Luciano Pavarotti, het einde van de drie tenoren

De drie tenoren traden voor het eerst op in 1990 tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal. Dit idee dat Luciano en Plácido samen hadden geopperd, was eigenlijk om José te laten weten dat zij met hem meeleefden. Carreras had namelijk de zware strijd tegen leukemie gewonnen. Helaas is een einde gekomen aan dit gelegenheidstrio door de dood van Luciano Pavarotti

Algemeen

In 1990 zongen de drie tenoren voor het eerst samen. Op de openingsceremonie van het wereldkampioenschap voetbal zongen Luciano Pavarotti, Plácido Domingo en José Carreras voor de eerste keer samen. Op 6 september 2007 stierf Luciano Pavarotti aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Dit betekent dat het trio niet langer in deze formatie zal optreden.

Wat is een tenor

De term tenor komt (hoe kan het ook anders) uit het Latijns; tenere betekend namelijk vasthouden. Tenor is de benaming van een mannelijke zangstem, een hoge.

De betekenis van vasthouden komt uit de Middeleeuwse Ars Nova, waar alle overige stemmen in de polyfonie dienden te consoneren met de tenor, terwijl zij onderling vrijelijk mochten dissonere.

Luciano Pavarotti

Luciano is geboren op 12 oktober 1935 in Modena te Italië, waar hij ook gestorven is op 6 september 2007. Luciano leed aan kanker en heeft de strijd tegen de ziekte verloren. Hij is begraven op 8 september op de begraafplaats in Modena, waar Andrea Borcelli heeft gezongen tijdens de utivaartmis in de kathedraal van Modena. Luciano heeft de dag voor zijn begravenis opgebaard gelegen in de kathedraal, waar zijn fans afscheid van hem hebben kunnen nemen.

De drie tenoren

Het optreden van Luciano, Plácido en José tijdens het WK 1990 heeft alle verkoopcijfers van het trio overtroffen, zelfs die van Elvis Presley en The Rolling Stones.

Deze gelegenheidsformatie kreeg in de volksmond al gauw de bijnaam “de drie tenoren”. Het idee voor deze samenstelling kwam van Pavarotti en Domingo om een gemeenschappelijk concert te organiseren voor Carreras. Ze wilde hem een laten zien dat ze met hem meeleefde na zijn zware strijd tegen de leukemie.

De tenoren, die ook nog een individuele carrière hadden, traden nog regelmatig in de formatie van het trio “De drie tenoren” op. Soms hadden zij (ook op het toneel) zoveel lol met elkaar, dat zij vergaten dat er mensen in de zaal zaten die hadden betaald voor hun zang. Domingo hoopte echter dat toen in 2006 de kanker bij Pavarotti werd ontdekt, zij als trio nog een reünie konden beleven. Tijdens dit samenzijn zou het de bedoeling zijn om nu Luciano een hart onder de riem te steken.

Het succes van de formatie

Het trio heeft toch nog regelmatig opgetreden, onder ander voor evenementen als:
  • In het Dodger Stadion in Los Angeles, ter gelegenheid van het finales van de World Cup in 1994
  • In het Champ de Mars, onder de Eiffeltoren van Parijs, ter gelegenheid van Frankrijk ’98.
  • Zij zongen bij de heropening van de thermische baden in Bath

Naast vele optredens als trio hebben zij ook veel cd’s opgenomen, enkele hiervan zijn:
  • Carreras-Domingo-Pavarotti: the Tree Tenors in Concert
  • The Three Tenors In Concert 1994
  • The Tree Tenors: Paris 1998
  • The Tree Tenors Christmas
  • The best of the Tree Tenors

José en Plácido over Luciano

José Carreras heeft zijn vriend Pavarotti één van de grootste operazangers genoemd, hij roemde ook zijn kookkunst en onthulde dat Pavarotti geweldig kon pokeren.

Plácido Domingo roemde de goddelijke stem van Pavarotti en zijn gevoel voor humor.

Meer over de drie tenoren

José Carreras, één van de drie tenoren
Plácido Domingo, één van de drie tenoren

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luciano Pavarotti, Italiaanse operazangerLuciano Pavarotti, één van de beroemdste operazangers ter wereld. Pavarotti is in het Italiaanse Modena geboren en werd…
José Carreras, één van de drie tenorenJosé Carreras is één van “de drie tenoren”. De andere twee zijn Plácido Domingo en Luciano Pavarotti. Helaas is op 6 sep…
Plácido Domingo, één van de drie tenorenPlacido Domingo, José Carreras en Luciano Pavarotti vormden samen de wereldberoemde drie tenoren. Door het overlijden va…
Andrea Bocelli, prachtige tenorAndrea Bocelli, de blinde operazanger, werd pas op 35 jarige leeftijd beroemd. Hij heeft op persoonlijk verzoek van Pava…

Agnetha Fältskog, de hoge noot in ABBAAgnetha Fältskog, de hoge noot in ABBAAgnetha Fältskog, de blonde zangeres van de wereldpopgroep ABBA had al lang voor Abba doorbrak vele successen in thuisla…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.