KISS; Eric Carr, voormalig drummer

Nadat Peter Criss de inmiddels legendarische rockband KISS in 1980 verliet, hielden de overige drie bandleden audities. Een van de drummers die auditie deden, was de toen nog onbekende, Eric Carr. Hij speelde vanaf 1980 tot aan zijn dood in 1991 in de band. Zijn drumstijl was zo kenmerkend, alsmede zijn toewijding aan de fans.

Paul Carvello alias Eric Carr

Op 12 juli 1950 werd Paul Charles Caravello geboren, in Brooklyn New York, zoon van Albert en Connie. Later werden nog twee zusjes geboren, Sissy en Loretta. Hij groeide op in Browsville in het oosten van New York, een oude Italiaanse en Joodse buurt.

Hij is in 1968 afgestudeerd aan de Manhattan High School of Art and Design, waar hij studeerde om cartoonist te worden, maar na drie weken studie, veranderde hij zijn studie in fotografie. De laatste jaren, tot aan zijn dood, was Carrie Stevens zijn vriendin.

Paul is al op jonge leeftijd een enorme Beatles fan. Zijn favoriete drummer is echter John Bonham van Led Zeppelin. Paul zelf begon te drummen op tijdschriften, totdat zijn ouders een klein, eenvoudig drumstel voor hem kochten.

Pas toen hij bij KISS ging drummen kwam de naam Eric Carr tevoorschijn.

Eerdere carrière van Eric

De eerste band van Eric was “The Cellarmen”, in 1965 door hem en een paar vrienden opgericht. Ze spelden in lokale gelegenheden in Brooklyn en Queens. Daarna speelde Eric bij de band “Things That Go Bump In The Night”, waarna de band “Smack” volgde.

De volgende coverband waarin hij speelde was Salt & Pepper. In 1973 veranderde de band de naam in “Creation” en ging discomuziek spelen. In 1974 brak er een brand uit tijdens een optreden in Port Chester. Naast de vele doden kwamen ook de keyboardspeler en de lead zanger om het leven. Eric zelf was ongedeerd.

In 1979 stapt Eric over naar de rock ‘n’ roll band “Flasher”. In het begin van de jaren “80 begon het hem op te breken dat geen van de bands ooit echt was doorgebroken. Naast drummen, zong hij, speelde bass, gitaar en harmonica. Eric was linkshandig, maar drummen deed hij rechtshandig.

KISS zoekt een drummer

Peter Criss verliet KISS in 1980. Paul Stanley, Gene Simmons en Ace Frehley hielden open audities voor een nieuwe drummer. Eric aangespoord door een vriend zond zijn aanvraag, samen met een ingedrumde tape van KISS’s huidige single “Shandi”, voor een auditie in een opvallend gekleurde envelop welke zo opviel dat hij werd uitgenodigd om te komen spelen.

Terwijl hij buiten de ruimte, waar de audities worden gehouden, zit te wachten, ziet hij Paul, Gene en Ace voorbij komen; zonder make-up. Dit was heel uniek, want de band speelde in die tijd alleen met make-up. Niemand behalve familie, vrienden en zakenpartners kenden de bandleden zonder make-up.

Het was Erics grootste voordeel dat hij geen bekende drummer was. Om te voorkomen dat zijn ware identiteit niet bekend werd, is zijn leeftijd aangepast.

KISS make-up en kostuum

Nadat Eric de nieuwe drummer van de band werd, moest er een artiestennaam komen. Eric koos zelf voor de naam “Rusty Blades”, maar Paul en Gene adviseerde hem een naam te kiezen die dicht bij zijn eigen naam lag. Daarna moest er ook een personage komen, Eric koos eerst voor “The Hawk” en ontwierp de make-up en kostuum. Het leek echter te veel op een grote vogel, waarna Eric “The Fox” ontwierp. Bij dit kostuum behoorde een afwijkende kleur (geen zwart/wit/zilver), namelijk roest. Het kostuum was vlak voor zijn eerste optreden met KISS klaar.

Op 25 juni 1980 was zijn eerste optreden met de band in New York.

Eric en KISS

De drumstijl van Eric komt het beste tot zijn recht op het studio-album `Creatures Of The Night´, strak en agressief. In Europa was KISS doorgebroken met het nummer `Beth´ dat geschreven en gezongen werd door Peter Criss. Eric zong een remake van dit nummer. Tijdens live optredens zong Eric de leadvocals van onder andere `Black Diamond´ en `Young and Wasted´.

In 1981 neemt hij zijn eerste album op met KISS, `Music From The Elder`. Naast drummen, speelde Eric ook bass, te horen in de nummer `I Still Love You´ en `Little Caesar`. In 1989 volgt ´Hot In The Shade´ en volgt er een wereldtournee.

De ziekte van Eric en zijn laatste optreden met KISS

Tijdens deze tournee ontstonden er bij Eric diverse gezondheidsproblemen, hij voelde zich niet goed en begon ´s nachts bloed op te geven. Na de tour blijkt dat Eric lijdt aan een afwijkende vorm van hartkanker. Hij ondergaat diverse operaties, waaronder ook een openhartoperatie om de tumoren in zijn hart en longen te verwijderen. In 1991 lijkt de kanker in remissie te zijn.

Eric heeft het nummer “God Gave Rock & Roll To You” op het album niet zelf ingespeeld, vanwege zijn ziekte was hij te zwak. Eric Singer heeft de drumpartij voor zijn rekening genomen. Eric had het advies gekregen eerst aan te sterken voor dat hij terug zou komen in de band. Wel heeft hij in juli 1991 de videoclip van het nummer gedrumd.

Na zijn laatste optreden met KISS in september 1991 gaat het heel snel bergafwaarts met Eric. Hij krijgt last van een aneurysma (een verwijdering van een bloedvat) en wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Een paar dagen later krijgt hij, mede als gevolg van de kanker, een hersenbloeding. Hij raakt buiten bewustzijn en komt niet meer bij. Eric Carr sterft op 24 november 1991, pas 41 jaar oud. Dezelfde dag sterft ook Freddy Mercury van Queen.

Eric is begraven op the Cedar Hill Cemetery in Newburgh New York.

Tribute to Eric

Het laatste nummer dat Eric speelde voor de band was voor het nieuwe album “Revenge”. Dit album is in zijn geheel opgedragen aan Eric, en is “Carr Jam 1981” geplaatst door KISS als eerbetoon aan de overleden drummer. Het is de enige drumsolo van Eric ooit opgenomen. Dit was het enige eerbetoon dat de band naar buiten bracht; `We didn´t want to do a tribute concert. We are dedicating the album to his name, but no concerts in his name. It´s not our style`, aldus Gene Simmons.

Eric Carr is vijftien jaar na zijn KISS debuut postuum opgenomen in de Rock Hall of Fame. In 2005 eindigde hij bij de verkiezing van de beste drummer ter wereld op de tiende plaats. Niet één bandlid van KISS is ooit binnen de top 10 van een verkiezing gekomen. Eric was overigens de tweede Amerikaanse drummer die in deze lijst stond.
© 2013 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KISS (Album van de gelijknamige band)recensieKISS (Album van de gelijknamige band)KISS was het eerste album van de gelijknamige band KISS. Het bevat 10 nummers waarvan de meeste echte klassiekers zijn g…
KISS; Eric Singer, huidige drummerEric Singer heeft een lange aanloop gehad voordat hij de definitieve, huidige drummer van de rockband KISS werd. Tijdens…
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
KISS; Peter Criss, de eerste drummerAls in 1973 een nieuwe rockband in Amerika verschijnt, KISS, is Peter Criss één van de bandleden. Hij is de drummer die…

KISS; Vinnie Vincent, voormalig solo gitaristNadat in 1982 Ace Frehley KISS verlaat, wordt hij vervangen door Vinnie Vincent. Vinnie speelt 2 jaar voor KISS wanneer…
KISS; Tommy Thayer, de huidige solo gitaristDe huidige leadgitarist van de Rockband KISS is Tommy Thayer. Tommy is , samen met Bruce Kulick, enige bandleden sinds h…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.