recensie

Bekende en minder bekende kerstfilms voor groot en klein

Bekende en minder bekende kerstfilms voor groot en klein Met kerstmis geven ze heel wat kerstfilms op de buis. Maar vaak ieder jaar dezelfde films. Wil je eens iets anders zien, duik dan in de videotheek. Of ga eens snuisteren in een platen- en filmzaak. Niet alleen tijdens de feesten maar vooral ook er na. Dan liggen er heel wat goede films goedkoop in de dumpingbakken. Wat dacht je van A Christmas Proposal, Dear Santa, Arthur Christmas, The Nightmare before Christmas, Christmas Mail of Het geheim van de notenkraker.

A Christmas proposal (2008)

Een film uit 2008. Een koppeltje advocaten gaat na hun studies uit elkaar omdat de vrouw naar hun geboortedorp Fillmore wil teruggaan en de man, Rick, het wil gaan maken in de stad. Een paar jaar later ontmoeten ze elkaar weer. Zij is advocate geworden in haar geboortedorp, Rick werkt voor Malone, een rijke en machtige man. De dochter van Malone, Reagan, is nu zijn liefje. Alle drie hebben ze hun zinnen gezet op Fillmore. Het skidorp ligt er leeg en verlaten bij en zij willen het nieuw leven inblazen door er een supermodern sportcomplex te bouwen. Vlak voor kerst komen Rick en Reagan hun plannen aan de dorpsbewoners uitleggen. De inwoners zijn niet erg enthousiast en bovendien vinden ze die stadstrien maar niets voor hun Rick. Wanneer Rick en Reagan terug naar de stad willen, valt hun auto in panne. Het dorp spant samen om Rick terug op het goede pad te brengen: weg met de bouwplannen, weg met de stad, weg met Reagan. Zullen ze in hun opzet slagen?
Een niet al te geslaagde familiefilm. Hij komt traag en saai op gang, en wanneer je weet waar het om gaat, voel je het einde al van mijlenver aankomen. De film wordt omschreven als een romantische komedie, maar veel komedie is er niet aan.

Dear Santa

Crystal is een rijkeluisdochter. Ze heeft alles wat haar hartje maar begeerd en... het wordt allemaal betaald door haar rijke ouders die ergens ver weg op een tropisch eiland zitten en af en toe eens skypen met hun dochter. Maar wanneer Crystal de vijfendertig nadert, vinden de ouders dat het welletjes is geweest. Crystal moet maar eens aan het werk of een rijke echtgenoot aan de haak slaan. Tijdens het shoppen vliegt er een brief gericht aan Santa naar Crystal. Ze opent hem. Een klein meisje vraagt een vrouw voor haar papa. Haar mama is twee jaar daarvoor gestorven. Crystal wil haar kans wel wagen, vooral nadat ze de knappe papa heeft ontmoet in een gaarkeuken voor minderbedeelden. Met de hulp van de kok, een lieve homo, tracht ze Jillian uit de weg te krijgen. Jillian is het huidige liefje van de papa, maar nog hijzelf, nog zijn dochter zijn er erg mee opgezet. Komt met Kerst alles in orde?
Dear Santa is een gevoelige familiefilm uit 2011, met een fantastische Amy Acker. Het einde is voorspelbaar, maar toch heel romantisch voor een magisch kerstmoment.

Arthur Christmas

Een animatiefilm uit 2011 over de knotsgekke Santa-familie. Kerstavond. Santa Claus' taak zit er op. Zijn oudste zoon heeft weer eens alles in goede banen geleid en met de hulp van de vele elfjes en heel wat high-technologische snufjes zijn alle pakjes weer eens op tijd afgeleverd. Alle pakjes? Oh neen, er is een fietsje blijven staan! Santa Claus ligt in bed, de oudste zoon vindt één pakje op zoveel miljoenen pakjes geen ramp. Alleen de jongste zoon, Arthur, de kluns van de familie, vindt het verschrikkelijk. Wat moet dat arme kind zonder zijn pakje wel niet denken! Met de hulp van grootvader Santa en de traditionele rendierslee gaan beiden op pad. Hun tijd is beperkt. Zullen ze op tijd zijn om het pakje voor zonsopgang af te leveren? Zal de traditionele methode werken? En wie zal volgend jaar de waardige opvolger van vader Santa worden? Arthur Christmas is een leuke familiefilm zonder meer, met een voorspelbaar einde.

Christmas Mail

Kristi komt aan in een klein Amerikaans dorpje. Ze ontmoet de knappe postbode Matt. Kristi is een beetje geheimzinnig. Wie ze is en waar ze vandaan komt, ontdek je pas op het einde van de film, als je goed oplet tenminste. Ze heeft een baan bij de post als beantwoordster van brieven aan Santa. Haar aandacht wordt vooral getrokken door een klein meisje dat persé een vriendinnetje wilt voor haar oom. Op het postkantoor ontmoet ze Matt opnieuw. En dan valt de puzzel in elkaar. De oom van het meisje is niemand minder dan de knappe Matt. Ze worden verliefd op elkaar tot Kristi ontdekt dat Matt haar moet bespioneren van zijn baas. Komt het nog goed voor Kerst tussen die twee? Leuke feel good movie uit 2010, maar het lijkt wel een doorslagje van Dear Santa en dan steekt Dear Santa er toch met kop en schouders boven uit! Hoewel A.J. Buckley er toch ook best mag zijn!

The Nightmare before Christmas

De song "This is Halloween" op Just Dance 3 voor Wii is heel grappig en nu weten we dus waar hij uit komt! Uit The Nightmare before Christmas dus. Halloween? Christmas? Wat heeft het ene met het andere te maken? Dat ontdek je in The Nightmare before Christmas. Halloween man Jack Skellington, ook wel de Pumpkin King genoemd, komt na Halloween per toeval in het land van kerstmis terecht. Hij is meteen gek van al die sneeuw en vrolijkheid na al het grauwe en griezelige van Halloween. Hij besluit dat hij voor Santa Claus gaat spelen dit jaar. Alles loopt in het honderd en kerst wordt horror voor de meeste kinderen. Of alles nog op tijd kan rechtgezet worden? Kijk en je zal het te weten komen.
De andere films van Tim Burton (Edward Scissorhands, Jackie en de chocoladefabriek en Corpse Bride) waren geweldig, dus wij verwachtten veel van deze animatiefilm uit 1993. We waren wat teleurgesteld. Persoonlijk vonden we de uitleg van de making of die bij de extra's stond, boeiender en interessanter dan de film zelf. De hele film werd namelijk gemaakt in drie jaar tijd met behulp van stop motion. Knap!

Het geheim van de notenkraker

Clara's vader is krijgsgevangene. De drie kinderen en hun moeder missen hun vader erg, vooral nu kerst voor de deur staat. In het bos ontmoet Clara meneer Drosselmeyer, een rare vogel. Letterlijk en figuurlijk, want ome Dross verandert regelmatig in een uil en wordt bijgestaan door raven. Hij bezorgt de familie toch een onvergetelijke kerst en laat Clara zien dat met veel moed en wilskracht sommige dromen toch uitkomen. Een vreemde sprookjesfilm uit 2008. Niet slecht maar heel ver verwijderd van het originele verhaal van de notenkraker.

Veel plezier!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Bekende kerstliedjesBekende kerstliedjesVeel artiesten hebben nummers in de kerststijl gezongen. Sommige daarvan zijn grote, bekende hits, die ieder jaar weer v…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
De 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondDe 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondNet als in Nederland het verhaal van Sinterklaas aan elk kind wordt verteld, wordt in Amerika elk kind wijsgemaakt dat d…
Filmrecensie: Cave of Forgotten DreamsrecensieFilmrecensie: Cave of Forgotten DreamsTijdens deze winterdagen ben ik naar mijn eerste 3D documentaire geweest. 'The Cave of Forgotten Dreams' van Werner Herz…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.