Gerechtigheid van Stieg Larsson

De veel te jong overleden Zweedse schrijver Stieg Larsson schreef een Millennium trilogie die overal ter wereld hoge ogen scoort. Deel 3 draagt de titel “Gerechtigheid” en maakt het verhaal compleet over de ietwat bizarre Lisbeth Salander en journalist Mikael Blomkvist. In Gerechtigheid van Stieg Larsson komt een einde aan een bizar verhaal. Wie Gerechtigheid van Stieg Larsson wil lezen hoeft de eerdere 2 boeken niet gezien te hebben, maar leuker is het wel.

De werking van een krant

Wie “Gerechtigheid”leest leert in ieder geval veel over het functioneren van een tijdschrift. Larsson was geruime tijd journalist en dat blijkt heel goed uit zijn boeken. Daarnaast verdiepte de schrijver zich in het functioneren van de geheime dienst en ook dat blijkt maar al te meer.

De verhaallijn van Gerechtigheid

In de eerste 2 boeken genaamd:
  1. Mannen die vrouwen haten en
  2. De vrouw die met vuur speelde

is de hoofdrol eveneens weggelegd voor Lisbeth Salander en journalist Mikael Blomkvist. Het duo ontmoet elkaar in eerste instantie puur zakelijk. Salander is de dochter van een ex geheim agent uit Rusland die immuniteit geniet. Het is een gewetenloze man die haar moeder mishandelde en misbruikte totdat Salander daar een einde aan maakte door hem met benzine te overgieten en hem in brand te steken. Vanaf dat moment maakt hij jacht op haar en dat gaat beslist niet op een milde manier. De aanslag was tevens een goede manier om haar in de psychiatrie te doen belanden, waar ze de meest verschrikkelijke dingen meemaakt. Vanaf heel jonge leeftijd wordt ze dagelijks in de isoleer gehouden, maar haar bovennatuurlijke geestelijke vermogens helpen haar door die periode heen. Bovendien ontwikkelt ze zich tot een hacker van formaat die alles wat de naam computer maar draagt kan kraken. De psychiater die deel uitmaakt van het netwerk rondom de geheime dienst labelt haar als psychopaat en schizofreen en daardoor wordt ze onder het bewind gesteld van een bewindvoerder die eveneens deel uitmaakt van het netwerk. Hij blijkt echter en perverse verkrachter en misbruikt haar op de meest afschuwelijke manier ooit. Ze zweert wraak en voert dit ook uit, maar iemand anders maakt een einde aan zijn leven. Daarvoor en voor een aantal andere moorden lijkt zij echter op te draaien, terwijl ze part noch deel heeft aan die delicten.

De man zonder gevoel: halfbroer Niedermann

Voor haar halfbroer Niedermann, een persoon die totaal geen pijn kent is ze tevens een doelwit. Hij maakt eveneens deel uit van de organisatie waarvoor haar vader werkt en op alle mogelijke manieren probeert hij haar en de mensen om haar heen uit te schakelen. Boek 3 start op het moment dat hij haar met een kogel in haar hoofd levend heeft begraven en zij toch uit dat graf weet te komen en in het ziekenhuis belandt. Die laatste details lijken overigens wel een beetje heel erg ver gezocht, maar de spanning in alle boeken is werkelijk bijna voelbaar. De sympathie voor het dunne, jonge, ietwat autistische meisje met tatoeages en piercings dat eigenlijk nooit liefde heeft gekend, druipt van de pagina’s. De onvoorstelbare harde wereld van de geheime dienst sijpelt daar tussendoor en een vader die blijkbaar geen enkele gevoelens voor zijn eigen kinderen kent.

Journalist Mikael Blomkvist

Journalist Mikael Blomkvist spit ondertussen alles door om haar te vrijwaren van een jarenlange gevangenisstraf. Daarvoor wordt alles ingezet. Beveiligingsbedrijven, camera’s, niet te traceren telefoons en computers en detectives, agenten en hoge politici. Blomkvist moet deze zoektocht echter bijna met zijn leven bekopen omdat de sectie van de geheime dienst die wil dat het verhaal van Alexander Zalachenko niet in de openbaarheid komt er alles aan doet om hem te stoppen.

Het liefdesleven van Blomkvist, Salander en Berger

Naast de verhaallijn die toch grotendeels om het verhaal van de jonge Lisbeth en de journalistieke verhalen van Blomkvist gaat, wordt ook het liefdesleven van de journalist breed uitgemeten. Blomkvist heeft met Erika Berger, de hoofdredacteur van het blad dat zij samen hebben opgezet een seksuele relatie terwijl zij getrouwd is met een andere man die daar van af weet. Ondertussen deelt hij ook het bed met andere vrouwen. Dit zorgt voor problemen als de vrouwen in kwestie werkelijk verliefd op hem worden en meer van hem willen. Ook Salander valt op een gegeven moment voor zijn charmes, maar moet vervolgens inzien dat hij niet iemand is voor een vaste relatie. Dat krenkt haar zo dat ze alle contact met hem verbreekt en juist dat komt tussen hen in te staan. Blomkvist weet echter van geen wijken als het slecht met haar gaat, hij blijft in haar onschuld geloven en staat haar op alle mogelijke (en zeer creatieve manieren) bij. Op het einde van het boek laat Salander hem dan toch eindelijk binnen en blijkt dat hun vriendschap toch groter is dan ze beide ooit hebben kunnen vermoeden.

Gerechtigheid: spannend tot het bittere einde

Gerechtigheid is spannend tot het bittere eind, maar omdat het deel uitmaakt van een trilogie is het raadzaam ook de beide andere boeken te lezen voordat deel 3 wordt opengeslagen.
Gerechtigheid is een boek van Uitgeverij Signatuur. Van de 3 boeken zijn wereldwijd inmiddels meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieStieg Larsson en 'De vrouw die met vuur speelde'‘De vrouw die met vuur speelde’ is het tweede boek uit de Millennium-triologie van de Zweedse auteur Stieg Larsson. Het…
Stieg Larsson - De Millennium TrilogierecensieStieg Larsson - De Millennium TrilogieIn 2004 overleed de journalist en auteur Stieg Larsson (1954-2004). Hij heeft niet meer mogen meemaken hoe zijn Millenni…
recensieDe vrouw die met vuur speelde – Stieg LarssonHet tweede boek uit de millenniumserie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson is ook direct de spannendste. De huivering…
The Girl with the Dragon Tattoo met Daniel CraigEnkele jaren terug schreef de overleden Stieg Larsson de Millennium-triologie. Het verhaal over Blomkvist en Salander ke…

Hoe word ik een deejay?Hoe word ik een deejay?Ze vliegen de hele wereld over, draaien enkele uren voornamelijk andermans muziek en verdienen bakken met geld: deejays.…
Filmregisseur Ingmar BergmanBijna iedereen heeft wel eens een film gezien van de bekende Zweedse cineast Ingmar Bergman. Ze zijn legendarisch en leg…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.