De Rattenvanger van Hamelen

In 1972 werd naar aanleiding van het verhaal van de gebroeders Grimm begonnen met het uitzenden van de tv serie. Pas vier jaar later eindigde de serie na 45 afleveringen vol met spannende avonturen. Bijna 30 jaar later wordt de première gespeeld van de musical “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen”.

Algemeen

Dit verhaal is van de gebroeders Grimm en is opgetekend in de “Duitse Sagen”. Jacob (1785-1863) en Wilhelm (1786-1859) waren naast broers, beiden taalgeleerden en geïnteresseerd in de Duitse folklore. Voordat Jacob hoogleraar in Göttingen werd, verzamelden beide broers sprookjes.

De Engelse versie van dit verhaal verscheen in 1890 in “Red Fairy Book”.

De Rattenvanger van Hamelen volgens Grimm

Aan het einde van de 13e eeuw bezocht een vreemd uitziende man, gekleed in veelkleurige jas, de stad Hamelen. Deze rattenvanger beweerde dat hij, tegen betaling, de stad zou bevrijden van alle ratten en muizen die er huisden. Al snel had hij een overeenkomst met de stad, haalde zijn fluitje te voorschijn. Al spelende verzamelde hij al het ongedierte om hem heen en voerde deze de stad uit, naar de rivier de Weser al waar alle ratten en muizen achter hem aan het water in liepen en verdronken.

De stad kreeg spijt van de afgesproken prijs en verzonnen smoes na smoes om te betalen. Op de heiligendag van Johannes en Paulus (26 juni) kwam hij wederom naar de stad, maar nu verkleed als jager met rode hoed en een vreselijk gezicht. Hij begon weer op zijn fluitje te spelen, maar nu kwamen alle kinderen ouder dan 4 jaar naar hem toe. Onder hen ook de dochter van de burgemeester. Hij voerde de groep de stad uit en verdween met de kinderen. Dit alles was gezien door een kindermeisje die alles in de stad rapporteerde.

Er werden door het hele land bodes uitgezonden op zoek naar de 130 verdwenen kinderen. Er waren drie kinderen aan dit onheil ontkomen, een blinde, een stomme en een dom kind. Het straatje waardoor de kinderen door de poort de stad uitgevoerd werden heette in de 18e eeuw nog steeds “bungelose”, een plek waar niet gedanst of muziek gespeeld mocht worden. De berg bij Hamelen waar de kinderen in verdwenen, heet de “Poppenberg”. Links en rechts staan twee stenen in de vorm van een kruis. Gezegd wordt dat de kinderen door de grot heen in Siebenbürgen weer naar buiten kwamen.

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?

Op zaterdag 22 januari 1972 wordt de eerste aflevering van in totaal 45 uitgezonden op tv door de KRO. De schrijver van deze tv bewerking is Harrie Geelen, de muziek is van Joop Stokkermans. Regie is van Tineke Roeffen. De laatste aflevering werd uitgezonden op 15 mei 1976. Helaas is een groot deel van de archiefbeelden door brand verloren gegaan. Wel staat op YouTube een fragment uit de serie.

De serie begint met de Rattenvanger (P. Bouwhuizen) die de burgemeester (Paul Meijer) belooft de ratten uit de stad te verdrijven. Er wordt een akkoord bereikt en de ratten worden de stad uitgejaagd door de rattenvanger. Dan overtuigd meester Spicht (Paul Deen) de burgemeester om niet het hele bedrag aan de rattenvanger uit te betalen. Bertram Bierenbroodspot (Rob de Nijs), verloofd met Lidwientje (Loeki Knol na de 5e afl.) dochter van de burgemeester, probeert de burgemeester van zijn plan af te houden.

De rattenvanger neemt uit wraak alle kinderen (tv kinderkoor o.l.v. Henk vd Velde) mee op dezelfde manier als hij de ratten meenam. Betram en Lidwientje die stiekem hebben afgesproken kunnen de muziek niet weerstaan en gaan met de kinderen mee. De poortwachter Aernout Koffij (Martin Brozius) die de poort opent voor de rattenvanger en kinderen, volgt de groep. Hildebrandt Brom (Ab Hofstee) brengt de stad op de hoogte van het gebeuren. De hele groep verdwijnt in de berg waar zij diverse avonturen beleven.

In serie speelde onder andere mee: Leen Jongewaard, Hans van Willigenburg, Rita Corita, Gerard Cox, John Lanting, Rudi Falkenhage, Wieteke van Dort, Hetty Blok, Willem Nijholt.

De titelsong

Het eerste couplet van de titelsong, nog wel bekend bij iedereen die toentertijd aan de buis gekluisterd zat:
Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?
Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?
Kunt u ons de weg zonodig stamelen mijnheer?
Wij willen heel gewoon terug naar Hamelen mijnheer
Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?

De musical Hamelen

In 2000 raakt producent Albert Verlinde in de ban van de muziek via de radio van de serie Hamelen. Hij neemt contact op met Joop Stokkermans en Harrie Geelen (tekstschrijver van de tv serie). Laatstgenoemde heeft enkele bedenkingen tegen een musical omdat de magie van Hamelen volgens hem niet verloren mag gaan. Albert Verlinde, Roel Vente en Koen van Dijk (de regisseur en tekstbewerker) overtuigen Harrie Geelen. Harrie ontfermd zich over de teksten van Van Dijk en zorgt op die manier voor de juiste Hamelen sfeer.

De leiding van deze € 2.000.000,-- kostende musical is in handen van Ad van Dijk. De muziek is in handen van Joop Stokkermans, net als in de tv serie. De titelsong van toen, wordt ook nu weer gezongen. In 2003 wordt de musical in productie genomen en zal meer dan 220 voorstellingen spelen, waarbij meer dan 170.000 bezoekers komen.

Rolverdeling van de musical

acteur/actricerol
Loeki Knol (zelfde als in de tv serie)Lidwina Walg / koningin
Chantal JanzenLidwientje Walg
René van KootenBertram Bierenbroodspot
Erik BreyBurgemeester Walg
Kim Lian van der Meijprinses Madelein
Arnos Krausprins Tor / rekenmeester
Han Oldingsprins Roelof
Job SchuringAernout Kofij
Michel Sorbachrattenvanger / gruizel Gruis
Ellis van laarhovenijsheks Wenzela / moeder van Hilletje
Silvia RobbenmontHilletje
Martin StritzkaBarend
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hamelen, stad van de rattenvangerDe stad Hamelen (Hameln in het Duits) is niet alleen een bezoek waard vanwege zijn sage van de rattenvanger, maar heeft…
Best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden: Q&QBest bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden: Q&QWilbur Quant woont net een dag in zijn nieuwe woonplaats Runkum als hij Aristides Quarles van Ispen leert kennen. Dat hu…
Nederlands succes musicalsOf moet er aan de titel “... en droom Joop van den Ende” toevoegen? Het is nagenoeg alles Van den Ende wat de klok slaat…
Boekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonrecensieBoekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonPaul van Loon is onder andere bekend als schrijver van de boeken over Dolfje Weerwolfje. Speciaal voor kleuters heeft hi…

Hits jaren 80: 1988Wie kent nou niet het bekende 'I've had the time of my life' van Bill Medley & Jennifer Warnes? Het bekende nummer uit d…
Horrorfilms met haaienMet de komst van Jaws in 1975 is de angst voor haaien bij de bevolking enorm toegenomen. Hoewel de meeste haaienfilms di…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.