De personages uit Vijftig tinten grijs

Het succes van het boek Vijftig tinten grijs is ongekend en werd nog eens extra verlengd met een tweede en derde deel: Vijftig tinten donkerder en Vijftig tinten vrij, waarmee de wereldberoemde trilogie voor auteur E.L. James compleet was. En net zoals met zoveel bestsellers kwam er ook een verfilming, omdat het publiek maar niet genoeg leek te kunnen krijgen van het verhaal en de personages uit Vijftig tinten grijs. Tijdens de productie van de film werd al spoedig bekend gemaakt dat de release datum van Fifty Shades of Grey rond Valentijnsdag 2015 zou liggen. Het vrijgeven van de namen van de acteurs en actrices, die de personages uit Vijftig tinten grijs zouden vertolken, geschiedde echter minder snel. Uiteindelijk werd de cast nog relatief ruim voor de première bekendgemaakt, al bleef een enkele naam tot op het laatste moment geheim. Wellicht denkt men dat het succes van de film min of meer staat of valt met de perfectie waarmee de acteurs en actrices gekozen zijn, omdat de personages in het boek zo gedetailleerd beschreven zijn.

Anastacia Steele

Anastacia Rose Steele is geboren op 10 september 1989 in Montesana, Washington. Ze is de dochter van Carla May Wilks en Franklin A. Lambert. Doordat haar biologische vader een dag na haar geboorte sneuvelde, ziet ze haar stiefvader Ray Steele als haar ‘echte’ vader. Hij voedde haar eigenlijk ook op, zelfs nadat haar moeder en hij na zestien jaar huwelijk uit elkaar waren gegaan. Anastacia heeft geen broers en zussen.

Anastacia - die zich Ana laat noemen - is koppig, verlegen en goedhartig en beschouwt zichzelf als een buitenbeentje. Ze studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Vancouver: Anna houdt erg veel van boeken en dan vooral Britse literatuur. Praktische vaardigheden, waaronder zelfverdediging, pistoolveiligheid en het gebruik van hulpmiddelen, leerde ze vooral van haar stiefvader Ray.

Ana was aanvankelijk een onopvallende persoonlijkheid met een bleke huid, donkerbruine lange haren en blauwe ogen. Haar kledingstijl was gewoontjes en ze droeg amper make-up. Vanaf het moment dat ze een relatie met Christian Grey aanging, werd haar uiterlijk opvallender, haar kledingstijl eleganter en werd cosmetica een belangrijk onderdeel van haar dagelijkse en persoonlijke verzorging.

In de film Fifty Shades of Grey wordt de rol van Anastacia Steele gespeeld door de Amerikaanse actrice Dakota Johnson (geboren op 4 oktober 1989 in Austin, Texas).

Christian Grey

Christian Trevelyan Grey is geboren op 18 juni 1983 in Detroit, Michigan. Op vierjarige leeftijd is hij geadopteerd door Carrick Grey en Grace Trevelyan Grey. Christian groeide voornamelijk op in Seatte, Washington. Hij heeft een oudere broer Elliot en een jongere zus Mia, die beide eveneens geadopteerd zijn. Christian heeft korte tijd politiek en economie aan Harvard gestudeerd, waarna hij met geleend geld een eigen bedrijf heeft opgezet.

Ondanks dat hij in een hecht en liefdevol gezin opgroeide, heeft Christian niet bepaald een gelukkige jeugd gehad. Hij leed enorm aan stemmingswisselingen (zijn vijftig tinten grijs), waarvoor hij meerdere therapeuten heeft geconsulteerd. Een relatie met de oudere Elena Lincoln, een vriendin van zijn ouders, is bepalend geweest op zijn weg naar volwassenheid.

Christian is lang en mager maar ook gespierd en breed geschouderd. Hij heeft donker koperkleurig haar en heldere grijze ogen. Door hardlopen en kickboksen weet hij zichzelf in vorm te houden. Zijn uiterlijke verschijning wordt door Ana omschreven als “Hij ziet er niet alleen goed uit, hij is adembenemend: de belichaming van mannelijke schoonheid”.

In de film Fifty Shades of Grey wordt Christian Grey gespeeld door de Ierse acteur Jamie Dornan (geboren op 1 mei 1982 in Belfast, Noord-Ierland).

Katherine Kavanagh

Katherine Agnes Kavanagh is de beste vriendin van Ana. Ze ontmoetten elkaar als eerstejaars studentes aan de universiteit van Vancouver. Kate, zoals ze doorgaans genoemd wordt, is even oud als Ana en komt uit een rijke familie. Ze heeft een oudere broer Ethan. Kate werkte tijdens haar studie al als journaliste, wat ze na haar afstuderen blijft doen.

Eigenlijk is Kate de tegenpool van Ana: ze heeft een sterke wil, is eerlijk, levendig, extravert, modieus en ze maakt snel vrienden. Kate heeft veel meer ervaring met mannen, echter is haar enige serieuze relatie die met Elliot Grey, de oudere broer van Christian.

Kate heeft een welgevormd lichaam, lange aardbeiblonde haren en groene ogen. Volgens Ana is Kate zo mooi, dat ze menigeen met de mond vol tanden doet staan.

In de film Fifty Shades of Grey wordt de rol van Katherine Kavanagh gespeeld door de Amerikaanse actrice Eloise Mumford (geboren op 24 september 1986 in Olympia, Washington).

José Rodriguez

José Luis Rodriguez Jr. is de beste vriend van Ana. Ze ontmoetten elkaar als eenzame eerstejaars studenten aan de universiteit van Vancouver. Toevallig dienden haar vader Ray en zijn vader José Rodriguez Sr. in hetzelfde leger. Ana ziet José als de broer die zij nooit had. José is de eerste van zijn familie die gaat studeren; zijn hoofdvak is techniek (hij deed het onderhoud aan Ana’s blauwe Volkswagen Beatle: de oude auto van zijn moeder) en daarnaast heeft hij een passie voor fotografie.

Ana omschrijft José als de perfecte man in alle opzichten: knap, mooi, grappig, slim en conventioneel. Hoewel José gevoelens voor haar heeft, ziet Ana in hem niet meer dan een hele goede vriend.

José heeft een Latijns-Amerikaans uiterlijk met donker haar en een getinte huid. Ondanks dat hij veel vrouwen aantrekt, lijkt hij single te blijven.

In de film Fifty Shades of Grey wordt de rol van José Rodriguez gespeeld door de Amerikaanse acteur Victor Rasuk (geboren op 15 januari 1984 in New York, New York; zijn ouders zijn Dominicaans).

Elliot Grey

Elliot Grey is de oudere broer van Christian en Mia Grey. Hij is geboren in Detroit, Michigan waar hij door zijn ouders Carrick Grey en Grace Trevelyan Grey werd geadopteerd. Hij groeide voornamelijk op in Seattle. Christian en hij konden het aanvankelijk niet zo met elkaar vinden, maar uiteindelijk krijgen ze toch een goede band. Elliot is werkzaam in de bouw en techniek bij zijn eigen bouwbedrijf.

Elliot is grappig en een aanhankelijke persoonlijkheid die graag mensen plaagt. Zijn handelsmerk is zijn zin ”Laters, babe”. Er wordt gezegd dat hij veel affaires heeft gehad, waaronder een kortstondige met Christian’s architecte Gia Matteo. Later krijgt hij een serieuze relatie met Ana's vriendin Kate Kavanagh en trouwt hij zelfs met haar.

Net als Christian wordt Elliot omschreven als lang, gespierd en breed geschouderd. Echter wordt hij niet mager genoemd en heeft hij blond krullend haar en blauwe ogen.

In de film Fiffy Shades of Grey wordt Elliot Grey gespeeld door de Amerikaanse acteur Luke Grimes (geboren op 21 januari 1984 in Dayton, Ohio).

Mia Grey

Mia Grey is de jongere zus van Elliot en Christian Grey. Zij is geboren in Seattle, waar ze werd geadopteerd door haar ouders Carrick Grey en Grace Trevelyan Grey en samen met haar broers opgroeide. Ze is van dezelfde leeftijd als Ana en Kate. Ze deed een culinaire studie in Parijs en spreekt mede hierdoor vloeiend Frans. Daarnaast speelt ze cello.

Als persoonlijkheid wordt Mia omschreven als bruisend, open en enthousiast. Toen ze twaalf jaar oud was, weigerde ze de vechtsportlessen die haar moeder voor haar geregeld had. Mia heeft een oogje op Kate’s broer Ethan Kavanagh, met wie ze uiteindelijk begint te daten.

Mia is lang en gewelfd. Ze heeft donker haar dat ze in een strak bobkapsel draagt.

In de film Fifty Shades of Grey wordt de rol van Mia Grey gespeeld door de Brits-Kosovaarse actrice Rita Ora (geboren op 26 november 1990 in Pristina, Joegoslavië - het hedendaagse Kosovo).

Ray Steele

Ray Steele is de stiefvader van Ana en de ex-man van haar moeder Carla May Wilks die weduwe was op het moment dat ze elkaar ontmoetten. Ana beschouwt hem als haar echte vader. Ray heeft gediend in het leger, in dezelfde eenheid als de vader van José. Inmiddels is hij een ervaren timmerman.

Het meest bekend is Ray Steele vanwege het zetten van een pot thee met als doel het oplossen van problemen. Verder wordt hij omschreven als zwijgzaam; vooral praten over de telefoon is niet aan hem besteed.

Ray is een ex-marinier van middelbare leeftijd met grijs haar. Zijn hobby’s zijn voetbal kijken (vooral Europees voetbal), meubels maken, bowlen, vliegvissen en honkbal.

In de film Fifty Shades of Grey wordt Ray Steele gespeeld door de in Engeland geboren Canadese acteur Callum Keith Rennie (geboren op 14 september 1960 in Sunderland – Tyne and Wear, Engeland).

Carla May Wilks

Carla May Wilks, de moeder van Anastacia Steele, is geboren op 18 juli 1970 en woont momenteel met haar vierde, aanzienlijk oudere echtgenoot Bob (Robbin) Adams in Savannah, Georgia. Haar eerste huwelijk eindigde toen haar eerste echtgenoot Franklin A. Lambert een dag na de geboorte van Ana sneuvelde. Met haar tweede echtgenoot Ray Steele was ze zestien jaar getrouwd. Het huwelijk met haar derde echtgenoot Stephen M. Morton was van zeer korte duur. Haar huwelijk met Bob lijkt stabiel.

Ana beschrijft haar moeder Carla als vluchtig, vergeetachtig, egocentrisch en snel verveeld. Carla heeft een eigen kijk op mannen en daten. Typische uitspraken van haar zijn: “Vertrouw nooit een man die kan dansen” en “Als je niet vergeet dat mannen van een andere planeet komen, dan komt het wel goed”.

Carla heeft een jeugdig uiterlijk met lang koperblond haar en blauwe ogen.

In de film Fifty Shades of Grey wordt de rol van Carla May Wilks gespeeld door de Amerikaanse actrice Jennifer Anne Ehle (geboren op 29 december 1969 in Winston-Salem, North Carolina).

Elena Lincoln

Elena Lincoln is een vriendin van Carrick en Grace Grey en van diens leeftijd. Zij speelde een belangrijke rol in het leven van Christian Grey toen hij tussen de 15 en 21 jaar oud was. Sindsdien was ze zijn zakenpartner tot in het begin van zijn relatie met Anastacia Steele.

Ana gaf Elena de bijnaam Mrs Robinson, vernoemd naar een personage uit de film The Graduate uit 1967.

Elena wordt beschreven als een lange, elegante, sexy vrouw met platinablond haar. Ze staat bekend om haar vorstelijke verschijning in voornamelijk zwarte kleding.

Er wordt al lange tijd gespeculeerd over wie de rol van Elena Lincoln speelt in de film Fifty Shades of Grey en op de dag van de première was er nog steeds geen definitieve naam bekendgemaakt.

Jason Taylor

Jason Taylor, eigenlijk altijd Taylor genoemd, is de meest vertrouwde bodyguard en het hoofd van het beveiligingsteam van Christian Grey. Hij heeft een relatie met Christian’s huishoudster Gail Jones, met wie hij later ook trouwt. Uit een eerder huwelijk heeft hij een dochter: Sophie. Haar school wordt door Christian betaald.

Ana ziet veel overeenkomsten tussen Taylor en haar vader Ray: beide zijn ex-militairen en nogal zwijgzaam. Verder is Taylor erg vriendelijk, attent en behulpzaam. Hij houdt van klassieke muziek en boeken.

Taylor is een ex-militair van rond de veertig met blond haar.

In de film Fifty Schades of Grey wordt de rol van Jason Taylor gespeeld door de Amerikaanse acteur Max Martini (geboren op 11 december 1969 in Woodstock, New York).

Gail Jones

Gail Jones is de huishoudster van Christian Grey. Naast het op orde houden van zijn appartement, kookt ze ook voor hem. Ze krijgt een relatie met Christian’s bodyguard Jason Taylor en gaat uiteindelijk met hem trouwen.

Het karakter van Gail, of Mrs Jones zoals ze ook wel genoemd wordt, kan omschreven worden als verzorgend, warm en troostend.

Gail heeft blond haar en is begin veertig.

Wie de rol van Gail Jones speelt in de film Fifty Shades of Grey, was zelfs op de dag van de première nog niet bekend.

Ethan Kavanagh

Ethan Kavanagh is de oudere broer van Kate Kavanagh. Hij is toegelaten bij een vervolgstudie psychologie en is om die reden bij Kate en Ana ingetrokken in diens nieuwe appartement in Seattle, nadat Kate en hij waren teruggekeerd van een familievakantie op Barbodos die ze hadden na de afstudeerceremonie op de universiteit van Kate en Anna.

Wanneer Mia verliefd op hem wordt, houdt Ethan dat in eerste instantie af omdat hij erg huiverig is voor meerdere relaties binnen dezelfde families. Kate was namelijk al een relatie met Elliot aangegaan en de relatie tussen Ana en Christian voelt voor hem ook min of meer zo. Toch lijkt er na enige tijd iets tussen Ethan en Mia op te bloeien.

Wie de rol van Ethan Kavanagh speelt in de film Fifty Shades of Grey, bleef zelfs op de dag van de première nog onduidelijk.

Grace Trevelyan Grey

Grace Trevelyan Grey is de moeder van Christian Grey. Zij en haar echtgenoot Carrick Grey adopteerden hem toen hij vier jaar oud was. Zij is kinderarts en had toevallig dienst op de dag dat Chrisitan getraumatiseerd op de eerste hulp werd binnengebracht.

Volgens Grace hebben ze het aan Ana te danken dat het langzaamaan weer beter gaat met Christian. Grace heeft altijd een goede band met haar zoon gehad, maar zij en de rest van het gezin hebben er niet voor kunnen zorgen dat Christian zich over alle traumatische ervaringen uit zijn vroege jeugd heen heeft kunnen zetten. In het prille begin heeft Mia veel positieve invloed gehad en het lijkt erop dat Ana daar een vervolg aan geeft. Grace is haar eeuwig dankbaar.

Grace is een vrouw van middelbare leeftijd met zandkleurig haar en bruine ogen.

In de film Fifty Shades of Grey wordt de rol van Grace Trevelyan Grey gespeeld door de Amerikaanse actrice Marcia Gay Harden (geboren op 14 augustus 1959 in La Jolla, Californië).

Carrick Grey

Carrrick Grey is de vader van Christian Grey sinds hij hem samen met zijn echtgenote Grace Trevelyan Grey op vierjarige leeftijd adopteerde. Hij is een succesvol advocaat en zakenman. Oorspronkelijk woonde hij met zijn gezin in Detroit, maar toen Elliot en Christian nog klein waren zijn ze naar Seattle verhuisd.

Ook in zijn privéleven is duidelijk terug te zien dat Carrick advocaat is. Zo pleit hij dan ook voor huwelijkse voorwaarden als Christian aankondigt dat hij en Ana gaan trouwen. Ana is hierdoor erg gekwetst, maar Christian stemt er overigens niet mee in.

Carrick is een man van middelbare leeftijd met grijs haar.

In de film Fifty Shades of Grey wordt Carrick Grey gespeeld door de Schots-Canadese acteur Andrew Airlie (geboren op 18 september 1961 in Glasgow, Verenigd Koninkrijk).

Jack Hyde

Jack Hyde is de 35-jarige baas van Ana toen zijn aan haar eerste baan als assistente bij een uitgever begon. Aanvankelijk leek hij op Anna te vallen, maar bleek later het een en ander uit zijn verleden met dat van Christian te delen.

Ana zou Jack oud en onaantrekkelijk vinden, al heeft ze dat nooit expliciet gezegd. Wel heeft ze meerdere malen laten vallen dat ze zijn blik zenuwslopend vond. Hij hield er dan ook nogal eigenaardige manieren op na.

Jack heeft lang rood haar dat hij altijd in een staart heeft gebonden en doordringende blauwe ogen. Hij draagt zilveren hoepelvormige oorbellen in zijn beide oren.

Wie de rol van Jack Hyde speelt in de film Fifty Shades of Grey, was zelfs op de dag van de première nog niet bekend.

Op 9 februari 2015 is uitgelekt dat het tweede deel Vijftig tinten donkerder en het derde deel Vijftig tinten vrij ook worden verfilmd.
© 2015 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsDe film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsIn februari 2015 zal hij in première gaan... de spraakmakende verfilming van 'Fifty Shades of Grey', de wereldberoemde b…
Vijftig tinten grijsrecensieVijftig tinten grijsVijftig tinten grijs van E.L. James Het boek "Vijftig tinten grijs" is een boek wat inmiddels in 41 landen is uitgegeven…
Boeken vergelijkbaar met vijftig tinten grijsBoeken vergelijkbaar met vijftig tinten grijsBen jij helemaal gek op de vijftig tinten grijs trilogie van E.L. James en wil je graag boeken lezen die vergelijkbaar z…
Vijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, ofwel Fifty Shades of Grey, verovert de wereld als erotische bestseller trilogie. Waarom schreef E…

Zangstemmen niet alleen bas, tenor, alt en sopraanZangstemmen niet alleen bas, tenor, alt en sopraanBij zangstemmen wordt al gauw gedacht aan bas, tenor, alt en sopraan. Dat komt wellicht omdat veel muziekliefhebbers, di…
Oscars 2020: nominaties voor de Academy AwardsOscars 2020: nominaties voor de Academy AwardsThe Academy Awards, de officiële benaming voor de uitreiking van de Oscars, zijn de belangrijkste filmprijzen in de Vere…
Bronnen en referenties
  • Boek Vijftig Tinten Grijs door E.L. James
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vijftig_tinten_grijs
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Fifty_Shades_of_Grey
  • http://fiftyshadesofgrey.wikia.com/wiki/Anastasia_Steele
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.