The A-team; serie uit de jaren tachtig

'The A-team' is een serie uit de jaren tachtig, bedacht door Stephen Cannell die draait om het leven van vier huurlingen die tegen het Amerikaanse leger strijden. De serie was in de jaren tachtig ontzettend populair, maar kent ook nu nog vele fans.

De serie

'The A-team' is een Amerikaanse tv-serie uit de jaren tachtig (1983 t/m 1987) die mateloos populair was. In Nederland werd de serie destijds door de TROS uitgezonden, maar ook nu is het nog regelmatig te zien. Tegenwoordig wordt de serie vaak als jeugdsentiment gezien omdat het in de jaren tachtig met name kinderen rond de 10 jaar aansprak.

De serie raakte in de jaren tachtig wel in opspraak omdat er volgens bepaalde mensen veel geweld in voorkwam, wat opvallend is aangezien er in de serie, die 98 afleveringen telt, amper bloed te zien is en er slechts één dode valt.

Ontstaan van de serie

De in 2010 overleden televisieproducer, schrijver, en acteur Stephen Cannell stond aan de wieg van 'The A-team'. Het oorspronkelijke plan was om een serie te schrijven rondom acteur Mr. T. Hij zou de leider van 'The A-team' worden en de andere personages zouden veel minder tekst krijgen. Tijdens het schrijfproces werd echter besloten om Hannibal als nieuw karakter te introduceren en hem de leiding te geven.

Interessant is dat de serie in eerste instantie geschreven werd als een parodie op de actie- en oorlogsfilms van die tijd moest worden. Dit verklaart ook de actie-elementen die altijd net iets te overdreven zijn.

De leden van 'The A-team'

Kolonel John 'Hannibal' Smith

Hannibal, in de serie gespeeld door de in 1994 overleden George Peppard, is de leider van het team. Hij is vaak te zien met een sigaar in zijn mond en wordt Hannibal genoemd omdat hij een uitstekende strateeg is. Hij is het grote brein achter de uitvoering van de missies en zijn bekendste uitspraak is dan ook:'I love it when a plan comes together.'

Sergeant Bosco Albert 'B.A.' Baracus

B.A., die in de serie gespeeld werd door Laurence Tureaud alias Mr. T., is de krachtpatser van het team. Hij dost zich steevast uit met veel gouden sieraden en heeft enorme vliegangst. Aangezien het team nog wel eens moet vliegen om op plaats van bestemming aan te komen, wordt B.A. dan, tot zijn grote ergernis, verdoofd.

Luitenant Templeton 'Face' Peck

Faceman, wat vaak nog weer afgekort wordt tot Face, werd in de serie door Dirk Benedict gespeeld. Hij dankt zijn bijnaam aan zijn looks, veel vrouwen vallen voor hem en zo kan hij veel regelen. Face is dan ook degene die zonder al teveel moeite heel veel voor elkaar krijgt.

Kapitein H.M. 'Howlin' Mad' Murdock

Murdock is de mafkees van het team, hij werd gespeeld door Dwight Schultz. Hij is officieel tot 'gestoord' verklaard en gedraagt zich regelmatig een beetje vreemd, maar is toch van grote waarde voor het team.

Achtergrondinformatie en rode draad van het verhaal

'The A-team' bestaat uit vier veteranen die in Vietnam hebben gevochten. Zij worden er ten onrechte van beschuldigd een bank in Hanoi te hebben overvallen en worden opgesloten in Fort Bragg. Hieruit weten ze te ontsnappen en duiken onder in Los Angeles. Ze verdienen de kost als huurlingen, maar helpen af en toe ook gratis mensen die in nood verkeren.

In principe zijn alle afleveringen van de serie ook goed te begrijpen als afzonderlijke delen, maar er loopt wel degelijk een rode draad door het verhaal. Zo worden ze onder andere achtervolgd door het Amerikaanse leger en Generaal Harlan. Uiteindelijk worden drie van de vier leden van het team gearresteerd en veroordeeld tot de doodstraf. In afwachten hiervan zitten ze op een militaire basis op een eiland. Murdock en een nieuw teamlid genaamd Franky Santana (acteur Eddie Velez) komen hen redden. Dit doen ze in opdracht van Hunt Stockwell, die de leden van het team vervolgens dwingt om voor hem te werken en de Amerikaanse overheid te dienen, in ruil voor bescherming.

De film

Toen de serie gestopt was, ging lange tijd het gerucht over een film die gemaakt zou worden, dit zou een soort reünie worden van de leden van het team. Deze geruchten stopten toen in 1994 George Peppard overleed.

In 2008 ging het filmproject toch door en in juni 2010 was de film in de Nederlandse bioscopen te zien. Hoofdrollen waren weggelegd voor Liam Neeson (Hannibal), Bradley Cooper (Face), Sharlto Copley (Murdock) en Quinton Jackson (B.A.). De rode draad van de serie is enigszins vernieuwd, de gebeurtenissen spelen zich niet af na de Vietnamoorlog, maar na de oorlog in Irak. Overeenkomst is wel dat de leden van het team ook na de Irakoorlog onterecht worden beschuldigd van een misdaad en de strijd aan gaan met het Amerikaanse leger.

Nederlandse fan-site

Ook in Nederland heeft de serie goed aangeslagen. Er bestaat zelfs een Nederlandse fan-site over de serie, waar je alle informatie rondom de serie kunt vinden.
© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kubbspel: werpspel in teamsHet kubbspel is een relatief onbekend spel dat steeds aan populariteit wint. Het is een spel voor klein en groot waarbij…
recensieHannibal (Ridley Scott, 2001)Na het enorme succes van de beklemmende thriller THE SILENCE OF THE LAMBS hebben we tien lange jaren moeten wachten op e…
Hulp om zelf wedstrijd- of toernooischema's te makenElke toernooicommissie worstelt wel eens met het maken van een goed en evenwichtig wedstrijdschema. Je wilt elk team eve…

Abba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba bracht in november1980 de lp Super Trouper uit, met als laatste track het nummer Happy New Year. Alhoewel het numme…
Prijzen winnen via de radioMet regelmaat komen er prijsvragen voorbij via de radio ene vele doen er aan mee. Bij de ene zender betaald u om deel te…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia Ateamfansite
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.