Appie Baantjer, schrijver, 1923-2010

Toen Urk nog een echt eiland was werd op 16 september 1923 de latere agent en schrijver Appie Baantjer geboren. Zijn volledige naam was Albert Cornelis Baantjer.

Naar Amsterdam

Na een paar jaar verhuisde het gezin naar Amsterdam. Appie werd zeer christelijk opgevoed met bijvoorbeeld de kinderkerk en de zondagsschool. Na de lagere school volgde hij de Ulo waar de dichter Lucebert (Bert Swaanswijk) één van zijn klasgenoten was. Op zijn zestiende ging hij werken als jongste bediende bij een handel in spijsoliën en vetten.

In de tweede wereldoorlog werd hij te werk gesteld in Duitsland op het hoofdkantoor van Krupp in Essen. In die tijd heeft hij zelfs in een Duitse cel gezeten omdat hij verlofbriefjes had vervalst. Na de tweede wereldoorlog wist Appie nog steeds niet wat hij wilde worden.

Bij de politie

Dat Appie ooit bij de politie terecht is gekomen is veroorzaakt door zijn vader. Want toen Appie na enige tijd nog niet wist wat hij wilde worden had zijn vader hem zonder dat hij het wist aangemeld bij de politie in Amsterdam. Op een dag zei zijn vader dat hij zich moest melden bij de politie. Waarop Appie reageerde met: 'Waarom? Ik heb toch niets gedaan'. Zo werd Appie op 22 jarige leeftijd na een korte opleiding agent bij de Amsterdamse Politie. In eerste instantie was Appie wijkagent. In 1948 volgde een overplaatsing naar de Radio- Auto- en Motordienst die ook wel vijf maal acht genoemd werd.

In 1954 kwam Appie op het bureau Warmoesstraat terecht. In de eerste periode waren er in deze wijk elfhonderd misdaden hetgeen in twintig jaar zal oplopen tot twintigduizend. Op het bureau Warmoesstraat heeft Appie Baantjer maar liefst achtentwintig jaar gediend. Toch zou hij in deze jaren door zijn menselijke manier van werken nooit echte vijanden maken onder de Amsterdamse penoze.

Baantjer als schrijver

Toen het parool een prijsvraag uitschreef voor het beste korte verhaal deed Appie Baantjer mee. Het inschrijfformulier had hij op naam van zijn moeder gezet. Het verhaal; "Moraal van het cliché" won de wedstrijd en Appie besloot door te gaan met schrijven. Samen met zijn collega Maurice van Dijk schrijft hij onder de naam Baandijk het boek "Vijf maal acht grijpt in" Daarna volgen nog vele kleine stukjes tot iemand Baantjer vraagt om een roman te schrijven. Dit wordt het boek: "Een strop voor Bobby". De later bekende rechercheur De Cock komt nog nauwelijks in het verhaal voor. In totaal zijn er zeventig boeken verschenen die in vele talen vertaald zijn. Vaak gaf Baantjer aan te stoppen met schrijven maar hij bleef doorgaan.

Het slot

Op 16 april 2007 overleed zijn vrouw Marretje Baantjer-van der Vaart op 78-jarige leeftijd met wie hij sinds 1952 getrouwd was. Bij Baantjer zelf werd in 2008 hartfalen geconstateerd. Ook bleek hij begin augustus 2010 een zeer agressieve vorm van slokdarmkanker te hebben. Op 30 augustus 2010 overleed Appie Baantjer in een hospice in het bijzijn van zijn dierbaren.
© 2010 - 2020 Spinsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gouden Bergen, de dramaserie van SBS6Gouden Bergen, de dramaserie van SBS6Gouden Bergen is een mini-dramaserie die wordt uitgezonden op SBS6. Zes welgestelde vrouwen doen wanhopig hun best om de…
Voetbalvrouwen: Nicolette van DamNicolette Van Dam speelt in de tv-serie Voetbalvrouwen de rol van Solange, de vriendin van Italo Ferrero. Maar deze jong…
Alcatraz tv-serie: plot en castAlcatraz tv-serie: plot en castAlcatraz is een Amerikaanse drama/sci-fi tv-serie van producent J.J. Abrams (Lost, Star Trek, Fringe) en scenarist/produ…
NL Film: de Nederlandse producent van series en speelfilmsNL Film: de Nederlandse producent van series en speelfilmsBij de aftiteling van series staat vaak de naam van NL Film als producent vermeld. Maar wat voor bedrijf is dit eigenlij…

Coen Swijnenberg, 3FM: Serious Request & Coen en Sander ShowCoen Swijnenberg presenteert samen met Sander Lantinga al sinds 2006 de Coen en Sander Show op 3FM in de middag op de do…
Leo Blokhuis, Don Leo, popprofessorLeo Blokhuis, Don Leo, popprofessorLeo Blokhuis geniet landelijke bekendheid als “popprofessor”, gezien zijn encyclopedische kennis van de popmuziek. Deze…
Bronnen en referenties
  • Ad.nl baantjer.com baantjer.net wiki

Reageer op het artikel "Appie Baantjer, schrijver, 1923-2010"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Spinsel
Gepubliceerd: Augustus 2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!