: KISS”. Met deze inmiddels beroemde zin be…

KISS; Peter Criss, de eerste drummerAls in 1973 een nieuwe rockband in Amerika verschijnt, KISS, is Peter Criss één van de bandleden. Hij is de drummer die…
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.