Leo Blokhuis, Don Leo, popprofessor

Leo Blokhuis, Don Leo, popprofessor Leo Blokhuis geniet landelijke bekendheid als “popprofessor”, gezien zijn encyclopedische kennis van de popmuziek. Deze geuzennaam komt van Matthijs van Nieuwkerk, Leo is zijn rechterhand in zijn eindejaarsprogramma “Top 2000 a gogo”. De “top 2000” wordt al sinds het begin van het nieuwe millennium uitgezonden op radio 2 . Matthijs placht hem ook wel “Don Leo” te noemen. In november 2011 verscheen zijn nieuwste boek, met cd's: The Sound Of The South.

EO

Leo Blokhuis (Zevenbergen, 1961) werd geboren als zoon van een Nederlands-gereformeerd predikant. Hij groeide op in Wezep in een gezin van acht kinderen ( vier jongens, vier meiden). Later verhuisden ze naar Schiedam toen zijn vader aldaar benoemd werd. Van beroep is Leo grafisch ontwerper. Hij studeerde aan de "Evangelische School voor de Journalistiek" in Amersfoort, waarvoor hij een stage liep bij de EO. Volgens de overlevering probeerde hij middels een zelf samengesteld bandje indruk te maken op een van de secretaresses. Deze tape viel bij echter bij velen in de smaak, ondermeer bij Tom Herlaar. De EO-presentator: “Leo bouwde mooi op en hij durfde wat. Een muzieksamensteller moet niet zomaar wat uit de kast rukken. Er moet ritme in de opbouw zitten. Hij moet toonsoorten bij elkaar zoeken voor een mooie doorstart”. De EO nam hem vervolgens in vaste dienst. Bij de christelijke omroep stelde hij Muziekmotief samen op Radio 3.

The Osmond Brothers

Leo kwam in aanraking met popmuziek in de vroege jaren zeventig, toen hij kennismaakte met “Crazy Horses” van “The Osmond Brothers”, ook wel “The Osmonds” genoemd. Zijn moeder kon niet nalaten om telkens te benadrukken dat rock-‘n’-roll duivelse muziek was, de naam was immers afgeleid van seks op de achterbank. Leo komt in interviews regelmatig terug op deze anekdote. Het beeld van een dwarse puber die zich middels zijn muziekvoorkeur afzet tegen het weinig frivole milieu waarin hij opgroeide is onterecht. Hij laat zich nooit negatief uit over vroeger en gaat nog altijd naar de kerk als gelovig mens.

Youth for Christ

Van 1986 tot 1993 was hij werkzaam voor het aan Youth for Christ verbonden jongerentijdschrift “Aktie” . Bij die jongerenorganisatie hield hij zich bezig met het tekenen en de opmaak van het clubblad . Van juni 1989 tot februari 1990 was hij eindredacteur, daarna tot juni 1993 hoofdredacteur.

Adrian Plass

Leo vertaalde een tweetal christelijke boeken uit het Engels, "Het gewijde dagboek van Adrian Plass", (een fictieve satire op het leven als christen) en de opvolger daarvan, "Het tweede gewijde dagboek van Adrian Plass". Plass is een Britse schrijver. Adrian werkte een aantal jaren in de jeugdhulpverlening. Daarover schreef hij de roman "Achter de scherven". Na een burn-out begon hij aan een carrière als schrijver.

2 meter sessies

Na deze tijd werkte de "popprofessor" een aantal jaren bij de VARA, waar hij medewerking verleende aan de 2 meter sessies van Jan Douwe Kroeske, de titel is een verwijzing naar zijn lengte. “Hij is een soort Geert Mak van de popgeschiedenis aan het worden”, zei Jan. ”Als hij in de Top 2000 à gogo aan het woord is, dan kietelt dat mij om ook weer eens in mijn oude plaatjes te gaan grasduinen.” In het genoemde programma stonden akoestisch uitgevoerde live-opnamen, onder leiding van Douwe Kroeske en Blokhuis centraal.

For The Record

Leo blokhuis maakt samen met Mart Smeets al jaren het muziekprogramma "For The Record”, immer uitgezonden aan de randen van de nacht. Leo produceert, Mart presenteert. Momenteel presenteert Blokhuis tevens een programma op KX Radio, het online muziekstation van Vara-dj Rob Stenders.

Leo Blokhuis en Ricky Koole getrouwd

De man met zijn immer vriendelijke, guitige blik en grijzende stoppelbaard was 19 jaar getrouwd, een huwelijk wat hem vader maakte van vier inmiddels bijna allemaal volwassen kinderen. Lang woonde hij daarna samen met actrice/zangeres Ricky Koole. Op maandag 21 mei 2012, op een stralende zonnige dag, zijn Leo en Ricky getrouwd.

17 oktober 2010 Leo opnieuw vader geworden

Tweet van Leo op maandag 18 oktober 2010:
Otis Benjamin Blokhuis is gisteren geboren. Te vroeg maar helemaal gezond. @Rickykoole maakt het goed. En ik ben trots en ontroerd.

Theatervoorstelling Leo Blokhuis en Ricky Koole

Harmonium

Samen met Ricky maakte Leo zijn eerste theatervoorstelling, getiteld “Harmonium”. Daarin brachten ze vergeten liedjes en componisten onder de aandacht. Ricky vertolkte de nummers, onder begeleiding van gitaristen Wouter Planteijdt en Eric van Dijsseldonk. Leo verhaalde daarbij uit de rijke pophistorie. Volle zalen waren hun deel in het theaterseizoen 2007-2008.

Laagland
Van januari tot maart 2010 gingen ze op dezelfde voet voort langs de theaters, ditmaal met de voorstelling “Laagland". Wegens overweldigend succes vindt er een reprise plaats met een meer uitgebreide band, van januari tot april 2011. Op de site van Ricky Koole staat daarover vermeld: “Ricky en Leo duiken dieper de muziek in - Ricky zingt en Leo vertelt - verkennen het spannende grensgebied waar muzikale genres elkaar overlappen, waar country en soul elkaar tegenkomen, waar de Ierse en Afrikaanse traditie elkaar raken. Een persoonlijke ontdekkingstocht door de verlaten uiterwaarden van de muziek. Een programma over heimwee, over het grote verlangen en over liedjes die grenzen overgaan, rivieren oversteken maar zich altijd bewust blijven van hun wortels.”

Pop Media Prijs

Op donderdag 10 januari 2008, tijdens "Noorderslag" kreeg Blokhuis de veertiende Pop Media Prijs (voorheen de Pop Pers Prijs) in Groningen uitgereikt . Een citaat uit het juryrapport: "Hier schrijft iemand met een grote liefde voor muziek." Aan de Pop Media Prijs was een geldbedrag verbonden van € 2.500. Leo kreeg de oeuvreprijs vooral voor zijn boeken over popmuziek zoals “Het plaatjesboek” en “Grijsgedraaid”. De prijs is bedoeld als stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Tegenwoordig schrijft de “Popprofessor” als freelancer artikelen voor o.a. Revolver, Nieuwe Revu en Vara TV Magazine.

Twitter en Hyves

Leo Blokhuis heeft een groot en divers gehoor. Dat hij ook de jongeren weet te bereiken mag opmerkelijk heten. Hij blijft bij de tijd, twittert en heeft op Hyves zelfs een fanclub.

Bibliografie

  • Klein cultureel woordenboek van de popmuziek (2006, samen met Matthijs van Nieuwkerk)
  • Grijsgedraaid: liedjes en lijstjes uit de popgeschiedenis (2006), een reis door de geschiedenis van de popmuziek aan de hand van vijftien liedjes en hun verhaal. Daarnaast is dit boek doorspekt met allerlei persoonlijke voorkeurslijstjes.
  • Het Plaatjesboek (2007), de opzet is gelijk aan “Grijsgedraaid”. Als extra heeft dit boek een cd met daarop de beschreven songs.
  • City to city (2009) heeft als uitgangspunt tien muzikale steden. Tien literaire rondleidingen van metropolen met een grote muzikale erfenis. Ook deze uitgave is voorzien van een cd, met tien liedjes
  • Late for the sky (2010) Ode aan de muziek en de bijbehorende singer-songwriters van de WestCoast van de U.S. Voorzien van 4 cd's.
  • The Sound Of The South (2011) Liedjes en verhalen uit het zuiden van de Verenigde Staten, vergezeld door 4 cd's.

Nieuw boek van Leo Blokhuis: The Sound Of The South

Op 21 november 2011 verscheen het nieuwe soundbook van Leo Blokhuis uit, getiteld The Sound Of The South (where soul and country meet). Met muziek van o.a. Aretha Franklin, Elvis Presley, Percy Sledge, Al Green, Etta James, Tony Joe White, Joe South, Bobbie Gentry en Charlie Rich.

Leo Blokhuis: Late for the Sky

Vanaf 10 november 2010 was Late for the Sky, met als ondertitel The sound of the westcoast 1965-1979 verkrijgbaar in de handel. Op zijn site verklaarde Blokhuis de beweegreden voor dit boek: "De West Coast was vanaf de vroege jaren zeventig de plek waar de Amerikaanse popmuziek nieuwe wegen insloeg: de kracht van het liedje en de originaliteit van de songwriter – daar draaide het om. En onder invloed van traditionele Amerikaanse muzieksoorten als blues, country, soul en gospel ontstond een zeer herkenbaar geluid met prachtige stemmen en engelachtige harmonieën". Voorts over de bijgevoegde cd's: "Een unieke anthologie zoals er nog nooit een is gemaakt. Het is een prachtige manier om de grote namen en de kleine juweeltjes van de WestCoast-muziek bij een breed publiek onder de aandacht te brengen".
Late for the Sky is een hommage aan de muziek van de WestCoast. De titel verwijst naar het gelijknamige nummer van Jackson Browne, volgens de auteur een van zijn mooiste nummers. Leo Blokhuis bespreekt bekende en minder bekende artiesten die in de hoogtijdagen de klank van de WestCoast bepaalden. Het boek zal vergezeld gaan van vier cd's, met in totaal bijna 80 tracks, de mooiste nummers van o.a. The Beach Boys, Carole King, James Taylor, Crosby Stills & Nash, en The Eagles.

Praktische informatie:

  • 224 pagina's
  • Prijs: ca. € 39.95
  • Uitgiftedatum: november 2010
  • ISBN 10: 9026323409
  • ISBN 13: 9789026323409
  • Uitgever: Ambo/Athos

Ambo/Athos

Al zijn boeken zijn uitgebracht bij de Amsterdamse uitgeverij Ambo/Anthos.
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunarecensieBoekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunaIn de tijd voor kerst zijn veel ouders op zoek naar een boek over het Kerstverhaal. Speciaal voor peuters en kleuters he…
Herman Koch - Het diner: verfilmingen en vertalingenHerman Koch - Het diner: verfilmingen en vertalingenVan Herman Koch verschijnt in 2009 de roman ‘Het diner’. Mede dankzij een uitgebreide marketingcampagne van uitgeverij A…
Achter de dijken: onderzoek naar invloed van de ReformatieAchter de dijken: onderzoek naar invloed van de ReformatieIn het tv-programma 'Achter de dijken' van KRO/NCRV doet presentator Leo Blokhuis in de eerste serie in 2017 onderzoek n…

Appie Baantjer, schrijver, 1923-2010Toen Urk nog een echt eiland was werd op 16 september 1923 de latere agent en schrijver Appie Baantjer geboren. Zijn vol…
René Klijn: De man die aids in Nederland een gezicht gafRené Klijn heeft in zijn korte leven een hit mogen scoren, maar dat was toen hij in zijn laatste fase van zijn korte lev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mieke Bonsang, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • www.leoblokhuis.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Leo_Blokhuis
  • www.devolkskrant.nl (archiefstukken)
  • www.rickykoole.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 02-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.