De Hobbit – An Unexpected Journey
Op 14 december 2012 zal de wereldwijde première van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ plaatsvinden, nummer één van de driedelige Hobbit serie. De film is geregisseerd en mede geschreven door Peter Jackson en gebaseerd op de populaire fantasienovel The Hobbit van J.R.R. Tolkien (1937). De tweede film ‘The Desolation of Smaug’ zal in 2013 uitkomen en worden gevolgd door de laatste: ‘There and Back Again’ in 2014. Deze serie vertoont de voorafgaande geschiedenis aan ‘The Lord of the Rings’ trilogie. Verschillende acteurs van de Lord of the Rings zullen ook in de Hobbit serie te zien zijn, waaronder: Andy Serkis (Gollum), Hugo Weaving (Elrond), Cate Blanchett (Galadriel), Christopher Lee (Saruman), Ian Holm (de oudere Bilbo), Elijah Wood (Frodo) en Orlando Bloom (Legolas).
Het dwergen koninkrijk van Erebor
Het avontuur volgt de reis van hoofdkarakter Bilbo Baggins. Hij wordt meegesleept in een epische speurtocht om het verloren dwergen koninkrijk van Erebor terug te vorderen van de afschuwelijk draak Smaug. Hij wordt plotseling benaderd door tovenaar Gandalf de Grijze en Bilbo sluit zich aan bij een gezelschap van dertien dwergen geleid door de legendarische krijger, Thorin Oakenshield. Hun reis brengt ze in wilde gebieden, gevaarlijke landen krioelend van de goblins (aardmannetjes), orks, dodelijke wolven en tovenaars. Hoewel hun doel is om naar het Oosten en de moerassen van de Lonely Mountain te reizen, moeten zij eerst ontsnappen uit de goblin tunnels. Daar ontmoet Bilbo een schepsel dat zijn leven voor altijd zal veranderen: Gollum.
Gollum
Hier alleen met Gollum, aan de rand van een ondergronds meer, ontdekt de niets vermoedende Bilbo Baggins enorme scherpzinnigheid en moed in zichzelf, dat zelfs hem verbaast. Hij raakt ook in het bezit van Gollum’s ‘precious’ ring dat onverwachte en nuttige kwaliteiten bezit. Een simpele, gouden ring dat is verbonden met het lot van heel Midden-Aarde op een manier die Bilbo niet zou kunnen weten. Ian McKellen zal terugkeren in de rol van Gandalf de Grijze, het karakter dat hij ook speelde in ‘The Lord of the Rings’, samen met Martin Freeman in de rol van Bilbo Baggins en Richard Armitage als Thorin Oakenshield.
3D
Onder Jackson’s leiding is de Hobbit gefilmd in 3D met 48 frames per seconde. De film zal worden uitgebracht in High Frame Rate (HFR) 3D, andere 3D formaten, IMAX en 2D. De Hobbit trilogie is achter elkaar gefilmd in digitale 3D door gebruik te maken van de laatste camera- en geluidstechnologieën. De productie heeft plaatsgevonden in Jackson’s eigen faciliteiten in Miramar, een buitenwijk in Wellington en op verschillende andere locaties in Nieuw-Zeeland.
Weetjes
- De fotografie voor de Hobbit begon in Wellington in maart 2011. De film is gemaakt op verschillende locaties in Nieuw-Zeeland in 2012. Peter Jackson en zijn crew hebben Midden-Aarde magie gecreëerd in zijn filmproductie faciliteiten in Miramar in Wellington.
- Meer dan 2000 Nieuw-Zeelanders en internationale cast waren betrokken bij het filmproces gedurende twaalf maanden. De productie vertegenwoordigt één van Nieuw-Zeelandse grootste investeringen in de Nieuw-Zeelandse filmindustrie. De productie van de Hobbit Trilogie is één van de grootste film projecten in de wereld.
- In 2007 werd Wellington benoemd als een ‘city on the rise’ door de Lonely Planet. Na deze benoeming groeide Wellington uit tot de ‘coolest little capital in the world’ in de publisher’s Best in Travel in 2011. Tevens werd het benoemd tot de beste vierde stad in de wereld om te bezoeken in 2011. Dit was de eerste erkenning van een Nieuw-Zeelandse stad in de jaarlijkse collectie van ’s werelds beste trends, bestemmingen, reizen en ervaringen. De verfilming van de Hobbit werd betrokken in deze benoeming.
- Sinds 1978 wordt Hobbit dag gevierd op 22 September, Bilbo en Frodo's verjaardag.
- Het gerucht ging dat Daniel Radcliffe, Shia LaBeouf, James McAvoy en Tobey Maguire mogelijk acteurs waren voor de rol van Bilbo Baggins, voordat Martin Freeman (van Sherlock) de rol kreeg toegewezen.
Toerisme in Nieuw-Zeeland
De verfilming van de Hobbit en de Lord of de Rings heeft een positieve invloed op het toerisme in Nieuw-Zeeland. Een onderzoek in 2004 laat zien dat 6% van de toeristen in Nieuw-Zeeland (zo’n 120,000 – 150,000 bezoekers) de Lord of the Rings noemde als één van de hoofdredenen om Nieuw-Zeeland te bezoeken. De 11,200 toeristen (1%) die de Lord of de Rings als de hoofdreden benoemden gaven samen zo’n $32.8 miljoen uit in Nieuw-Zeeland. Het aantal internationale bezoekers dat aankwam in Wellington nam met 50% toe tussen 2001 en 2010. Gedurende deze periode was er een aanmerkelijke groei in Lord of the Rings tours en attracties vanwege de toenemende vraag van toeristen om deel te nemen in Lord of the Rings gerelateerde film ervaringen.