InfoNu.nl > Muziek en Film > Bekende nederlanders > Opgezwolle; Sticky Steez, Phreako Rico en Dippy Delic

Opgezwolle; Sticky Steez, Phreako Rico en Dippy Delic

Opgezwolle maakt ‘Nederhop’. Bij deze muziekstroming wordt de Amerikaanse hiphop als grondbasis gebruikt met Nederlandse invloeden en teksten. Ondanks dat Opgezwolle toch een aantal keren in de hitlijsten heeft gestaan en clips heeft gehad op TMF, The Box en MTV, zijn ze niet meer zo heel bekend voor het grote publiek. Maar in de ‘scene’ blijven ze nog altijd grondleggers van de 2e generatie. Deze groep, die in 2001 zijn eerste album uit heeft gebracht, is in korte tijd ver gekomen...

Opgezwolle

Opgezwolle is een Nederlandstalige rapgroep uit Zwolle. De groep bestaat uit:
  • Sticky Steez, Sticks of Stickert (Junte Uiterwijk). Sticks rapt en staat bekend om zijn donkere stemgeluid en solide teksten. Ook is Sticks goed in “freestylen”. Dat zijn improvisatieraps die tijdens het rappen bedacht worden.
  • Phreako Rico, of Rico (Ricardo McDougal). Rico is geboren in Harderwijk en van Nederlands / Arubaanse afkomst. Hij wordt gezien als de technisch sterkere rapper.
  • Delic, of Dippy Delic (Peter Blom). Delic is verantwoordelijk voor de beats en de productie.

In 1997 ontmoet de groep elkaar voor het eerst in Hedon, een poppodium in Zwolle die in 2005 door de Vereniging Nederlandse Poppodia (VNP) werd uitgeroepen tot “Beste Poppodium”. Sticks, Rico en Delic begonnen muziek met elkaar te maken waaruit Opgezwolle ontstond. Pas in 1998 rapt Opgezwolle in het Nederlands, daarvoor in het Engels.

Onderwerpen

Raponderwerpen bij de Amerikaanse hiphop gaat meestal over stoer doen, historische gebeurtenissen, dagelijkse dingen, wapens en geweld, liefde, opschepperij en armoede. Je kunt deze basis ook terugvinden in de muziek van Opgezwolle. Alleen gaat het hier niet over wapens en geweld. Opgezwolle protesteerd tegen dingen die ze niet aanstaan en geloven niet alles wat ze te horen krijgen. Ze weten dat je in Nederland niet zomaar een gangster kan uithangen en altijd een pistool bij je moet hebben, wat wel veel mensen associeren met hiphop. Dit alles schrijven ze op een metaforische manier. In feite merk je aan de teksten van Opgezwolle dat zij hele normale mensen zijn.

Door de Jaren heen

In 2001 deed Opgezwolle mee aan “De Oogst van Overijssel” in Atak, een poppodium in Enschede (officieel ‘Stichting Atak, Podium voor Moderne Muziek’). Ze wonnen de finale, mei 2001, en dat leverde een plaatsje in de regiofinale; Grote Prijs van Nederland (GPNL). Opgezwolle zat samen met Raymzter in de finale van de GPNL, maar verloor deze. Diezelfde zomer kwam hun eerste album uit: “Spuugdingen op de Mic”. Het album werd gepresenteerd in de vooravond van de GPNL in Hedon.
In 2002 volgden er verschillende optredens voor de HomeGrown-Tour. TopNotch ontdekte de groep en er werd een kontrakt getekend voor drie albums. Op 5 december verscheen “Opgeduveld”, een album samen met DuvelDuvel, een Rotterdamse rapgroep.

In 2003 maakte Opgezwolle een nieuw album; Vloeistof/Brandstof. Een dubbel-cd. Brandstof was een lege cd-recordable waarvan de nummers gratis van de Opgezwolle site te downloaden waren. Opgezwolle deed veel optredens. Ze waren te zien op onder andere: Lowlands, Planet Rock, de huldiging van FC Zwolle, de TopNotch-Tour en op verschillende bevrijdingsfestivals. Ze wilden iets nieuws proberen, experimenteren, dus maakten ze samen met Usual Suspects, BlaBla, DuvelDuvel, Raymzter, Blaxtar, Typhoon en Kubus nieuwe nummers.

De Buitenwesten-Tour in 2004 werd veel uitverkocht en was een nationaal succes. Samen met Typhoon, Jawat!, Kubus en Duvel ging Opgezwolle het hele land door. Op 29 november kwam “Mirophone Colossus” uit. Een album van Sticks en beatmaker Kubus.

Het werd twee jaar stil rond de rapgroep. Maar op 23 januari 2006 kwam het derde album, “Eigen Wereld”, uit. Het album heeft een speelduur van bijna 70 minuten en eindigde op de 4e plek in de album Top100. Dit was de hoogste plaats voor Nederlandstalige rap. Daarvoor was die van Brainpower met het album “Verschil moet er Zijn” op de 6e plaats.

In december kwam hun albumfilm uit. Het heet “Eigen Wereld”, net als het album zelf. In de film werkt bejaardenverzorger Gerrit (Cees Geel) in het Rusthuis Sassenpoort een paar tientallen jaren verder. Rico, Delic en Sticks zitten ook in dit rusthuis en overlijden één voor één. Hier kan Gerrit, die fan is van Opgezwolle, met zijn gedachten niet bij. Op de set van de film zijn ook nog drie clips opgenomen voor de nummers ‘De Jug’, ‘Elektro Stress’ en ‘Gekke Gerrit’ natuurlijk.

Opgezwolle sluit de programmering van John Peel-Stage af in PinkPop. Dan, op 21 september 2007, brengen Sticks en Delic hun solo-project uit. Met samenwerkingen met; Rico, Shyrock, Raymzter, Typhoon, Jawat! en James. De beats zijn allemaal gemaakt door Delic behalve de beat van ‘Spaanse Vlieg’, die is van A.R.T. Echter 10 dagen later, 1 oktober, wordt bekend dat Opgezwolle genomineerd is voor een Europe Music Award (EMA) voor “Beste Nederlandse Artiest”. Helaas verliest Opgezwolle dit van Within Temptation.

Op 30 november 2007, maakt Opgezwolle tijdens een optreden in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard, bekend te stoppen als groep.

Discografie

  1. Spuugdingen op de Mic (2001)
  2. Opgeduveld (2002) Met Rotterdamse rapgroep DuvelDuvel.
  3. Vloeistof / Brandstof (2003)
  4. Microphone Colossus (2004) Kubus & Sticks
  5. Opgeduveld – Heruitgave (2005) Met Rotterdamse rapgroep DuvelDuvel.
  6. Eigen Wereld (2006)
  7. Fakkelteit (2007) Delic & Sticks

Singles in de Top40

Vloeistof
  • Tjappies en Mammies (2003)
  • Verre Oosten (2003)

Eigen Wereld
  • Hoedenplank (2006)
  • Eigen Wereld (2006)
  • Gekke Gerrit (2006)

Samenwerkingen

DuvelDuvel - Van Aap naar Primaat (2002)
  • Pimp Rappers

DuvelDuvel – Opgeduveld (2002)

HomeGrown 2002 (2002)
  • Hersenspinsels
  • Netwerk ft. Kubus

Alle 18 Dope (2002)
  • Netwerk ft. Kubus

Vet Verse Flows (2003)
  • Het Doek Valt ft. Typhoon

Raymzter – Smookbreeks (2003)
  • Smookbreek
  • Altijd Laat
  • Waar Wou je Heen Gaan
  • Verre Oosten
  • Skeit (Remix)
  • Vloeistof (Remix)

Extince – 2e Jeugd (2004)
  • Zure Overval ft. DuvelDuvel, Klopdokter, Raymzter & Kiddo Cee

Kubus – Buitenwesten (2004)
  • Hamvraag
  • Buitenbad
  • Je Kan Niet Komen
  • Zwolsche Boys & Kebap en Asrael
  • Strik Je Veter en Breek de Tent af
  • Dikke Gek & Jawat

C-Mon – Cereal (2004)
  • Schaapies Tellen

Kubus & Sticks – Microphone Colossus (2004)

Raymzter – Rayacties (2005)
  • Levenslessen

Jawat! – Ut Zwarte Aap (2005)
  • Zwarte Koffie
  • De Waarheid
  • Batterij ft. Kubus
  • Moeilijk Beat: Delic
  • Illusie Beat: Delic

Patta – Patta Mixtape (2005)
  • Zwarte Koffie ft. Jawat!
  • Volle Vrijheid ft. Kubus

Typhoon – Tussen Licht en Lucht (2007)
  • Natuurlijk & Giovanca
© 2008 - 2019 Amarillo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederhop; de groeiNederhop is erg geliefd bij veel jongeren. Het lijkt op hiphop maar is toch anders dan de manier waarop ze het in Amerik…
Usb-stick handig en onmisbaarUsb-stick handig en onmisbaarDe usb-stick heeft de vertrouwde diskette vervangen. Het is dan ook een 'next generation storage device' dus een nieuw t…
Repareren van een kapotte USB-stickRepareren van een kapotte USB-stickHet komt regelmatig voor dat een USB-stick kapot gaat en dat mensen bang zijn dat de informatie die op de stick staat ve…
Snel je programma's opstarten via je usb-stickSnel je programma's opstarten via je usb-stickSnel je programma's opstarten via je usb-stick of gebruik het als opslag voor je bestanden. De usb-stick is zeer handig…
Nike Air force One, de meest populaire sportschoenNike Air force One, de meest populaire sportschoenTerwijl hiphop bekendheid genoot en de hiphop gemeenschap groeide, nam ook de vraag naar de Nike Air Force Ones toe. De…

Reageer op het artikel "Opgezwolle; Sticky Steez, Phreako Rico en Dippy Delic"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Amarillo
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Schrijf mee!