Dries van Kuijk aka Tom Parker, de manager van Elvis

Dit artikel gaat over Dries van Kuijk die ook wel bekend is onder de naam Colonel Tom Parker. Deze nederlander was de manager van Elvis Presley. In dit artikel wordt de aandacht eens geschonken aan Dries van Kuijk in plaats van aan Elvis Presley.

Levensloop van Dries van Kuijk ofwel Colonel Parker, zijn jeugd

Dries van Kuijk werd een eeuw geleden, 26 juni 1909, geboren in Breda. Zijn ouders, Adam en Marie van Kuijk gaven hem de naam “Andreas Cornelis Kuijk” met de roepnaam “Dries”. Zijn ouders woonde aan de Vlaszak in Breda. zijn vader werkte niet ver van huis bij Van Gend en Loos als koetsier/stalmeester. Daarvoor is Adam van kuijk nog werkzaam geweest als militair. Dries van Kuijk verdiende geld met allerlei klusjes, zoals het dragen van bagage voor reizigers en hij liep rond met reclameborden van circussen. Dries raakte gepassioneerd door het circus. Adam van Kuijk overleed in 1925. Het gezin moest toen verhuizen en Dries ging werken op een vrachtschip.

Levensloop van Dries van Kuijk ofwel Colonel Parker, zijn carrière

In 1927 vertrok Dries zonder papieren (illegaal dus) naar Amerika. Hij kwam aan in Mobile, Alabama aan de Golf van Mexico. Hij gaat bij de “U.S. Army” (het Amerikaanse leger). Daardoor werd hij staatloos, want hij kon geen Amerikaans paspoort krijgen omdat hij illegaal naar Amerika was gekomen en het recht op een Nederlands paspoort verspilde hij doordat hij in een buitenlands leger gediend had.

Dries werd ontslagen uit het Amerikaanse leger wegens psychopatisch gedrag en verhuisde naar Pensacola, Florida. Op dat moment veranderde hij zijn naam in “Colonel Thomas Andrew Parker” en uiteindelijk ging hij aan het werk als promotor bij circussen. Hij zou in Tampa, Florida getrouwd zijn met Marie Mott, maar hier zijn geen officiële documenten van. Tijdens de Tweede Wereldorrlog stopte bij met zijn werk bij het circus, omdat de zaken slecht liepen.

In 1939 ging hij aan het werk als promoter van de zanger Gene Austin. Hij verhuisde toen naar Nashville en zijn naam groeide in de muziekwereld. In 1953 kwam ook zanger Eddy Arnold onder hem en in 1954 kwam daar Hank Snow bij. Op deze manier kwam is in contact met steeds meer (belangrijke) mensen uit de muziekwereld.

In 1955 werd hij de manager van het wereldberoemde talent Elvis Presley. Hij zag hoe populair Elvis werd en op 18 augustus 1955 werd het contract getekend. Colonel Parker stond bekend als een manager die puur naar de zakelijke kant keek, hij was er op uit om snel geld te verdienen. Colonel Parker had het nooit over zijn nederlandse achtergrond. Hij noemde Huntington, West Virginia als zijn geboorteplaats. Zijn nederlandse afkomst werd pas bekend toen een van zijn broers en zussen hem herkende op een foto naast Elvis.

Tot het moment waarop Elvis stierf (in 1977) bleef Colonel Parker zijn manager. Na de door van Elvis wilde Colonel Parker door gaan met het managen van Elvis, maar dat ging niet zomaar want Elvis had ook een erfgename, Lisa Marie Presley. Na een lange rechtszaak komt de waarheid achter Colonel Parker (zijn achtergrond en managementtechnieken) naar boven en wordt de zaak in 1982 geschikt: Colonel Parker wordt afgekocht en mag zijn niet meer met de Presleys bemoeien.

Colonel Parker bleef in de Verenigde Staten. Colonel Parker ofwel Dries van Kuijk stierf uiteindelijk op 21 januari 1997 in Las Vegas, de Verenigde Staten aan een beroerte.

Feestweekend ter gelegenheid van de honderste verjaardag van Dries van Kuijk

Op 26, 27 en 28 juni 2009 organiseert de Nederlandse fanclub van Elvis “ElvisMatters” een feestweekend ter gelegenheid van de honderste verjaardag van Dries van Kuijk. Dat feestweekend wordt in Breda georganiseerd en omvat een exposities van foto’s en unieke privé-materialen, een stadswandeling langs plaatsen die een rol speelden in het leven van Dries van Kuijk, een concert en een filmvertoning. Samen met hotels in Breda is er gezorgd voor de mogelijkheid tot een weekend arrangement voor de echte fans.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Elvis PresleyElvis Presley: Sommige mensen beweren dat hij nog leeft, anderen hebben zijn hele muziekcollectie compleet. Hoe je het o…
Hits jaren 60: 1964Hits jaren 60: 1964Welke nummers waren in 1964 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Worden idolen geboren of gecreëerd?Worden idolen geboren of gecreëerd?Filmster, muzikant of presentator … het kan zomaar gebeuren. Als je tenminste aan het totaalplaatje voldoet en het niet…
Biografie: Carice van HoutenCarice van Houten, een naam die veel mensen bekend in de oren klinkt. Carice Anouk van Houten is geboren in Leiderdorp o…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.