Biografie Iain Matthews

De muzikale levensweg van Iain Matthews is er een die al bijna vijftig jaar lang is. Bekend geworden met Fairport Convention en nog meer met Matthews Southern Comfort is deze muzikant met zijn solo werk uitgegroeid tot een legende van de folk muziek. Al moet men dat breed zien aangezien de optredens met het jazz combo The Searing Quartet tot de meest openbarende optredens van Iain Matthews gerekend moeten worden.

Jeugd

Iain Matthews, geboren op 16 Juni 1946 als Iain Matthew McDonald te Scunthorpe, Lincolnshire, Engeland. In het begin was zijn artiestennaam Ian Mcdonald, later is dat Ian Matthews geworden en sinds 1989 Iain Matthews. Iain Matthews zat tijdens de Britse Pop Music Explosie, die midden zestiger jaren ontstond, in diverse groepen. Hij dacht in de grote stad Londen een betere kans om beroemd te worden te hebben en verhuisde daarom in 1966 naar de metropool en werd schoenverkoper in een winkel in Carnaby Street Londen.

Begin carrière

Gelijk in het jaar dat Iain zich in Londen vestigde formeerde hij zijn eerste groep. Het was een trio met de naam The Pyramid. Ze maakten zogenaamde surf muziek en ze namen 1 single op in Januari 1967. De single heet Summer of last year. De groep was geen lang leven beschoren en nog in hetzelfde jaar werd Iain lid van Fairport Convention, hij richtte de band mede op. Met Fairport Convention maakte hij 3 albums. Te weten: Fairport Convention, What we did on our holidays en Unhalfbricking. In 1969 verliet Iain de band omdat er onenigheid ontstond over de te volgen muzikale richting. Iain richtte vervolgens Matthews Southern Comfort op terwijl hij liever solo verder gegaan was. Maar Iain vond dat hij voor een solocarrière nog niet rijp genoeg was. Matthews Southern Comfort scoort een enorme hit met Joni Mitchell's Woodstock. Iain voelt zich door dit grote succes wel gestreeld maar ook gekooid en besluit om uiteindelijk de solocarrière die hij eigenlijk al jaren ambieert op te starten.

Solo en band

Deze jaren zeventig waren enorm produktief voor Iain Matthews. Hij bracht in totaal 10 albums uit als solo artiest en als lid van de band Plainsong. Het album If you saw thro' my eyes uit 1970 bracht hem weer samen met zijn oude Fairport Convention leden Richard Thompson en Sandy Denny. Het meest succesvolle album is het in 1978 uitgebrachte album Stealin' Home waarvan het nummer Shake it de Amerikaanse top tien haalde. Begin jaren tachtig raakte Iain Matthews enorm gefrustreerd vanwege het feit dat dat hij niet wist welke kant hij met zijn muziek op moest en hij besloot om met muziek maken te stoppen. Pas in 1986 tijdens het jaarlijkse reünie concert van Fairport Convention liet hij zich door Robert Plant van Led Zeppelin ompraten om toch maar weer zijn gitaar uit de kast te halen en op te gaan treden. In 1988 bracht Iain het album Walking a Changing Line uit, Iain Matthews was weer terug. Het jaar 1990 bracht een nieuw hoofdstuk in zijn carrière toen Gold Castle het album Pure & Crooked uitbracht. Dit album bevat de geweldige cover van Peter Gabriel's Mercy Street. De komende jaren zouden er diverse albums uitgebracht worden niet alleen solo maar ook met de band Plainsong. In de lente van het jaar 2000 belandt Iain Matthews in Europa en wel in Amsterdam. Hier neemt Iain A Tiniest Wham op, een van zijn beste albums tot nu toe. Ook ging Iain samenwerken met Ad van der Veen wat resulteerde in de oprichting van More Than a Song, een zogenaamd singer/songwriter project. In 2002 gingen Iain Matthews, Ad van der Veen en Eliza Gilkyson na het uitbrengen van het album More than a song op tournee door Europa.

Verliefd en eigen platenlabel

Tijdens dit tournee werd Iain Matthews verliefd op twee vrouwen. Zijn hart ging sneller kloppen bij het zien van de mooie Marly en haar dochter Madelief van twee jaar oud. Uiteindelijk komt hij in Horst, een kleine plaats in Limburg, te wonen. Ook richt hij zijn eigen label op, Perfect Pitch genaamd. In Augustus 2004 brengt Iain een nieuw album uit. Zumbach's Coat en Iain ging weer op tournee door Scandinavië, Duitsland, Engeland, Amerika en natuurlijk Nederland. Na de geboorte van zijn dochter Luca-Mae nam Iain een jaar vrij af om daarna toch weer kleinschalige optredens te doen, allen in de buurt van zijn gezin.

Jazz

In 2006 werd door Inbetween Records Iain's eerste dvd uitgebracht met de titel Osolomeo. Een jaar later werd er een dvd met de naam Contact uitgebracht waarop Iain, Mike Roelofs en Richard Kennedy als trio spelen. In 2008 ontstond er iets speciaals. Iain zou samen met Ad van der Veen en het Searing Quartet, een jazz combo, optreden. Iain had samen met de leider van het jazz combo afgesproken dat ze jazz versies van twee oude Plainsong nummers zouden uitvoeren. Christoforo's eyes en Call the tune. Dit werden historische kippenvel bezorgende uitvoeringen. Iain Matthews was helemaal om en zei "het heeft me veertig jaar gekost om deze plek te ontdekken en nu ben ik waar ik wezen moet. Ik vraag me af waar ik al die jaren heb gezocht.".
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie Sandy DennySandy Denny, al lang geleden door een noodlottige val van de trap aan muziek liefhebbend publiek onttrokken. De zangeres…
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…
Denny's, het amerikaanse family restaurantWie wel eens in Amerika is geweest zal zonder twijfel de grote reclameborden van restaurants langs de weg hebben zien st…

Kiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss, Hard/Glam Rock band uit de USAKiss is een hardrock/glamrock groep uit New York, USA, die in 1973 is opgericht. Na een carrière van bijna 40 jaar zijn…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Iain_Matthews
Mios (18 artikelen)
Laatste update: 31-03-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.