InfoNu.nl > Muziek en Film > Bekende nederlanders > IKEA stapelbed van Youp van 't Hek: tekst, uitleg en info

IKEA stapelbed van Youp van 't Hek: tekst, uitleg en info

IKEA stapelbed van Youp van 't Hek: tekst, uitleg en info "Pappa?" Ik zeg, "Ja, lieverd?" "Ik wil een stapelbed." Met deze gevleugelde woorden beginnen de beruchte belevenissen met een IKEA stapelbed, zoals bekend uit de conference "Spelen met je leven" van cabaretier Youp van 't Hek. Uit deze conference, uit de periode 1994-1995, maakt Youp van 't Hek zijn irritatie kenbaar met betrekking tot het winkelen bij IKEA, het in elkaar zetten van een IKEA stapelbed, inclusief de gevreesde lattenbodem. Alles over deze conference en het stapelbed leest u hier!

Inleiding: Youp van 't Hek

Youp van 't Hek, of Joseph Jacobus Maria van 't Hek (1954-), geldt al vele jaren als één van 's lands meest bekende cabaretiers. De cabaretier, die ook als columnist actief is, staat bekend om zijn kenmerkende expressie en nietsontziend woordgebruik, alsmede om terugkerende thema's als leven en dood, man en vrouw, huwelijk en huwelijkscrisis, kinderen en ouderen, sensatie, televisie, irritatie en sport.

Spelen met je leven

In de conference "Spelen met je leven" heeft Youp van 't Hek zich teruggetrokken op de zolder van zijn huis, aangezien hij genoeg heeft van het onzinnige leven beneden met zijn familie. In zijn relaas maakt Youp onder andere zijn ongenoegen kenbaar over de relatiegeschenkenbusiness, showbizz-journalist Henk van der Meyden, alsmede het gedrag van zijn eigen vrouw en kinderen. Hierbij blijft ook de fascinatie van zijn dochter en zoontje voor een IKEA stapelbed niet ongespaard.

Quotes uit de tekst over het IKEA stapelbed

Enkele markante quotes uit de volledige tekst over het IKEA stapelbed zijn:

 • "Papa?" Ik zeg, "Ja, lieverd?" "Ik wil een stapelbed." En daarmee heeft ze mij tot op m'n merg beledigd, dames en heren. Wij wonen namelijk riant, de Van 't Hekjes. En als wij iets niet nodig hebben, dan is 't een stapelbed!
 • Nou, ik naar IKEA, en dat was niet zo'n groot succes. Maar dat, dat kan ook aan mij gelegen hebben. Misschien ben ik op het verkeerde moment gegaan. Euh... zaterdagmiddag, half drie, is dat dom?
 • En nu komt het allerergste, dames en heren, het in elkaar zetten van één IKEA stapelbed. En dat heeft u nog nooit gedaan, want anders zat u hier niet!
 • Neem in uw hoofd heel veel plankjes, verdubbel dat aantal, en dan heb je een IKEA stapelbed.
 • En dan krijg je zó'n zak met schroefjes. Máár... geen gewone schroefjes, nee nee nee, hele vreemde schroefjes, ja.
 • En, en, en, echt schroefjes die je nog nóóit gezien hebt. Zweudse schreufjes, zal'k maar zeggen. En, en, en Zweudse schreufjes gaan niet met de schreuvedreujer, neu, neu, neu, neu. Die gaan met een sllllleuteltje.
 • Dus als U morgen iemand in de tram ziet zitten en die doet "Weueueueueu!", dan moet U niet denken "Die is een beetje ga-ga," die heeft gewoon vanavond een IKEA stapelbed in elkaar gezet.
 • Gaat allemaal lekker, lekker, prima, prima, prima, je heb 't bijna helemaal in mekaar, je bent al bij plaatje vijf, en daar staat: "Nu pak jij het plankje met de drie gaatjes."
 • En d'r is géén plankje, nee, dan moeten ze ook niet schrijven dat 't er wel is, want er is gewoon géén plankje -- zit niet te lachen, kreng -- d'r is géén plankje met drie gaatjes!
 • En opeens herinner je je dat ene plankje, waarbij je dacht, "Goh, waar zou dat ene gaatje voor zijn?"
 • 't Enige wat nog even moet, dat is de lattenbodem. De lattenbodem! En de lattenbodem die gaat in de folder, "tak" in elkaar. (...) Nou, die eerste zeventien, geen probleem. Die laatste, ook niet zo moeilijk. Maar tegelijk, dat gaat niet zo goed. Als je die laatste d'r in zet, zeggen die eerste zeventien "trrrrrrrrr...".
© 2009 - 2019 Writerandus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Woonwarenhuis IKEAWoonwarenhuis IKEAIKEA is een van de grootste woonwarenhuisketens in de wereld. Kom hier meer te weten over het ontstaan van de keten, de…
IKEA keukenplanner: zelf je keuken ontwerpenIKEA keukenplanner: zelf je keuken ontwerpenIKEA keukens zijn de meest verkochte keukens van Nederland en België. Met de IKEA Keukenplanner is het mogelijk om zelfs…
Ikea-effect; het inschatten van waardeMarktplaats en andere verkoop sites staan bomvol met een groot assortiment aan producten. Verkopers mogen bij deze websi…
Liedjes van Youp van 't HekYoup van 't Hek zong in zijn carrière vele liedjes tijdens zijn conferences. In dit artikel volgt een lijst met al zijn…
Humor uitgelichtWel of geen humor. Hoe groot is het verschil in gevoel voor humor tussen Nederlanders en buitenlanders, mannen en vrouwe…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "IKEA stapelbed van Youp van 't Hek: tekst, uitleg en info"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writerandus
Gepubliceerd: 07-01-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!