Drive-in bioscoop – Motor uit, film aan
Vaak wordt de drive-in bioscoop als ‘knuffelbioscoop’ beschreven. Het draagt een absolute cultuurstatus met zich mee. Ook 75 jaar na de eerste oprichting heeft de drive-in bioscoop nog steeds potentieel.
De motor is uit, de leuning is een stukje naar achter gezet, de popcorn is open – in de drive-in bioscoop kunnen de schoenen uitgetrokken worden en mobiel moet niet op zachtjes gezet worden. Vele voordelen en daarbij een perfecte blik op het enorme scherm, zonder dat er een lang persoon het zicht wegneemt. De Amerikaan Richard Hollingshead jr. heeft op 6 juni 1933 een succes gemaakt: Hij richtte de eerste drive-in bioscoop ter wereld op. Met maar 355 plaatsen werd het echter na drie jaar weer gesloten. Dit jaar (2008) is het de 75e verjaardag van de drive-in bioscoop! In de zestiger jaren beleefde de drive-in bioscoop tot nu toe de grootste ‘boom’ – alleen al in Amerika waren er rond die tijd ongeveer 4.000 autobioscopen.
In een jeans en met een gestylte Elvislook was de drive-in bioscoop vooral onder de teenagers sterk verbreed. Op de achterbank was het knuffelen beter als thuis. In de jaren zestig kwam de trend over naar Europa. Nadat er echter in vele bioscopen ook pornofilms werden gedraaid, werd de trend minder. Nu zijn er relatief weinig autobioscopen die deze crisis hebben overleefd en nog steeds draaien.
Popcorn, radiofunk en het beste zicht – hoe loopt het in de drive-in bioscoop?
Spannend is het al vóór de bioscoop: De picknickmand inpakken, de wollen deken niet vergeten en de aangesneden aardappel meenemen (lees verderop waar deze voor nodig is) – dit was de perfecte uitrusting voor een avondje drive-in bioscoop. Wie geen zin had van te voren lekkernijen mee te nemen, kan dit natuurlijk ook direct aan de balie van de drive-in bioscoop kopen.
De entreeprijs is meestal gelijk aan de normale bioscoopprijzen en worden normaal per persoon betaald. Door kleine ‘opstapjes’, waardoor de auto een stukje hoger staat, krijgt de bezoeker een perfect zicht op het scherm. Voor de goede sound is ook in de auto gezorgd: Over een frequentie in de autoradio ontvangen de bezoekers de toon in dolby stereo.
Wat heeft een aardappel er nu mee te maken? Deze wordt door drive-in bioscoop-liefhebbers aanbevolen als het zicht door lichte regen niet meer helemaal helder is: Vooraf de ruit met aardappel insmeren, dan valt de regen makkelijker van het raam af.
Wat is de ‘love lane’?
Hier komt de ‘knuffelbioscoop’ ter sprake, precies dat doet men in de beroemde ‘love lane’. Normaal is de ‘love lane’ in de laatste rij, die vooral in de ‘boom’ fase van de autobioscopen door verliefde teenagers ontdekt werd. Tot schrik van de ouders natuurlijk, die de trend uit dit zicht uit den boze gesteld hadden. Ook nu wordt de ‘love lane’ niet alleen vanwege het goede zicht op het scherm gekozen.
Voordelen drive-in bioscoop
- Het is mogelijk hond of andere huisdieren mee te nemen
- U kunt uw baby/ kleine kind meenemen, u stoort iemand anders minder als in de normale bioscoop
- U kunt roken tijdens de film
- Het geluid is zelf te regelen
- Tijdens het eten stoort u anderen niet
- U kunt tussendoor wat gemakkelijker praten met elkaar in de auto
- U heeft meer ruimte
Nadelen Drive-in bioscoop
- U heeft een auto nodig
- De kans op het koud krijgen is groter
- Bij slecht weer kan het afgelast worden
Drive-in bioscoop in Nederland en België
In Nederland is er geen permanente drive-in bioscoop.
In Brussel, België, worden er diverse drive-in films gedraaid.