The Hobbit: The Desolation of Smaug – Film

The Hobbit: The Desolation of Smaug – Film Na het succes van voorganger 'An Unexpected Journey' volgde het tweede deel van de The Hobbit trilogie: The Desolation of Smaug. De film gaat verder waar het vorige deel stopte: De reis door het Demsterwold. De gehele trilogie van The Hobbit zijn high-fantasy avonturenfilms, geregisseerd door Peter Jackson (ook regisseur van Lord of the Rings) en gebaseerd op J.R.R. Tolkiens De Hobbit uit 1937. De eerste film zou het verhaal van De Hobbit vertellen en de tweede de overgang van De Hobbit naar Lord of the Rings. Regisseur Peter Jackson maakte echter bekend dat het een trilogie van De Hobbit zou worden.

Samenvatting

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over het plot.
De dwergen, hobbit Bilbo en tovenaar Gandalf worden achtervolgt door wargs en orks. Ze besluiten onderdak te nemen bij Beorn, een man die van gedaante kan verwisselen met een beer. Hij ontvangt hen niet al te hartelijk maar ze moge wel bij hem overnachten. Het gezelschap trekt de volgende dag het Demsterwold in, maar Gandalf gaat niet mee. Hij heeft nog wat te doen bij Dol Guldur.

Als Bilbo en de dwergen het pad kwijtraken in het bos, klimt Bilbo in een boom om hem weer te zoeken. Ver onder hem worden plotseling de dwergen overvallen door reuzenspinnen. Bilbo doet zijn ring om en wordt onzichtbaar. Zo weet hij zijn metgezellen te bevrijden uit de spinnenwebben.

Even later komen er echter elfen, die hen meenemen naar het paleis van elfenkoning Thranduil. De nog altijd onzichtbare Bilbo sluipt achter hen aan het paleis binnen. Op zijn slimme manier weet Bilbo opnieuw de dwergen te bevrijden en ze gaan verder, op weg naar Meerstad. Daar ontmoeten zij Bard de Boogschutter. Hij helpt hen weg te komen naar de Eenzame Berg.

Gandalf raakt in Dol Guldur in gevecht met Sauron. Gandalf lan niet tegen hem op en wordt opgesloten in een kooi. Even later trekt een leger orks naar Meerstad.

De dwergen en Blibo weten de geheime deur naar Erebor (het verloren rijk onder de Berg) te bereiken. Bilbo gaat naar binnen en raakt in gesprek met draak Smaug. Het loopt uit op een gevecht met de draak waarin de dwergen een beeld vol gesmolten goud over de draak heen gooien, maar Smaug ontsnapt en gaat op weg naar Meerstad.

Legolas en Tauriel

Elfen Legolas (Orlando Bloom) en Tauriel (Evangeline Lilly) komen in het boek helemaal niet voor. Legolas is de zoon van de Elfenkoning Thranduil en Tauriel is hoofd van de Elfenwacht. Legolas komt ook voor in Lord of the Rings en hij wordt ook daar gespeeld door Orlando Bloom. Deze Elfen worden in The Desolation of Smaug geïntroduceerd en doen ook weer mee in The Battle of the Five Armies.

Rolverdeling

Personage Acteur
GandalfIan McKellen
Bilbo BagginsMartin Freeman
Thorin EikenschildRichard Armitage
BalinKen Scott
DwalinGraham McTavish
BifurWilliam Kircher
BofurJames Nesbitt
BomburStephen Hunter
FíliDean O'Gorman
KíliAidan Turner
ÓinJohn Callen
GlóinPeter Hambleton
OriAdam Brown
DoriMark Hadlow
NoriJed Brophy
ThranduilLee Pace
LegolasOrlando Bloom
TaurielEvangeline Lilly
BeornMikael Persbrandt
RadagastSylvester McCoy
Bard de Boogschutter/GirionLuke Evans
Stem van Smaug/SauronBenedict Cumberbatch
AzogManu Bennett

Algemene informatie

 • Regie - Peter Jackson
 • Producent - Peter Jackson, Carolynne Cunningham, Fran Walsh, Zane Weiner
 • Scenario - (Roman) J.R.R. Tolkien, (Script) Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro
 • Muziek - Howard Shore
 • Montage - Jabez Olssen
 • Cinematografie - Andrew Lesnie
 • Distributie - Warner Bros. Pictures
 • Première - (Verenigde Staten [Wereldpremière]) 2 december 2013, (Nederland, België) 11 december 2013
 • Speelduur - 161 minuten
 • Taal - Engels
 • Budget - $200 miljoen
 • Opbrengst - $204,9 miljoen
 • Filmresolutie - 5K

The Battle of the Five Armies

Naar verwachting verschijnt in december 2014 het laatste deel van de trilogie: The Battle of the Five Armies. Dit deel zou eerst There and Back Again genoemd worden, maar in april 2014 werd bekend gemaakt dat deze naam niet paste omdat Bilbo al op het verste punt van zijn reis was. De Slag van de Vijf Legers is het slot van het boek, met daarna enkel nog de thuiskomst van Bilbo.

Lees verder

© 2014 - 2024 Damundin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Hobbit – An Unexpected JourneyOp 14 december 2012 zal de wereldwijde première van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ plaatsvinden, nummer één van de…
Filmset Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland) bezoekenFilmset Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland) bezoekenIn Nieuw-Zeeland is Hobbiton een van de bekendste bezienswaardigheden. Elke dag staan hier rijen met toeristen voor de d…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…
De Oscarwinnaars 2003De Oscarwinnaars 2003De Academy Awards van het jaar 2003. De beste films van dit jaar waren The lord of the rings; return of the king, Mystic…

Lucy (film 2014)recensieLucy (film 2014)Lucy is de titel van de actie-sciencefictionfilm van de Franse regisseur Luc Besson en ging op 31 juli 2014 in première…
Blackfish; orka's in gevangenschapBlackfish; orka's in gevangenschapBlackfish is een aangrijpende documentaire uit 2013 die het verhaal van Tilikum, een orka die in gevangenschap leeft, ve…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Hobbit:_The_Desolation_of_Smaug
Damundin (21 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.