Biografie: Elvis Presley

Elvis Presley: Sommige mensen beweren dat hij nog leeft, anderen hebben zijn hele muziekcollectie compleet. Hoe je het ook went of keert, Elvis Presley is nog steeds razend populair en betekende veel voor de muziekgeschiedenis. Maar wie is hij eigenlijk? Van welke nummers kenen we hem en wat heeft hij allemaal bereikt?

Wie was Elvis?

Elvis (Aaron) Presley is geboren op 8 januari 1935 en overleed 16 augustus 1977. Hij was de grondlegger van de rock en roll geschiedenis. De muziek die in toendertijd bekend en populair was, veranderde dankzij Elvis. De manager van Elvis heette Colonel Tom Parker (Zijn echte naam was Dries van Kuijck) en was een Nederlander, geboren in Breda.

Als kind kreeg Elvis Presley een gitaar voor zijn verjaardag. Al snel leerde hij de noten spelen. Al op zijn tiende leeftijd doet hij mee aan een muziekwedstrijd. De jury was meteen enthousiast.

Het begin

In 1953 nam Elvis een plaatje op bij de Sun Studio. Voor een paar dollar kon je daar een nummer opnemen. De secretaresse daar was meteen onder de indruk en noteerde zijn naam. Later, in 1954 werd Elvis’ eerste plaat opgenomen bij Sun Records. Het ging hier om de single That’s allright mama. Het was meteen een daverend succes en manager Tom Parker zag wel wat in hem. In 1956 trad Elvis voor de eerste keer op in een landelijke televisieshow. Ook dit was een groot succes.

In 1956 ontving Elvis zijn eerste gouden plaat. In totaal kreeg Elvis uiteindelijk 14 gouden platen.

Militaire dienst

Het einde van Elvis’ zangcarrière leek voorbij te zijn toen hij opgeroepen werd voor de millitaire dienst in 1957. Hij heeft tot 1960 in dienst gezeten en is onder anderen in Parijs en Londen geweest.

Comeback

Omdat Elvis zoveel geld had, kocht hij in 1957 het bekende huis Graceland. In 1967 trouwde hij met Priscilla Ann Beaulieu die hij tijdens zijn millitaire dienst in Duitsland had ontmoet. In 1958 maakte Elvis zijn comeback. Tot groot genoegen van zijn fans.

De dood van Elvis

Elvis overleed aan een hartstilstand, maar later kwam men erachter dat hij een overdosis had gehad, van medicijnen die hij van zijn arts had gekregen.Sommige mensen beweren dat hij nog leeft en dat hij enkel toe was aan wat rust, gezien zijn enorme beroemdheid en succes. Hij zou zijn eigen dood in scene hebben gezet. Of dit waar is, is echter nooit bewezen.

Bekende nummers

149 nummers van hem kwamen in de hitparade terecht. Geen enkele andere artiest heeft dit ooit voor elkaar gekregen. Het is dan ook onmogelijk om alle nummers van hem die een hit werden op te noemen. Toch kan er in dit kleine overzicht worden gezien welke nummers er o.a. van deze bekende zanger zijn.

 • A little less conversation
 • Are you lonesome tonight?
 • Always on my mind
 • Blue suede shoes
 • Can't help falling in love
 • Don't be cruel
 • Guitar Man
 • Heartbreak hotel
 • Hound Dog
 • In the ghetto
 • Jailhouse Rock
 • Just a little bit
 • Love me tender
 • Return to sender
 • Suspicious Mind
 • You've lost that loving feeling
 • Viva Las Vegas
© 2007 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dries van Kuijk aka Tom Parker, de manager van ElvisDit artikel gaat over Dries van Kuijk die ook wel bekend is onder de naam Colonel Tom Parker. Deze nederlander was de ma…
Hits jaren 60: 1964Hits jaren 60: 1964Welke nummers waren in 1964 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Hits jaren 60: 1963Hits jaren 60: 1963Welke nummers waren in 1963 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…

Gerry Rafferty: een lange weg van roem naar vergetelheidWie kent niet de song Baker Street? Deze all-time classic uit de jaren zeventig, de weemoedige saxofoon, het explosieve…
Biografie: Beach BoysBiografie: Beach BoysDe Beach Boys zijn ontstaan in 1961 en opgericht door Brian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson, Mike Love en Al Jardine.…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.