De leukst voetballiedjes, top tien voetbalhits aller tijden

De leukst voetballiedjes, top tien voetbalhits aller tijden De Nederlanders zijn echte feestgangers. Dat is vooral te merken tijdens sportevenementen. Nederland zou Nederland niet zijn als er niet bij ieder belangrijk evenementen een eigen stempel op het evenement kan worden gedrukt. Vooral muziek en sportevenementen hebben een bijzondere belangstelling van de Nederlandse liefhebbers. Geen wonder dat artiesten hier slim op inspelen door een eigen lied te (laten) componeren. Het componeren van een eigen lied voor het wereldkampioenschappenvoetbal wordt al sinds 1934 gedaan. Uit overlevering is bekend dat er ook voor 1934 liederen werden gemaakt en Nederland zou Nederland niet zijn als daarvan geen scoreberekeningen zouden worden gemaakt. Het is op daarom dan ook mogelijk om een top tien samen te stellen van het lied dat het langst in de hitlijsten heeft gestaan.

De eerste voetbalhit uit de voetbalgeschiedenis van Nederland

De eerste Nederlandse voetbalhit dateert uit 1934. In dat jaar wist het Nederlands elftal zich voor het eerst te plaatsen voor het Wereldkampioenschapvoetbal. Het WK, dat in 1934 voor de tweede keer werd gehouden, werd georganiseerd door gastland Italië. Nederland zou het, achteraf bezien, niet verder schoppen dan de eerste ronde. Reeds in de eerste ronde werd Nederland uitgeschakeld door Zwitserland. Echter in de aanloop naar het WK leefde het voetbalevenement heel erg in Nederland. August de Laat, een zanger en humorist die vooral bekend is van het liedje 'Breng eens een zonnetje onder de mensen', bracht ter ere van dit WK een eigen voetbalnummer uit. Het nummer: “We gaan naar Rome toe” is het nummer dat de boeken in is gegaan als eerste voetbalhit van Nederland.

Voetbalmatch

De cabaretier Louis Davids stond in 1929 al op de planken met zijn lied Voetbalmatch. In dit lied vertelde hij over een bezoek aan een wedstrijd tussen Ajax en Blauw Wit. Omdat dit lied uiteindelijk pas in 1949 als single werd uitgebracht, wordt toch het lied “We gaan naar Rome toe”, van August de Laat, gezien als oudste voetbalhit.

De voetbalzanger van Nederland

De in 2004 overleden volkszanger André Hazes mag, op het gebied van voetbalhits, gezien worden als de meest productieve artiest van Nederland. André Hazes wist, voor zowel de Wereld Kampioenschappen van 1990, 1994 en 1998 als voor de Europese Kampioenschap van 1988 en 1992, een grote voetbalhit te scoren. In 2006, bijna twee jaar na zijn overleden wist Hazes samen met rapper Ali-B nog een voetbalhit te scoren. Ali B bracht het nummer “Wij houden van Oranje”, van André Hazes opnieuw uit en combineerde zijn eigen rap met vocals van André Hazes.

De top 10 Nederlandse voetbalhits

Op basis van de noteringen in de hitlijsten, kan er een top tien van beste Nederlandse voetbalhits allertijden worden opgesteld.

PositieTitelArtiestJaartal
1As Dick me hullep nodig hebJohan & de Groothandel1994
2Viva HollandiaWolter Kroes2008
3Nederland die heeft de balAndré van Duin1980
4Wij houden van OranjeAli B & André Hazes2006
5Wij houden van OranjeAndré Hazes 1988
6AanvallenHolland1988
7Ik wil dat ons land juichtGuus Meeuwis2006
8Het OranjeliedDen Hollanders 1988
9Oranje bovenaanAndré Hazes1990
10Bloed, zweet en tranenRené Froger2008

Voetbalhits 2014

Ook in 2014 zullen weer vele Nederlandse artiesten proberen de WK hit van 2014 te scoren en om daarmee een plaats in de top tien van voetbal hits aller tijden te veroveren. Nederlandse artiesten die een speciaal nummer ter ere van het WK 2014 uitbrengen zijn onder anderen:
  • Wolter Kroes
  • Gebroeders Ko
  • Dries Roelvink
© 2014 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oranjekoorts in aantocht!Oranjekoorts in aantocht!We kennen het allemaal: Oranjekoorts. Met verschillende evenementen staan wij Nederlanders al juichend en feestend klaar…
Geschiedenis, de tien tijdvakkenEr is een nieuwe tijdsindeling gekomen voor geschiedenis. In plaats van de klassieke indeling in vijf tijdvakken, van pr…
In tien jaar hypotheekvrijEen hypotheek heeft normaal gesproken een looptijd van dertig jaar. Door tien jaar lang diep in de buidel te tasten is h…
Vijf recepten voor het maken van een gezichtsmasker!Elke week een gezichtsmasker is goed voor een mooie egale huid. Er zijn veel verschillende masker te koop in de winkel,…
Voetbal muziek, de WK hits van 2014Voetbal muziek, de WK hits van 2014Eens in de vier jaar is het wereldkampioenschapvoetbal. Het wereldkampioenschapvoetbal wordt telkens in een ander land g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • www.ad.nl
  • www.nos.nl
  • www.telegraaf.nl
  • www.3fm.nl

Reageer op het artikel "De leukst voetballiedjes, top tien voetbalhits aller tijden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!