Luciano Pavarotti, Italiaanse operazanger

Luciano Pavarotti, één van de beroemdste operazangers ter wereld. Pavarotti is in het Italiaanse Modena geboren en werd gezien als de beste tenor van zijn generatie. Op 6 september 2007 is Pavarotti overleden aan alvleesklierkanker.

Vroeger

In Modena, Italië, kwam op 12 oktober 1935 Luciano Pavarotti ter wereld. Hij was de eerste en enige zoon van een bakker.
Pavarotti was toen hij klein was met zijn vader mee gegaan naar het ‘Rossini Mannenkoor’. Echter, Pavarotti was eerder gek van voetballen dan van muziek. Nadat dit mannenkoor een prijs had gewonnen in een internationale competitie, ging Pavarotti zich volledig op de muziek storten.

Carrière

Pavarotti maakte op 29 april 1961 zijn debuut. Hij vertolkte Rodolfo in Puccini’s La Bohème. Na dit succes volgden optredens in Amsterdam, Wenen, Zurich en Londen snel achter elkaar.
In 1965 speelde Pavarotti in Lucia di Lammermoor, het eerste Amerikaanse debuut. Joan Sutherland was zijn tegenspeelster en dit debuut betekende een partnerschap.
Een paar jaar later, in 1972, volgde Pavarotti’s belangrijkste doorbraak in New York. De hoge noten, waar iedereen zich over verbaasde, werden gezongen in La fille du régiment.
Verschillende Grammy Awards staan op Pavarotti zijn naam en hij zorgde ervoor dat zijn platen platina en goud werden. Tijdens Nessun dorma uit Turandot van Puccini werd Pavarotti een wereldster voor het grote publiek. Het werd de herkenningsmelodie van het Wereldkampioenschap voetbal 1990.

Pavarotti hield diverse openluchtconcerten, waardoor hij nog meer bekendheid won. In het Hyde Park in Londen werd ook een concert gehouden, wat op televisie werd uitgezonden. Dit was het eerste concert met klassieke muziek in de geschiedenis van het park, met bijna 150.000 bezoekers.

Op het Central Park in New York kwamen in 1993 500.000 mensen naar zijn concerten, miljoenen volgden het via de televisie. Tevens bezocht Pavarotti de Eiffeltoren in Parijs en trad daar op voor 300.000 mensen.

De Drie Tenoren

Samen met Plácido Domingo en José Carreras vormen Luciano Pavarotti de Drie Tenoren. Hiermee traden de drie op en werd op video vastgelegd, voor Pavarotti waren dit zijn beroemdste optreden. De verkoopcijfers van de video’s braken de records van die van Micheal Jackson, Elvis Presley en de Rolling Stones.

Gezin

Pavarotti heeft samen met zijn eerste vrouw 3 dochters en met zijn tweede vrouw Nicoletta Mantovani één dochter. In 2002 zijn zijn beide ouders overleden, eerst zijn 86-jarige moeder Adele Venturi Pavarotti, paar maanden later zijn 89- jarige vader Fernando.

Ziekte

Er werd in juli 2006 alvleesklierkanker bij Pavarotti geconstateerd. De tumor werd verwijderd, maar het herstel ging ten koste van een aantal optredens. Na de operatie onderging Pavarotti chemotherapieën. Zijn situatie verslechterde tijdens de zomer van 2007 en werd opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. 25 augustus werd hij na een aantal onderzoeken ontslagen. Hierna werd hij in zijn huis in Modena verzorgd door familie en vrienden. In september werd bekend gemaakt dat zijn toestand verslechterde. Op dat zelfde moment kreeg Pavarotti een onderscheiding toegekend voor zijn promotie van de Italiaanse cultuur.

Zijn laatste openbare optreden was op 10 februari 2006 tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn. Hij zong zijn lievelingslied Verdi-aria Nessun Dorma.

Overlijden

In de vroege ochtend van 6 september 2007 is Luciano Pavarotti overleden aan de gevolgen van zijn ziekte.

Repertoire

Luciano Pavarotti is bekend om de volgende liederen:
  • O sole mio – 1979
  • Mamma – 1984
  • Passione – 1985
  • Tutto Pavarotti – 1989
  • The essential Pavarotti – 1990
  • Ti amo – greatest love songs – 1993
  • Pavarotti Plus – 1987
  • Pavarotti greatest hits – the ultimate collection – 1997
  • Luciano Pavaroti – Ti adore - 2003
© 2007 - 2021 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luciano Pavarotti, het einde van de drie tenorenDe drie tenoren traden voor het eerst op in 1990 tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal. Dit idee dat Luciano e…
Plácido Domingo, één van de drie tenorenPlacido Domingo, José Carreras en Luciano Pavarotti vormden samen de wereldberoemde drie tenoren. Door het overlijden va…
José Carreras, één van de drie tenorenJosé Carreras is één van “de drie tenoren”. De andere twee zijn Plácido Domingo en Luciano Pavarotti. Helaas is op 6 sep…
Andrea Bocelli, prachtige tenorAndrea Bocelli, de blinde operazanger, werd pas op 35 jarige leeftijd beroemd. Hij heeft op persoonlijk verzoek van Pava…

Agnetha Fältskog, de hoge noot in ABBAAgnetha Fältskog, de hoge noot in ABBAAgnetha Fältskog, de blonde zangeres van de wereldpopgroep ABBA had al lang voor Abba doorbrak vele successen in thuisla…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.