IKEA stapelbed van Youp van 't Hek: tekst, uitleg en info

IKEA stapelbed van Youp van 't Hek: tekst, uitleg en info "Pappa?" Ik zeg, "Ja, lieverd?" "Ik wil een stapelbed." Met deze gevleugelde woorden beginnen de beruchte belevenissen met een IKEA stapelbed, zoals bekend uit de conference "Spelen met je leven" van cabaretier Youp van 't Hek. Uit deze conference, uit de periode 1994-1995, maakt Youp van 't Hek zijn irritatie kenbaar met betrekking tot het winkelen bij IKEA, het in elkaar zetten van een IKEA stapelbed, inclusief de gevreesde lattenbodem. Alles over deze conference en het stapelbed leest u hier!

Inleiding: Youp van 't Hek

Youp van 't Hek, of Joseph Jacobus Maria van 't Hek (1954-), geldt al vele jaren als één van 's lands meest bekende cabaretiers. De cabaretier, die ook als columnist actief is, staat bekend om zijn kenmerkende expressie en nietsontziend woordgebruik, alsmede om terugkerende thema's als leven en dood, man en vrouw, huwelijk en huwelijkscrisis, kinderen en ouderen, sensatie, televisie, irritatie en sport.

Spelen met je leven

In de conference "Spelen met je leven" heeft Youp van 't Hek zich teruggetrokken op de zolder van zijn huis, aangezien hij genoeg heeft van het onzinnige leven beneden met zijn familie. In zijn relaas maakt Youp onder andere zijn ongenoegen kenbaar over de relatiegeschenkenbusiness, showbizz-journalist Henk van der Meyden, alsmede het gedrag van zijn eigen vrouw en kinderen. Hierbij blijft ook de fascinatie van zijn dochter en zoontje voor een IKEA stapelbed niet ongespaard.

Quotes uit de tekst over het IKEA stapelbed

Enkele markante quotes uit de volledige tekst over het IKEA stapelbed zijn:

 • "Papa?" Ik zeg, "Ja, lieverd?" "Ik wil een stapelbed." En daarmee heeft ze mij tot op m'n merg beledigd, dames en heren. Wij wonen namelijk riant, de Van 't Hekjes. En als wij iets niet nodig hebben, dan is 't een stapelbed!
 • Nou, ik naar IKEA, en dat was niet zo'n groot succes. Maar dat, dat kan ook aan mij gelegen hebben. Misschien ben ik op het verkeerde moment gegaan. Euh... zaterdagmiddag, half drie, is dat dom?
 • En nu komt het allerergste, dames en heren, het in elkaar zetten van één IKEA stapelbed. En dat heeft u nog nooit gedaan, want anders zat u hier niet!
 • Neem in uw hoofd heel veel plankjes, verdubbel dat aantal, en dan heb je een IKEA stapelbed.
 • En dan krijg je zó'n zak met schroefjes. Máár... geen gewone schroefjes, nee nee nee, hele vreemde schroefjes, ja.
 • En, en, en, echt schroefjes die je nog nóóit gezien hebt. Zweudse schreufjes, zal'k maar zeggen. En, en, en Zweudse schreufjes gaan niet met de schreuvedreujer, neu, neu, neu, neu. Die gaan met een sllllleuteltje.
 • Dus als U morgen iemand in de tram ziet zitten en die doet "Weueueueueu!", dan moet U niet denken "Die is een beetje ga-ga," die heeft gewoon vanavond een IKEA stapelbed in elkaar gezet.
 • Gaat allemaal lekker, lekker, prima, prima, prima, je heb 't bijna helemaal in mekaar, je bent al bij plaatje vijf, en daar staat: "Nu pak jij het plankje met de drie gaatjes."
 • En d'r is géén plankje, nee, dan moeten ze ook niet schrijven dat 't er wel is, want er is gewoon géén plankje -- zit niet te lachen, kreng -- d'r is géén plankje met drie gaatjes!
 • En opeens herinner je je dat ene plankje, waarbij je dacht, "Goh, waar zou dat ene gaatje voor zijn?"
 • 't Enige wat nog even moet, dat is de lattenbodem. De lattenbodem! En de lattenbodem die gaat in de folder, "tak" in elkaar. (...) Nou, die eerste zeventien, geen probleem. Die laatste, ook niet zo moeilijk. Maar tegelijk, dat gaat niet zo goed. Als je die laatste d'r in zet, zeggen die eerste zeventien "trrrrrrrrr...".
© 2009 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…
Slapen in een stapelbed: voordelen en nadelenSlapen in een stapelbed: voordelen en nadelenEen stapelbed wordt vaak ingezet bij kleinere kamers. Door het plaatsgebrek in oppervlakte is het aangewezen om in de ho…

Biografie: Carice van HoutenCarice van Houten, een naam die veel mensen bekend in de oren klinkt. Carice Anouk van Houten is geboren in Leiderdorp o…
Opgezwolle; Sticky Steez, Phreako Rico en Dippy DelicOpgezwolle maakt ‘Nederhop’. Bij deze muziekstroming wordt de Amerikaanse hiphop als grondbasis gebruikt met Nederlandse…
Bronnen en referenties
Writerandus (81 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.