Britse publieke omroep BBC

Britse publieke omroep BBC British Broadcasting Corporation, beter bekend als BBC, is de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk. Deze nieuwszender is ‘s werelds oudste nationale omroeporganisatie en had 20.950 werknemers in dienst in 2014 en 2015. Het hoofdkwartier van BBC is gevestigd in Londen. In de westerse wereld wordt BBC beschouwd als een objectieve en gezaghebbende nieuwsomroep.

Geschiedenis

De eerste Britse live-uitzending vond plaats in de Marconi-fabriek in Chelmsford in juni 1920. Deze uitzending werd door het volk goed ontvangen en veranderde het algemene beeld dat mensen hadden over de radio. Echter werd er vanuit de hogere kringen een ban gelegd op de uitzendingen van Chelmsford, omdat deze de aandacht zouden afleiden van belangrijke militaire communicaties. Pas in 1922 werd de ban opgeheven en mocht, uit naam van de British Broadcasting Company Ltd. John Reith, weer worden uitgezonden. BBC werd in 1922 de eerste nationale omroep ter wereld.

In 1932 werd BBC World Service gelanceerd, waardoor het mogelijk werd om in 28 talen uit te zenden, waaronder in het Arabisch en in het Perzisch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving Europa nieuwsberichten via de radiozenders van BBC. De Ceefax werd in 1974 door BBC gecreëerd, de Ceefax is de teletekstdienst.

Bestuur en bedrijfsstructuur

BBC is een door de wet bepaalde nationale omroeporganisatie van het Verenigd Koninkrijk. BBC is onafhankelijk van directe overheidsbeslissingen, maar wordt wel gecontroleerd door de BBC Trust (voorheen Board of Governors). Het algemene bestuur van de organisatie is in handen van de algemeen directeur, die is aangewezen door de BBC Trust-raad.

BBC is een bedrijf dat wordt gesubsidieerd door de overheid met het doel om te informeren, onderwijzen en vermaken. Op 1 januari 2007 werd subsidie toegezegd en op 31 december 2016 werd de subsidie opnieuw toegezegd voor de komende 10 jaar. Zodoende loopt deze subsidieregeling vanaf 1 januari 2017 tot en met 31 december 2026.

Binnen de organisatie bestaan tevens een Raad van Bestuur (Executive Board) en een directie (Management Board), met daaronder zes verschillende subdivisies, waaronder de afdeling televisie, radio, BBC News, future media, BBC North Group en de afdeling Finance and Business.

Televisie- en radiozenders van BBC

BBC heeft diverse televisiezenders, waaronder nationale zenders gefinancierd met belastinggeld en internationale commerciële zenders. Tot de televisiezenders gefinancierd door middel van belastinggeld behoren anno 2017:
  • BBC One
  • BBC Two
  • BBC Three
  • BBC Four
  • BBC HD
  • BBC News
  • BBC Parliament
  • BBC Alba
  • CBBC
  • CBeebies

Tot de commerciële televisiezenders behoren anno 2017:
  • BBC World News
  • BBC Entertainment
  • BBC America
  • BBC Canada
  • BBC Kids

Sommige commerciële zenders van de BBC, waaronder BBC Canada bijvoorbeeld, zijn plaatsgebonden en worden niet overal uitgezonden. Bovendien worden de commerciële televisiezenders, die gefinancierd zijn door middel van reclameopbrengsten, niet uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk.

BBC heeft verschillende analoge en digitale radiozenders. Tot de analoge radiozenders van de BBC behoren (anno 2017) onder andere Radio 1, Radio 2, Radio 3, Radio 4, BBC Radio 5 Live, BBC World Service, Radio Cymru, Radio Foyle, Radio Nan Gaidheal, Radio Scotland, Radio Ulster, Radio Wales en Radio Kent. Tot de digitale radiozenders van de BBC behoren onder andere BBC Radio 1Xtra, BBC Radio 5 Live Sports Extra, BBC 6 Music, BBC 7 en BBC Asian Network.

Naast de oorspronkelijke kanalen, diverse radio- en televisiezenders, biedt BBC sinds 2016 ook interactieve televisie en onlineservices.

Financiën BBC

Om een duidelijk beeld te geven van de omvang van BBC, is er gekeken naar de financiële gegevens van BBC zoals opgenomen in de jaarlijkse verslagen op de website van de BBC. In het jaar 2014/2015 had de BBC een totaal inkomen van £ 4.805 biljoen en in 2015/2016 was dit £ 4.827 biljoen. Hiervan is in 2014/2015 £ 3.743 en in het jaar 2015/2016 £ 3.735 afkomstig uit licentievergoedingen.

De inkomsten van BBC zijn opgebouwd uit een combinatie van licentie-inkomsten, advertentie-inkomsten, subsidie en overige inkomsten zoals internationale uitzendingen.

Wettelijk is de BBC verplicht om de uitgaven voor elke aangeboden dienst, openbaar te maken. In het jaar 2015/2016 waren de uitgaven van de omroep als volgt verdeeld:
  • Televisie 58%
  • Radio 17%
  • BBC-online 6%
  • BBC world service 7%
  • Overige diensten en productiekosten 6%
  • Innen van licentiekosten 6%

(Bron: BBC jaarverslag 2015/2016)

De totale kosten bedroegen in het jaar 2014/2015 £ 4.914 tegenover £ 4797 in 2016. Dat maakt dat in 2015/2016 een overschot van 59 miljoen pond is ontstaan, terwijl er in 2014/2015 een tekort was van 125 miljoen pond. Ten opzichte van het jaar 2014/2015, lijkt de BBC dus een positieve koers te varen. Echter is het van belang dat BBC met de tijd mee gaat door middel van verbeteringen, als BBC ook in de toekomst bestaansrecht wil hebben.
© 2017 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenAmerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenDit artikel behandelt de meest bekende Amerikaanse televisiezenders. Amerikaanse televisienetwerken, zoals CNN, NBC, Fox…
De Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraDe Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraTwee families in het Groninger aardbevingsgebied laten zich twee jaar lang door tientallen camera’s volgen om de effecte…
Top 40 geschiedenisDe Top 40 is ontstaan bij het vroegere Radio Veronica. Vanaf 2 januari 1965 verscheen de eerste editie onder de naam ‘Ne…
Streamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij TalpaStreamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij Talpa'Kijk.nl' is de naam van de streamingdienst van Talpa Media. Hierop kan men online naar de tv-programma's kijken van de…

Filmtoerisme – op bezoek op de filmlocatiesFilmtoerisme – op bezoek op de filmlocatiesDe film blijkt een motor achter het toerisme te zijn. Filmliefhebbers reizen naar de locaties die dienden als decor voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ChristopherPluta, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/British_Broadcasting_Corporation
  • https://en.wikipedia.org/wiki/BBC
  • http://downloads.bbc.co.uk/aboutthebbc/insidethebbc/reports/pdf/bbc-annualreport-201516.pdf
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.