Biografie: Olcay Gülşen (Olcay Gulsen)

Olcay Gülşen (Olcay Gulsen) is een Nederlandse modeontwerpster van Koerdisch-Armeense afkomst. Ze is de voormalige eigenaar van het failliete modeketen SuperTrash. Gülşen was in 2018 één van de deelnemers van het programma 'Wie is de Mol?. In datzelfde jaar vroeg Gülşen het faillissement aan van haar modemerk SuperTrash.

Jeugd

Olcay Gülşen is op 20 juli 1980 geboren in Waalwijk, Noord-Brabant. Haar ouders zijn Koerdisch-Armeens en komen uit Turkije. De naam Olcay Gülşen is dan ook Turks. De modeontwerpster lijkt zich echter te distantiëren van deze Turkse achtergrond. Alhoewel de naam 'Olcay' normaliter uitgesproken dient te worden als 'Oldjay', prefereert zij de uitspraak 'Olsey'.

Gülşen heeft vier zussen en een broer. Ook haar jongere zus Dolshe is enigzins bekend.

Olcay Gülşen heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar vader leed aan schizofrenie en was verslaafd aan drugs en alcohol.
Ondanks haar ongunstige thuissituatie beschikte Gülşen over veel wilskracht. Dit was al aan haar te zien als pubermeisje.Gülşen haalde achtereenvolgens haar mavo, havo en vwo-diploma.

Carrière

Eerste jaren

Na de middelbare school ging Gülşen bij de luchtvaartmaatschappij Transavia werken als stewardess. Een paar maanden later kwam ze er echter achter dat dit niks voor haar was. Ze besloot te gaan studeren. Olcay Gülşen studeerde Personeel en Arbeid aan de Avans Hogeschool in Rotterdam. Toen ze deze hbo-opleiding op 21-jarige leeftijd afrondde, verhuisde ze naar Amsterdam. Kort hierna startte ze haar eigen bedrijf 2Stepzahead op. 2Stepzahead was een werving-en selectiebureau voor medewerkers in de modebranche.

SuperTrash

Tijdens een modeweek in 2004 kwam Olcay Gülşen in contact met Ava Riley, de eerdere eigenaresse van het kledingmerk SuperTrash. Riley en Gülşen besloten samen te gaan werken. Het modelabel bleef elk jaar steeds meer groeien. In 2009 kocht Olcay Gülşen SuperTrash over. In datzelfde jaar selecteerde Quote haar als één van de dertig meest succesvolle vrouwen van Nederland. In 2010 won de beroemde zakenvrouw de Amsterdam Business Award.

De meeste Nederlanders leerden het modemerk kennen ten tijde van het WK-voetbal in 2010. Gülşen ontwierp namelijk het Bavaria-jurkje waar veel dames fan van werden. De jurkjes werden wereldwijd besproken. Tijdens de wedstrijd Denemarken-Nederland gingen ruim 30 Nederlandse vrouwen het stadion binnen als Deense supporters. Eenmaal binnengekomen verkleedden de dames zich. Allen hadden een DutchyDress aan. De FIFA kon deze actie absoluut niet waarderen en klaagde het biermerk Bavaria aan voor het houden van een marketingactie. De zogenaamde Bavariababes werden gearresteerd. Olcay Gülşen liet weten dat ze niks met deze actie te maken had.

Met SuperTrash had Olcay Gülşen groot succes. Het merk was in meer dan twintig landen te koop. Vanaf 2016 begon SuperTrash echter verlies te draaien. Wegens haar televisiewerkzaamheden stopte Gülşen in februari 2018 als CEO van SuperTrash. Haar opvolger was Charles Paape. Een maand later – in maart 2018 – werd het faillissement van SuperTrash aangevraagd.

Televisie

Ook op televisie is Gülşen te bewonderen. Samen met Stacey Rookhuizen en Jan Taminiau zat ze in de jury van het tv-programma Project Catwalk.

In 2012 was ze één van de vier coaches van het tv-programma The Face. Dit was een programma waarin modellen met elkaar de strijd aangingen om internationaal door te breken.

Producent Robin de Levita had plannen om een realitysoap over Olcay Gülşen en haar bedrijf te maken. Hoewel Gülşen aanvankelijk interesse had in de soap, bedacht ze zich later. Ze liet weten dat ze toch geen serie over haar privéleven wilde.

In 2018 was Olcay Gülşen een van de deelnemers van het tv-programma Wie is de Mol?. Ze was verliezend finalist.

Privé-leven

Edgar Davids

Midden 2009 werd bekend dat Gülşen een relatie had met oud-voetballer Edgar Davids. Het koppel verloofde zich in augustus 2010. De verloving werd echter verbroken op het moment dat bleek dat Davids vreemd was gegaan. De vermeende minnares van de oud-international was Stephanie du Bosc. Du Bosc, die zelf overigens getrouwd is, verklaarde dat Davids slechts een goede vriend is. In juni 2011 kwamen Gülşen en Davids weer bij elkaar. Een jaar later, in juni 2012, besloot het stel om een punt achter hun relatie te zetten. De woordvoerder van Olcay Gülşen vertelde dat Gülşen en de Davids weinig tijd met elkaar konden doorbrengen wegens hun drukke schema's.

Frans Ghazi

In 2013 kreeg Olcay Gülşen een relatie met Frans Ghazi. Zij zijn een periode uit elkaar geweest, maar kwamen in 2015 weer bij elkaar.

In een interview gaf Olcay Gülşen aan dat ze niet dol op seks is. Dit zorgde voor veel ophef. Ook haar vriend Frans Ghazi was niet heel blij met haar uitspraken.
© 2011 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turks: tellen, data en tijdHoe legt u op vakantie uit hoeveel u van iets wilt? Of hoe lang u ergens blijft? Cijfers kunnen erg handig zijn om te we…
Turks: autopech en ziekHet kan altijd gebeuren dat je pech krijgt tijdens je vakantie in het buitenland. Wat moet je beginnen als je naar de do…
Ajax 1992-1993: Veel doelpunten en de KNVB-beker voor AjaxAjax 1992-1993: Veel doelpunten en de KNVB-beker voor AjaxNa een zeer doelpuntrijke bekercampagne won Ajax in 1993 na zes jaar weer eens de KNVB-beker. In vijf wedstrijden kwamen…
Meester van de Horror: Edgar Allan PoeMeester van de Horror: Edgar Allan PoeIn de negentiende eeuw waren horror-verhalen natuurlijk niks vergeleken met de horror van tegenwoordig. Toch was er een…

De lengte van Bekende NederlandersDe lengte van Bekende NederlandersBN'ers, oftewel Bekende Nederlanders, zien we elke dag op tv. Vaak vragen we ons af hoe deze beroemdheden er in het echt…
recensieRecensie "Bikkel"Bikkel is een documentaire over het leven van Bart de Graaff, die in 2002 is overleden. De documentaire is gemaakt voor…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Olcay_Gulsen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Face
  • http://www.quotenet.nl/Nieuws/Opmerkelijk-Olcay-Gulsen-niet-langer-CEO-van-zwaar-verlieslatend-Supertrash-211589
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 21-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.