Platenwinkels in Amsterdam

Elpeewinkels zullen er waarschijnlijk altijd blijven. De nostalgie van het draaien van een plaat, het schoonmaken en opzetten van de L.P. en de schitterende hoezen blijven een meerwaarde behouden ten opzichte van het simpelweg aanklikken van een mp3-tje. In Amsterdam zijn er verschillende goede platenwinkels te vinden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


L.P.´s op koningsdag

L.P. ´s tik je het goedkoopst op de kop tijdens koningsdag. De vrijmarkt leent zich er goed voor om ongedraaide delen van je eigen platencollectie aan de man te brengen. Er is een ware run op L.P.´s op 27 april. Mensen die alleen op L.P.´s uit zijn gaan zo snel mogelijk alle verkopers van vinyl af. Sommige kopers nemen gelijk een hele stapel platen mee. Dat kunnen handelaren zijn die hun platenzaak willen aanvullen met nieuw uniek materiaal. Voor het draaien van een L.P. heb je uiteraard een pick-up nodig. In de rest van het artikel lees je waar je L.P.´s kunt kopen op andere dagen dan 27 april.

Flesch Records

Bij Flesch Records kun je van alles kopen. Vooral de verzameling collectors items is ruim. Honderden euros voor een L.P. vraagt men hier; maar dat is het ook waard omdat sommige L.P.´s erg zeldzaam zijn. Flesch records is een begrip onder platenliefhebbers. In de Jordaan zitten enkele platenwinkels op loopafstand van elkaar.
Noorderkerkstraat 16
1015 NB Amsterdam
020-6228185
facebook.com/pages/Flesch-RecordsBooks/507541713005262

Back Beat records

Back Beat Records is gespecialiseerd in hippe dansmuziek uit de jazz, blues, gospel, funk- en soulwereld. Back beat records is een gezellige winkel. De werknemers hebben veel verstand van goede platen. De winkel kent een vaste klantenkring.
Egelantierstraat 19
Amsterdam
backbeat.nl

Record Mania

Bij Record Mania aan de Ferdinand Bol kun je ook online L.P.´s kopen. Via de site kun je aangeven naar welke specifieke L.P. je op zoek bent. Men verkoop ook op Ebay. Men is gespecialiseerd in platen die door verzamelaars erg gewild zijn.
Ferdinand Bolstraat 30
Amsterdam
tel.: 020-6209912
recordmania.nl

RecordFriend

Deze platenzaak zit vlakbij de Nieuwmarkt. Men verkoopt zowel nieuw vinyl als tweedehands vinyl. Alle genres zijn hier vertegenwoordigd. Op de website kun je ook platen kopen.
Sint Antoniesbreestraat 64
1011 HB Amsterdam
Telefoon: 020 - 6200084
recordfriendamsterdam.nl

Record Palace

In het Nederlands vertaald heet deze winkel het platenpaleis.. Men verkoopt vooral L.P.´s uit de jaren 60 en 70. Gelegen tegenover de poptempel van Nederland genaamd Paradiso is Record Palace een ideale gelegenheid om even een paar platen te kopen voor je een concert bezoekt. De mooiste hoezen zijn geëtaleerd in het winkelraam. Op internet vind je een uitgekiende selectie aan L.P.´s die hier te koop zijn. Men verkoopt vrijwel elk genre. De winkel tegenover poptempel Paradiso telt drie verdiepingen. Jan van Dorsten is de eigenaar en heeft de winkel in 1988 opgezet. Hij reist alle belangrijke platenbeurzen af op zoek naar zeldzame platen. Wie een plaat zoekt die vrijwel onvindbaar is kan hier zijn slag slaan. Redord Palce is gespecialiseerd in eerste persingen en mooie hoezen.
Weteringschans 33
Amsterdam
facebook.com/RecordPalaceAmsterdam

Concerto

De meest bekende plek in Amsterdam om je dosis vinyl te kopen is Concerto in de Utrechtsestraat. Deze winkel bestaat sinds 1955, dus vanaf het begin van het L.P.-tijdperk. Concerto is een begrip op het gebied van tweedehands L. P.´ s Deze enorme tweedehands platenwinkel van 400m2 biedt ruime keus in elk muziek genre. Ze doen aan in- en verkoop. De meeste zaken hebben speciale tijden waarop ze aan inkoop doen, meestal ´s morgens. Concerto heeft zich toegelegd op de mainstream muziekgenres. Men verkoopt vooral tweedehands L.P.´s maar CD´s maken ook een groot deel uit van het assortiment. Concerto maakt deel uit van de keten waaronder ook Plato valt.
Utrechtsestraat 52 -60
1017VP Amsterdam
telefoon: 020-6235228
concerto.amsterdam

Second Life Music

Tweedehands platen verkoopt men hier van vrijwel elk genre. Het aanbod is gevarieerd van klassiek tot house. Dagelijks wordt de platencollectie aangevuld. Men verkoopt ook aanverwante audio-apparatuur zoals pick-ups.
Prinsengracht 366
10176 JA Amsterdam
+31206205200
http://www.secondlifemusic.nl/

Waxwell records

DJ´s en dansmuziekliefhebbers hebben in Waxwell records een ware topper. Waxwell verkoopt via hun online winkel en via Ebay. Waxwell bestaat pas sinds 2005 maar het is in korte tijd uitgegroeid tot een gevestigde naam op L.P.-gebied. Men verkoopt een scala aan genres maar vooral: Soul, Hip-Hop, Funk, Jazz, Blues, Disco, Rock, Reggae en Pop.
Gasthuismolensteeg 6
1016 AN Amsterdam
The Netherlands
+31(0)20-6271600
waxwell.com

Rush hour

Rush Hour is een platenzaak voor DJ´s en liefhebbers van dansmuziek. Ze adverteren ermee dat men gespecialiseerd is is elektronische muziek. Er is ook een grote collectie Afrikaans, Braziliaans en latin. Men verkoopt ook L.P.´s via de webwinkel van hun internetsite.
Spuistraat 98
1012 TZ Amsterdam
Telefoon: +31-20-427-4505
rushhour.nl

Distortion Records

Distortion records is een klein elpeewinkeltje tjokvol met platen. Men is gespecialiseerd in alternatief zoals punkrock, indie, drum&base, electro en reggae. Van alle platenzaken uit Amsterdam heeft Distortion het meest overzichtelijke aanbod op internet.
Westerstraat 244
1015 MT AMSTERDAM
telefoon: +31-(0)20-6270004
distortion.nl

South Miami Plaza

Op de Albert Cuyp zit een grote muziekwinkel. De platenliefhebber die met zijn vrouw op pad is kan goed onderduiken en tussen de elpees snuffelen terwijl vrouwlief kleertjes koopt op de Albert Cuyp. South Miami Plaza is gelieerd aan Discostars op de Haarlemmerdijk 86, aan de noordgrens van de Jordaan. Het goede aan South Miami Plaza is dat als ze een L.P. niet hebben, deze wel kunnen bestellen. Bovendien staan er zeer veel CD´s in het assortiment voor een redelijke prijs, alhoewel dat niet onder het vinyl valt.
Albert Cuypstraat 116
Amsterdam
telefoon 020-6622817
southmiamiplaza.nl

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen en verkopen van platen en singlesEr is steeds meer belangstelling voor elpee's. Oude platen kunnen nog veel geld opleveren. Er zijn verschillende aspecte…
Preston Palace: all-inclusive hotel AlmeloPreston Palace: all-inclusive hotel AlmeloIn Almelo vind je één van de meest spectaculaire hotels van Nederland, namelijk Preston Palace. Het hotel van Preston Pa…
Lezen: Leesbaarheidsformules zijn geen aanraderLezen: Leesbaarheidsformules zijn geen aanraderUiteraard wil een schrijver graag weten of zijn tekst geschikt is voor de beoogde doelgroep. Het is daarom verleidelijk…
Record Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day is al enkele jaren een vaste waarde in Nederland; op deze dag worden onafhankelijke platenzaken in het…

Populairste uitvaartmuziekPopulairste uitvaartmuziekDe tijd dat “waarheen, waarvoor” van Mieke Telkamp de populairste uitvaartliedje was, ligt achter ons. De top tien van p…
Bronnen en referenties
  • http://www.discostars-recordstore.nl/
  • http://www.discogs.com/groups/topic/86273
  • http://www.secondlifemusic.nl/
  • http://www.waxwell.com/Waxwell_Records_-_Vinyl_%28Platen%29.html
  • http://www.record-palace.com/index.php?page_id=1
  • http://www.rushhour.nl/contact.php
  • http://www.distortion.nl/store.php
  • http://www.recordfriend.com/adam.htm
Reacties

Rudy Jaspers, 22-08-2016
Ja hoor, ik herinner mij ook nog uit die gouden tijd van de vinyl langspeelplaat dat ik soms uren bezig was met een zaakje van zolder tot kelder door te snuffelen en de soms prachtige hoezen met geinige reliefjes te bepotelen en mijn vrouw hield zich gedurende die zalige uren vooral bezig met hetzelfde te doen met een vergelijkbare overgave in een nabijgelegen kledingwinkel. Het heeft niet tot echtscheiding of ruzies geleid en we gunden elkaar deze tijdelijke scheiding van geest van harte. Nou weet ik niet of destijds dit een door sexe bepaald patroon was, maar achteraf vaststellen dat er op zijn minst een significante correlatie leek te zijn getuigt niet van enige kwade wil of een onzuiver wereldbeeld. Reactie infoteur, 22-08-2016
Mooi geschreven!

Sure, 11-08-2016
Beste Tom,
Mijn naam is Sura, houd erg van platen, vandaar dat ik bij deze post terecht ben gekomen, en ik ben een vrouw. "What?!" Ja vrouwen houden ook van muziek! "Oh wow!" denk je misschien. Vraagje: waar haal je het vandaan dat "vrouwlief" alleen maar wil shoppen? Of heb ik de memo dat vrouwen niet van muziek houden gemist? Denk je dat van vinyl houden enkel en alleen gereserveerd is voor mannen?

Ik zal je tips en adviezen in ieder geval niet meer serieus kunnen nemen. Erg jammer om te zien dat er nog mensen zijn die zo denken en de behoefte hebben dit soort verkeerde ideeën met de wereld te delen. Reactie infoteur, 13-08-2016
Welk een venijn spreid je tentoon! Door dit soort venijnigheden te uiten, ontstaan ruzies en oorlogen. Gelukkig is er muziek om je weer tot rust te brengen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.