Dynamo Open Air

Dynamo Open Air Dynamo Open Air (DOA) is een Nederlands muziekfestival (metal georiënteerd) dat sinds 1986 werd georganiseerd. Het festival ontstond oorspronkelijk vanuit het jongerencentrum Dynamo in Eindhoven als viering van het 5-jarig bestaan en groeide in enkele jaren uit tot een van de aller grootste festivals op metal gebied. Uiteindelijk is het festival een langzame dood gestorven, maar de plannen om het weer nieuw leven in te blazen liggen op tafel!

Dynamo Open Air

In 10 jaar tijd groeide het festival uit van een 1 daags, gratis, evenement met zo'n 7.000 bezoekers tot een full blown 3-daags evenement met bijna 120.000 bezoekers. En daarmee werd uiteindelijk de chaos, volgens de autoriteiten, te groot.
Menigeen herinnert zich nog de enorme verkeersopstoppingen, niet alleen rond Eindhoven, maar zelfs in een groot deel van zuidelijk Nederland was de chaos over compleet. Mede door de interesse van veel buitenlanders, die van heinde en ver kwamen, maar met name de enorme toestroom Duitse metal fans, die er massaal op bezoek kwam.

Vervolgens werden DOA 1996 en 1997 beperkt tot een maximaal aantal van 60.000 personen. Het daarop volgende DOA 1998 kreeg te kampen met een nieuw bestemmingsplan, waardoor er naarstig gezocht moest worden naar een nieuwe locatie. Deze vond met eenmalig terug in de oude ijsbaan, maar moest er wel verder teruggesnoeid worden naar 30.000 personen.

Vervolgens moest men wederom op zoek naar een nieuwe locatie voor DOA 1999. Deze werd gevonden naast de vuilnisbelt van Mierlo, maar bleek achteraf geen succes. Mede door de veel te kleine locatie werd het ook hier een chaos en werd er voor het daar op volgende DOA 2000 een betere locatie gevonden op het Goffertpark te Nijmegen.

DOA 2001 werd als gevolg van de mond- en klauwzeer uitbraak zelfs volledig afgelast en het daar op volgende festival van 2002 werd verplaatst naar Weert. DOA 2003 had weer heel andere problemen, en moest ook afgeblazen worden, nu in verband met het niet rond krijgen van de vergunningen.

De laatste twee DOA festivals, van 2004 en 2005 werden vervolgens nog gehouden op het Goffertpark en in Hellendoorn, maar de uitvoeringen konden geen potten breken qua herinneringen, behalve dan enkele individuele optredens.

Eigenlijk is het hele Dynamo Open Air gebeuren een langzame dood gestorven. De legendarische cultstatus van DOA 1994, en met name 1995, werd helaas nooit meer overtroffen en menig diehard metal fan zal met weemoed terug denken aan een van de meest memorabele metal festivals ooit.

Dynamo Outdoor

In 2008 werd het Dynamo Open Air concept opnieuw leven in geblazen door verder te gaan met het Dynamo Outdoor festival, zoals Dynamo Open Air oorspronkelijk begonnen was, als kleinschalig, gratis festival in de Eindhovense binnenstad en daar is het uiteindelijk dan ook bij gebleven.

Dynamo Open Air op Facebook

Ondertussen is er op Facebook een actiegroep opgestart "Dynamo Open Air moet terug" die er zich voor in zet om het DOA festival weer terug te halen naar waar het ooit begonnen is. Daarnaast is er ook een speciale Facebook pagina opgericht ter ere van het legendarische DOA 1995 "Dynamo Open Air 1995". Saillant detail is dat de laatste vrijwel volledig Duits is. Blijkbaar waren niet alleen de Nederlanders onder de in druk van Dynamo Open Air 1995.

Chronologische volgorde DOA uitvoeringen

JaarLocatie
1986Eindhoven Smalle Haven
1987Eindhoven Smalle Haven
1988Eindhoven Kunstijsbaan
1989Eindhoven Kunstijsbaan
1990Eindhoven Gestelse Boys
1991Eindhoven Kunstijsbaan
1992Eindhoven Kunstijsbaan
1993Eindhoven Vliegbasis Welschap
1994Eindhoven Vliegbasis Welschap
1995Eindhoven Vliegbasis Welschap
1996Eindhoven Vliegbasis Welschap
1997Eindhoven Vliegbasis Welschap
1998Eindhoven Kunstijsbaan
1999Mierlo Gulbergen
2000Nijmegen Goffertpark
2001Afgelast ivm mond- en klauwzeer uitbraak
2002Weert Sportpark Boshoven
2003Afgelast ivm vergunnings problemen
2004Nijmegen Goffertpark
2005Hellendoorn Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
© 2014 - 2024 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsverlichting aanleggen in vijf stappenFietsverlichting aanleggen in vijf stappenWilt u fietsverlichting aanleggen maar wilt u dit niet door een fietsenmaker laten doen? Het aanleggen van fietsverlicht…
Help, mijn auto start niet meer  elektrische problemen!Help, mijn auto start niet meer elektrische problemen!Voor het besturen van een auto, is het noodzakelijk dat het voertuig in eerste instantie start. De motor wordt daartoe v…
Tips voor reparatie van defecte fietsverlichtingTips voor reparatie van defecte fietsverlichtingVan veel fietsen doet het licht het niet. Dit kan, buiten dat het een bekeuring op kan leveren, ook tot gevaarlijke situ…
Een USB-lader maken van een fietsdynamoEen USB-lader maken van een fietsdynamoTijdens het fietsen een mobieltje opladen, dat kan met de fietsdynamo. De dynamo op de fiets levert genoeg stroom om een…

TicketSwap: Veilig een e-ticket kopen of verkopenTicketSwap: Veilig een e-ticket kopen of verkopenStel, een paar weken geleden heb je kaartjes weten te bemachtigen voor het concert van Justin Timberlake en je kijkt er…
De Golden Globe Awards 2014De Golden Globe Awards 2014Sinds 1944 worden de Globes al uitgedeeld binnen de categorie film. Vanaf 1956 werden de Globes ook uitgedeeld aan o.a.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dynamo_Open_Air
Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.