Hoe word ik een deejay?

Hoe word ik een deejay? Ze vliegen de hele wereld over, draaien enkele uren voornamelijk andermans muziek en verdienen bakken met geld: deejays. Wat ze doen ziet er leuk en eenvoudig uit. En eigenlijk is dat ook zo.

Benodigdheden

Om deejay te worden heb je eigenlijk maar een paar eigenschappen nodig: een eigen muzieksmaak, gevoel voor ritme en doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat je beschikt over voldoende muziek en vraag jezelf af welke nummers goed bij elkaar passen. Nummers die matchen zou je aan elkaar kunnen mixen. Mix meerdere nummers aan elkaar, en je hebt je eigen mixtape.

Hoe maak ik een mixtape?

Als beginner kun je heel eenvoudig je eigen mixtape maken, gewoon op je computer. Daarvoor dien je alleen te beschikken over bepaalde deejay-software. Een goed programma om nummers mee te mixen, is Virtual DJ. Deze software is gratis te downloaden als demo en voor een betaalbare prijs aan te schafffen; in elk geval veel goedkoper dan een thuisstudio. Probeer vervolgens nummers die je bij elkaar vind passen met elkaar te mixen. Je sleept beide nummers naar de verschillende draaitafels op het scherm, start het eerste nummer en laat met de crossfader langzaam het andere nummer erdoorheen spelen. De truc is dat de beats van beide nummers exact gelijk lopen, zodat je eigenlijk maar één beat hoort. Dit noem je beatmixen. Om dit voor elkaar te krijgen maak je gebruik van de BPM: Beats Per Minute. Door de snelheid (pitch) van een nummer aan te passen aan het andere, zul je zien dat het aantal BPM aan elkaar gelijk te stellen is. Vervolgens is het een kwestie van goed timen en veel oefenen.

Moeite met beatmixen? Het programma Virtual DJ beschikt over een zogenaamde sync-knop. Hiermee kun je met één klik beide nummers (qua beat) aan elkaar gelijk stellen.

Veel geoefend? Probeer dan meerdere nummers achter elkaar te mixen en neem je mixtape op. De meeste deejay-software bieden de mogelijkheid om je creaties op te nemen als mp3-bestand.

Nu wil ik draaien voor publiek!

Logisch, je hebt veel geoefend, meerdere mixtapes geproduceerd en je vrienden zijn enthousiast over je werk. Helaas lukt het slechts weinig deejays om ook daadwerkelijk te mogen draaien voor publiek. Je moet ergens beginnen, want als je eenmaal ergens hebt gedraaid, komt de rest vanzelf. Begin dus niet meteen bij de meest populaire club uit je buurt, maar probeer kleinere cafés of feestjes van vrienden. Hoe prijs je jezelf aan? Met je mixtapes: brand ze op cd en ga langs mogelijke 'klanten' om jezelf te promoten. Geef een cd van jezelf weg en vertel dat het je leuk lijkt om een keer te draaien. Maak je de eerste keer geen zorgen over je loon, soms kan een 'optreden' waar je niets voor krijgt je een leuke vaste bijbaan opleveren.

De meeste horecagelegenheden beschikken zelf over de juiste deejayapparatuur. Natuurlijk is dit even wennen en ter plekke oefenen, maar het belangrijkste is het beatmixen. Je doet er goed aan om je van te voren in te lezen over de werking van verschillende mengpanelen en draaitafels. Wil je echt meteen goed beginnen? Overweeg eens om een dag een deejay-setje in te huren.

Hoe onderscheid ik me van andere deejays?

Wees origineel en probeer van alles uit. Draai ook eens een gek nummer tussendoor dat het publiek allang weer vergeten is. Daarnaast kun je nummers (eventueel op de computer) bewerken of vocalen combineren met andere tracks. Zorg ervoor dat je het publiek blijft verrassen en dat je niet in herhaling valt. Draai je voor publiek? Denk dan aan je uitstraling. Laat zien dat je het leuk vindt en sta niet de hele tijd stil.

Tot slot

Oefen zo veel mogelijk, wees geduldig, maar zorg er vooral voor dat je geniet.
© 2009 - 2024 Sjorsie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1999In 1999 maakten we voor het eerst kennis met Britney Spears, Jennifer Lopez en Christina Aguilera. Ook Eiffel 65 met het…
Lost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meLost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meFelix De Laet is een Belgische deejay en producer die gebruikmaakt van de artiestennaam Lost Frequencies. In 2014 maakt…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Het afzetgebied voor de in Nederland gemaakte muziek verandert in de jaren negentig grondig. De ontwikkeling van verschi…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 2000-2009Nederlandse successen in de Britse hitparade: 2000-2009De in de jaren negentig tot bloei gekomen dance en eurodance blijft in de eerste tien jaar van de 21e eeuw onverminderd…

1955 - (We're gonna) Rock around the ClockTot groot ongenoegen van vele - en het plezier van het groeiende aantal fans - werd in 1955 duidelijk dat rock'n roll ge…
Gerechtigheid van Stieg LarssonDe veel te jong overleden Zweedse schrijver Stieg Larsson schreef een Millennium trilogie die overal ter wereld hoge oge…
Sjorsie (8 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.