Martien Meiland, bekend van Chateau Meiland

Martien Meiland, bekend van Chateau Meiland Martien Meiland is bekend geworden met het tv-programma Ik vertrek. Daarna stal hij de show in Chateau Meiland. In deze realityserie zien we familie Meiland een Frans chateau onder handen nemen. Dit gaat gepaard met een hoop geklaag en de nodige kreten tijdens het klussen. Ook zien we Martien vaak van een wijntje genieten. Het succes van de serie is waarschijnlijk te danken aan de authentieke Martien en de verschillende karakters in het gezin. Na het avontuur in Frankrijk wordt Martien ook voor andere tv-optredens gevraagd.

Het leven van Martien Meiland

Martien Meiland, geboren in Noordwijkerhout in 1961, is een Nederlandse interieurontwerper en inmiddels ook mediapersoonlijkheid. Hij heeft verschillende banen gehad als kok, verkoper en kapper. Bekend werd hij vooral door de programma’s Ik vertrek en Chateau Meiland.

Juridisch gezien toch wel handig om getrouwd te zijn

Martien Meiland heeft samen met Erica Renkema twee dochters: Montana en Maxime. Na 25 jaar getrouwd te zijn, kwam er een einde aan het huwelijk en besloten de twee te scheiden. Echter zijn ze in januari 2019 opnieuw getrouwd, ondanks het feit dat Martien als homoseksueel uit de kast is gekomen. Ze beseften dat ze toch nooit met een ander zullen trouwen en juridisch gezien bleek het toch wel handig om getrouwd te zijn.

Samen met Erica, huisvriendin Caroline van Eeden en dochter Maxime runt Martien een Frans chateau. Sinds 2017 is Martien opa toen Maxime beviel van haar dochter Claire. Ook de kleine Claire is te vinden in het Franse kasteel.

Uit de kast: Martien Meiland blijkt homo

Na de opnames van Ik vertrek is Martien uit de kast gekomen en zag hij zijn huwelijk met Erica stranden. Dit was voor hem een heftige periode. Hij was gelukkig met zijn gezin en wilde niks voor mannen voelen. Hij is zelfs naar de huisarts gegaan met de vraag of hormonen hem niet konden helpen weer zichzelf te worden. Martien heeft een vreselijke tijd doorgemaakt, maar uiteindelijk is alles weer in orde gekomen. Martien en Erica zijn weer getrouwd en kunnen nog prima met elkaar opschieten. Ze houden nog steeds veel van elkaar, maar dan meer op een broer-en-zusmanier. “We horen nu eenmaal bij elkaar”, aldus Erica.

Waar je Martien Meiland tegenkomt

Wie veel tv kijkt en kranten leest, heeft ongetwijfeld van Martien Meiland gehoord. Je kunt hem van onderstaande programma’s kennen.

Ik vertrek

Martien werd bekend door het programma Ik vertrek, dat in 2006 op omroep TROS werd uitgezonden. Samen met zijn vrouw en twee dochters kocht hij een vervallen kasteel in Frankrijk om hier een bed & breakfast van te maken. Na twee jaar keerden ze terug naar Noordwijk, onder andere vanwege de heimwee van Erica. De uitzending van Martien en Erica kwam in 2015 terug op tv tijdens een speciaal tienjarig jubileum van het programma.

Chateau Meiland

Jaren na het avontuur van Ik vertrek besluiten Martien en Erica opnieuw een Frans chateau onder handen te nemen. Erica nam contact op met John de Mol van Talpa met het idee voor een realityserie. Zo werd het programma Chateau Meiland bedacht. Het volgen van het atypische gezin tijdens hun nieuwe avontuur bleek vervolgens een groot succes. Het is een waar kijkcijferkanon. In Nederland wordt het programma op SBS6 uitgezonden en in België is het te zien op de zender VIJF.

Ranking the Stars

In 2019 neemt Martien Meiland deel aan het programma Ranking the Stars, dat op RTL5 wordt uitgezonden. In de eerste uitzending wordt al veel gelachen om Martien, onder andere wanneer hij struikelend de trap afkomt. Ook heeft hij moeite met de naam van deelnemer Ajouad El Miloudi, die daarna maar simpelweg Ad genoemd wordt. Vooral het duo Paul de Leeuw en Martien Meiland krijgt lovende kritiek, ze worden al gekscherend de nieuwe Geer en Goor genoemd.

Cash or Trash

Martien Meiland neemt in 2019 ook de presentatie op zich van het programma Cash or Trash, dat op SBS6 uitgezonden wordt. In dit programma laten mensen objecten taxeren door vijf handelaren. “Ik ben helemaal geen presentator. Maar ach ik doe het gewoon, we zien wel”, aldus Martien.

Eigen column in weekblad Privé

Tevens krijgt Martien in 2019 een eigen column in het weekblad Privé. Hier schrijft hij elke week over zijn belevenissen en leven als kasteelheer. “Met een column in Privé ben je meteen toch een van de meest gelezen schrijvers van Nederland”, zo geeft een enthousiaste Martien aan.

Het succes van realityserie Chateau Meiland

Fans van Martien genieten vooral van zijn flinke geklaag, de voortdurende kreten tijdens het klussen, zijn enthousiaste momenten en de liefde voor wijn. Daarnaast is het vermakelijk dat zijn gezin achteloos op hem reageert en stug doorgaat met verbouwen.

Volgens Martien is alles wat je op tv ziet echt, er zijn geen verzonnen toestanden. Het succes is wellicht te danken aan de verschillende karakters. Waar Martien chaotisch en druk is, houdt Erica de boel in het gareel en is zij een stuk rustiger. Daarnaast is kleindochter Claire aandoenlijk. Tevens vindt het publiek het mooi om te zien dat een droom wordt nagejaagd. Bij veel realityseries komt een hoop ellende voorbij, bij de familie Meiland is het vaak een stuk gezelliger. Martien wil graag zo authentiek mogelijk zijn. Volgens hem zullen gasten beamen dat het gezin identiek is aan hetgeen je op tv ziet.

Chateau Meiland wint de Gouden Televizier-Ring 2019

Het programma Chateau Meiland heeft de Gouden Televizier-Ring 2019 gewonnen. Meiland versloeg hiermee de genomineerde programma's Beste zangers en Expeditie Robinson. In zijn dankwoord gaf hij SBS nog een sneer: "Wat goooooooooed! We hebben SBS uit het slijk getrokken. Want het is sinds 2003 dat SBS hier stond met een Ring. Merci Beaucoup en au revoir. En wij gaan eindelijk wijnen!"

Schaduwzijde van het succes Chateau Meiland

Chateau Meiland is enorm populair geworden en dat brengt ook nieuwsgierige aagjes met zich mee. Mensen komen spontaan bij het chateau in Frankrijk langs om een kijkje te nemen. Maar dit is nu juist niet de bedoeling. Men wil op de foto met de familie Meiland, een kopje koffie drinken of de kamers bewonderen. Echter is hier geen tijd voor en vindt de familie het ook niet helemaal eerlijk tegenover de betalende gasten. Juist naar hen dient alle aandacht uit te gaan. Hoewel de familie blij is met alle aandacht, kunnen ze niet alle tijd nemen voor ongenode gasten.

Op het chateau is het hard werken, volgens Caroline zijn er dagen bij dat ze van acht uur ‘s ochtends tot middernacht bezig zijn. De familie moet soms alle zeilen bijzetten, zodat de gasten een fantastisch verblijf hebben. Ze zijn dan ook van plan om in de toekomst drie weken open te gaan en vervolgens een week te sluiten. Op die manier kan een beetje rust ingebouwd worden, anders is het niet vol te houden.

Online verschijnt het nodige commentaar op de familie, maar daar lijken ze zich niet zoveel van aan te trekken. “Ook op Twitter zitten altijd een paar vervelende mensen, maar daar kijk ik toch niet naar”, aldus Martien.
© 2019 - 2022 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hans en Karin in De Scheetjes: bouwen op BonaireHans en Karin in De Scheetjes: bouwen op BonaireHans en Karin ten Böhmer werden bekend door het programma Ik Vertrek. In deze serie zagen kijkers hoe ze een mini-advent…
De wijnen van BergeracDe wijnen van BergeracDe dordogne staat vooral bekend als toeristische trekpleister. Rondom de rivier komen vele toeristen vanwege de prachtig…
Kasteel Balleroy, Calvados, NormandiëIn Balleroy staat een imposant slot uit de 17de eeuw, gebouwd door de Franse architect Francois Monsart (1598 - 1666). S…
Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2020Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2020De Gouden Televizier-Ring is de belangrijkste publieksprijs voor de Nederlandse televisie. Het Nederlandse publiek heeft…

Djarno Hofland: biografie (neef van André Hazes)Djarno Givano Hofland, beter bekend als de neef van volkszanger André Hazes jr. Djarno is geboren op 17 maart 1993 in de…
Linda de Mol en de liefdeLinda de Mol en de liefdeLinda de Mol wordt niet zonder reden de koningin van de Nederlandse televisie genoemd. Linda heeft zich anno 2018 ontwik…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SBS,
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/1809218881/martien-meiland-wordt-prive-columnist
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Martien_Meiland
 • https://www.televizier.nl/amusement/het-geheim-van-het-succes-van-chateau-meiland
 • https://www.sbs6.nl/programmas/chateau-meiland/
 • https://www.trouw.nl/cultuur-media/martien-meiland-is-echt-maar-de-rest-moet-wel-blijven-meedoen~b8c51e38/
 • https://www.libelle.nl/mensen/martien-meiland-ik-wilde-helemaal-niks-voelen-voor-een-man/
 • Daily Update Martien Meiland: ‘Ik wílde helemaal niks voelen voor een man’
 • https://www.televizier.nl/amusement/martien-meiland-over-cash-or-trash
 • https://www.dingenvoorvrouwen.nl/showbizz/martien-ik-vertrek-getrouwd/
 • https://www.televizier.nl/sterren/martien-meiland-oefent-speech-voor-televizier-ring-al
 • https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/17626-martien-meiland-roept-op-kom-niet-zomaar-langs-bij-m-n-chateau
 • https://www.televizier.nl/amusement/martien-meiland-wijst-nieuwsgierige-dagjesmensen-de-deur
 • https://www.parool.nl/kunst-media/martien-meiland-geen-verzinsels-ik-wil-authentiek-zijn~bbebf29c/
 • https://evajinek.kro-ncrv.nl/fragmenten/martien-meiland-heeft-geen-moeite-zichzelf-te-zien-op-beeld
 • https://www.yourdutchliving.nl/
 • https://www.superguide.nl/nieuws/martien-meiland-zeikt-alles-af-in-hilarische-ranking-the-stars-tv
 • https://www.cosmopolitan.com/nl/entertainment/a28921143/ranking-the-stars-met-martien-meiland/
 • https://www.mediacourant.nl/2019/07/martien-meiland-krijgt-vaste-column-in-weekblad-prive/
 • https://www.televizier.nl/televizier-ring/chateau-meiland-wint-gouden-televizier-ring-2019
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 13-10-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.