Hoe is het met: Mannenkoor Karrespoor (Mooi Man)

Je hebt van die momenten dat je jezelf afvraagt: hoe zou het zijn met die artiesten van weleer? Artiesten die een korte periode een enorme populariteit genoten, en daarna geruisloos van het toneel lijken verdwenen. Eén naam uit de velen die zich in deze groep mogen scharen, is het Mannenkoor Karrespoor.

Oorsprong

Toen in 1990 de jukebox in het café De Karre in Tuk, een klein dorp naast Steenwijk, het begaf, besloten de vaste bezoekers het zelf op een zingen te zetten. Dat werd zo gezellig, dat men besloot een plaatje op te nemen. De uitbater van het café, Hein Kranendonk, had de vaste uitdrukking: “Mooi man”. Dit werd dan ook de titel van het lied Mooi Man, waarmee de gelegenheidsformatie landelijke bekendheid verwierf. Het mannenkoor bestond uit ongeveer 20 man. Het succes was deels te danken aan het bijzondere karakter van de groep: nuchtere mannen ‘van het platteland’ op hun klompen, het dialect waarin werd gezongen, en uiteraard de eenvoud van de liedjes die een grote groep aansprak.

Hits

Zoals aangegeven begon het allemaal met die ene hit: “Mooi Man”. Het aanstekelijke deuntje, de tekst, en vooral die kreet: “Mooi man!”, klonk door het hele land. Bij jong en oud vergaarde het koor bekendheid en optredens door het hele land werden geboekt. “Mooi man” stond maar liefst 20 weken in de top 40 en haalde een 5e plaats in de hitlijst. Er zijn 83.000 exemplaren van het plaatje verkocht. In het jaaroverzicht van 1991 haalde het zelfs de 2e plaats. Logischerwijs moesten er meer nummers komen, en ook enkele van deze nummers sloegen aan bij het grote publiek:
 • Stro-Race
 • Lekker op de trekker
 • Kamperen Bij De Boer
 • Allemoal An De Melk
 • Koekalverij
 • Loonwarker
 • Genieten
 • Doe Moar Goed Onneuzel
 • De Rotonde
 • Houthakkerslied

Albums

Er zijn maar liefst twee albums gemaakt. Vooral het eerste album Onbegriepuluk!, uitgebracht op het hoogtepunt van de hype, werd een succes. Maar liefst 50.000 stuks gingen over de toonbank en het album haalde daarmee een gouden plaat. Daarna leek de interesse van de massa wel over, en werd het langzaamaan stiller rondom het Mannenkoor Karrespoor.

Bijzondere weetjes

Het Mannenkoor Karrespoor weet de aandacht op zich te vestigen toen zij een luchtballon hebben laten maken in de vorm van een koe. Deze luchtballon viel 3 maal groter uit dan een normale luchtballon. Het verhaal deed de ronde dat bij de bestelling van de ballon de centimeters zijn verwisseld voor inches. Of dat waar is, dat weet niemand. De ballon vergaarde veel publiciteit en voer mee op vele (internationale) luchtballonfestijnen.

En nu … hoe is het met?

Men treedt nog wel eens op. Dit is dan hooguit eenmaal per jaar, en met name op festivals met een landelijk karakter, zoals het Boerenrock Festival of het lokale Dicky Woodstock Festival, waarvan een deel van de organisatie meezingt in het koor. In 2010 verschijnt er een boek: “20 jaar Mooi Man”. Het boek vertelt vele anekdotes, en die zijn er zeker! Het bevat unieke foto’s en een CD met de succesnummers. Voor wie het Mannenkoor Karrespoor niet kent en nieuwsgierig is geworden, of wie nog graag eens oude herinneringen op wil halen: op Youtube zijn vele opnames van het koor te vinden.
© 2011 - 2021 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1991In 1991 stonden veel grote hits in de muzieklijsten. Tegenwoordig kennen we deze muziek nog steeds. Denk bijvoorbeeld ee…
De luchtballon en de ballonvaartDe luchtballon en de ballonvaartAan de hemel zie je mooie luchtballonnen, en je zou best wel eens mee willen? Alles over de luchtballon, van uitvinden t…
De houten klompDe houten klompHet is nog niet met zekerheid te zeggen waar de klomp nu eigenlijk vandaan komt. Sommigen beweren uit het noorden van Fr…
Klompen op maat – goed voor de voetKlompen op maat – goed voor de voetNederland is bekend om zijn klompen, het schoeisel dat warm is in de winter, koel in de zomer en gezond voor de voeten.…
Zangeres: Amy WinehouseDe afgelopen jaren is Amy Winehouse veel in het nieuws geweest vanwege haar drugs- en alcoholverslaving. Ook op 23 juli…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.nl
 • www.steenwijkercourant.nl
Reactie

Marc van Buynder, 09-12-2013
Dag, bestaan het mannenkoor karrespoor nog? Waar en wanneer treden ze op in 2014? Hoe is koor te bereiken? Hoeveel kost een optreden van het koor voor een organisator? Heeft mannenkoor een manager? Heeft koor een web site? Hopelijk hoor ik iets over het koor ik zoek al jaren om een optreden bij te wonen. Groetjes marc. Reactie infoteur, 10-12-2013
Je kunt het beste contact opnemen met café De Karre in Tuk, nabij Steenwijk. Dit is de thuisbasis van het koor. Ze kunnen je hier alles vertellen.

Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.