InfoNu.nl > Muziek en Film > Bekende nederlanders > René Merkelbach, componist

René Merkelbach, componist

Het Sprookjesbos in de Efteling, Within Temptation en Krezip hebben op zijn minst één ding gemeen. Componist René Merkelbach heeft voor allen muziek gecomponeerd. Vrijwel iedereen kent op zijn minst één lied wat door hem is geschreven, of je het nou weet of niet.

Persoonlijk

René Merkelbach werd op 14 september 1966 geboren in Tilburg. Enkele jaren geleden verhuisde hij naar Kaatsheuvel, samen met zijn vrouw en zijn twee kinderen. Hij begon met componeren toen hij twintiger was, maar werd echt bekend als componist toen hij in 1998 met Within Temptation werkte. Vroeger pingelde hij vooral op zijn piano, maar hij maakt nu veel gebruik van zijn iPhone, iPad. Ook gebruikt hij wel eens zijn voicemail om deuntjes in te zingen.

Werken met bekende bands

Merkelbach begon in 1994 met het werken voor Ian Parry. Vanaf 1996 heeft hij een aantal jaar gewerkt voor de Heideroosjes. Hij was vaak gastmuzikant op hun CD's. Merkelbach was toetsenist bij de band Racoon (hij stond hiermee zelfs op Pinkpop) en bij een deathmetalband genaamd Gorefest. Ook bij Within Temptation was hij toetsenist. Hij speelde bijvoorbeeld mee op het album Mother Earth, wat bekend is van de grote hit Ice Queen.

Hiernaast werkte hij samen met Krezip. Zo werkte hij met Jacqueline Govaert aan het nummer I Would Stay. Hij werkte aan een paar albums van De Heideroosjes als gastmuzikant en ook was hij mede-producent voor een CD van K-otic.

Reclamewerk en televisie

Naast het werken voor en met bekende bands, werkte Merkelbach ook in de reclamewereld. Hij schreef bekende muziek voor Haribo, Nintendo en hij werkt, naast zijn huidige werk, nog steeds voor Nike. Hij schreef ook muziek voor series als Tien Torens Diep en Wolfseinde.

Efteling

Merkelbach werkt sinds 1999 bij de Efteling in Kaatsheuvel. Hij bewerkte al bestaande parkmuziek en goot ze in een nieuw jasje. Hij bewerkte bijvoorbeeld het bekende deuntje uit de Paddenstoelen in het Sprookjesbos. Deze muziek kreeg een winterse variant, met kerstklokjes en belletjes. Hij behield de originele muziek, maar gaf er zijn eigen draai aan. Tussen 1999 en 2006 herschreef Merkelbach de muziek van de Pardoes Promenade en het Theaterplein. Hij werkte ook aan muziek voor verschillende CD-roms van de Efteling en componeerde muziek voor evenementen bij de Fata Morgana en Droomvlucht.

Vanaf 2006 componeerde Merkelbach zelf muziek voor nieuwe attracties van de Efteling. De bekendste muziekstukken zijn die van De Vliegende Hollander, Aquanura, Joris en de Draak, Ravelijn en Polles Keuken. Sommige muziekstukken komen uit de computer van Merkelbach, maar hij werkt ook met grote orkesten. Voor De Vliegende Hollander en Joris en de Draak werkte hij samen met het Praags Symfonieorkest en voor Aquanura en Ravelijn met Het Brabants Orkest.

Naast muziek voor de grote attracties schreef Merkelbach muziek voor park-DVD's, tv-commercials van de Efteling en voor Bosrijk, het vakantiepark van de Efteling.

Musicals en entertainment

In het Efteling Theater is jaarlijks een andere musical te zien en in het park zelf is op verschillende plekken entertainment te zien. Merkelbach schreef voor een aantal hiervan de muziek. Hij was de componist voor het Tita Toverfeest, een show van 20 minuten op het Reizenrijkplein in de Efteling, gebaseerd op de show Tita Tovenaar.

In 2009 werd Sprookjesboom de Musical uitgebracht. Merkelbach schreef de muziek hiervoor. Een enigszins bekend nummer uit deze musical is Stampen, Stampen, Stampen. De musical is gericht op peuters en kleuters en speelde 5 maanden in het Efteling Theater. Ook in 2009 werkte Merkelbach aan muziek voor de Midwinternachtdroom. De show duurde 20 minuten. Er waren watereffecten, vuurwerk en een eindlied, allen op de muziek van Merkelbach. Deze show werd niet goed ontvangen door het publiek en moest het veld ruimen. In 2012 kwam daar Aquanura voor terug, waarvoor Merkelbach ook de muziek bewerkte. Dit is een veel groter succes.
© 2014 - 2020 Bucket, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Vliegende Hollander (Efteling)De Efteling kwam in 2007 met een prachtige nieuwe attractie genaamd De Vliegende Hollander. Deze 17de-eeuws gethematisee…
Joris en de Draak (Efteling)De Efteling heeft in 2010 een goede investering gedaan door de Pegasus te vervangen door de Joris en de Draak. De bezoek…
De Winter EftelingDe Winter EftelingIn de Efteling waant u zich het hele jaar door in een sprookjeswereld, maar in de winter is de sfeer extra betoverend. D…
Attractiepark De EftelingAttractiepark De EftelingAttractiepark De Efteling is een van de populairste pretparken van Nederland. Gelegen in Kaatsheuvel in de provincie Noo…
Willem van der Decken, de Nederlandse Davy JonesIn de films Pirate of the Carribbean is een grote rol weggelegd voor de enge Davy Jones, de man met de baard van tentake…
Bronnen en referenties
  • http://www.eftepedia.nl/lemma/Ren%C3%A9_Merkelbach
  • http://www.eftelingfanzine.com/rene-merkelbach/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Merkelbach
  • http://www.spitsnieuws.nl/archives/entertainment/2013/09/rene-merkelbach-man-van-deuntjes
  • http://www.audiocult.nl/

Reageer op het artikel "René Merkelbach, componist"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bucket
Gepubliceerd: 23-07-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!