Elle s'appelait Sarah naar het boek van Tatiana de Rosnay

Film is een schitterend medium. Je hoeft zelfs niet van geschiedenis te houden om soms toch te genieten van een prent rond tijden van vroeger. Zo is 'Elle s'appelait Sarah' ook een pareltje. Deze film is gebaseerd op 'Haar naam is Sarah' van Tatiana de Rosnay. Beide werken zijn gelijklopend, maar zijn elk op hun eigen manier uniek. Het verhaal handelt over een Amerikaanse journaliste die op zoek gaat naar het verleden van haar nieuwe woonst. Samen met haar man wil ze een appartement in Parijs betrekken, maar de geschiedenis achter dit gebouw gooit haar hele leven overhoop.

Verhaal

Situatieschets

'Elle s'appelait Sarah' speelt zich op twee tijdstippen af. Zo heb je het leven van Sarah tijdens de Tweede Wereldoorlog en meer bepaald in 1942, maar daarnaast wordt ook het verhaal verteld van een journaliste Julia die nu leeft. Julia heeft een boeiende job in Parijs en wil met haar man en dochter een familie-appartement betrekken. Ze vraagt zich echter af hoe de woning bezit werd van haar schoonouders. Zoals het een goed journalist betaamd, gaat ze dan ook op onderzoek.

Sarah en haar broertje

Sarah en haar kleine broer dollen op een morgen onder de lakens tot er erg hard op de deur wordt gebonsd. De Franse politie dreigt de deur plat te lopen en haar moeder is gedwongen die open te maken. We zijn in de jaren '40 en Europa is dus in de ban van de Tweede Wereldoorlog. Sarah weet dat het voor niemand makkelijke tijden zijn. De politie wil hen oppakken en het meisje besluit haar broertje te verstoppen in een kast. Ze doet hem beloven dat hij er muisstil in blijft zitten tot zij hem terug komt bevrijden.

Vélodrome d'Hiver

Samen met duizenden andere joden worden Sarah en haar ouders naar de Vélodrome d'Hiver gebracht. Daar wachten ze noodgedwongen op hun deportatie naar een van de bestaande concentratiekampen. Het gezin beseft al gauw dat ze nooit meer samen zullen zijn en dat het jongetje dat achterbleef zal omkomen van de honger. Sarah weet na een tijd echter te ontsnappen en probeert met hulp van heel begane mensen terug bij haar broertje te komen.

Drama

Samen met Jules - haar helpende hand - komt ze in het appartement waar ze haar broertje achterliet. Er woont intussen al een nieuwe familie. De Franse familie merkte sinds hun intrek een indringende geur op, maar wisten niet waar die vandaan kwam. Sarah lost voor hen het vervelende raadsel op.

Getrouwd en zoon

In eerste instantie blijft Sarah nog een tijdje bij Jules en zijn vrouw wonen, maar de jonge vrouw besluit in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Daar ontmoet ze een lieve man. Ze trouwen en krijgen samen een zoon, William. Sarah wordt echter verteerd door schuldgevoelens waardoor ze steeds verder wegzinkt in een depressie.

Julia

Het is een heuse zoektocht voor Julia, maar mede dankzij haar schoonvader legt ze de geschiedenis van het appartement bloot. Door de gruwel in de Tweede Wereldoorlog stonden er na de deportatie heel wat gebouwen leeg waardoor andere families de woonsten gewoon konden betrekken. Julia wil echter niet zo leven en besluit weer naar haar vaderland Amerika te trekken.

Acteurs en hun rollen

 • Kristin Scott Thomas - Julia Jarmond: de journaliste die het verleden opgraaft
 • Frédéric Pierrot - Bertrand Tezac: de man van de journaliste
 • Aidan Quinn - William Rainsferd: de zoon van de overleden Sarah
 • Mésukine Mayance - Sarah: het meisje dat niet kon leven met het schuldgevoel
 • Niels Arestrup - Jules Dufaure: de helpende hand die Sarah als zijn eigen klein- of pleegkind zag

Gegevens

 • Première: 13 oktober 2010
 • Speelduur: 111 minuten
 • Genre: Drama, historische film
 • Regie: Gilles Paquet-Brenner
 • Scenario: Serge Joncour en Gilles Paquet-Brenner (naar het boek van Tatiana de Rosnay)
 • Montage: Hervé Schneid
 • Productie: Stéphane Marsil en Gaetan Rousseau
 • Muziek: Max Richter
© 2013 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekbespreking Haar naam was SarahHet Amerikaanse debuut van Tatiana de Rosnay is een relaas, gebaseerd op de ware gebeurtenissen rond de arrestatie en de…
Boekrecensie: Het appartement van Tatiana de RosnayrecensieBoekrecensie: Het appartement van Tatiana de RosnayIn 2012 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek van Tatiana de Rosnay "Het appartement". "Het appartement" is we…
Boekrecensie: Je vous écris du Vel d'HivBoekrecensie: Je vous écris du Vel d'HivNaar aanleiding van "Haar naam was Sarah" werd er door Karen Taieb gezocht naar brieven die waren geschreven door mensen…

De film 'Adem' die mucoviscidose bespreekbaar maaktDe film 'Adem' die mucoviscidose bespreekbaar maaktMucoviscidose is een longaandoening die heel wat mensen onder ons in z'n greep heeft. Toch wordt dit onderwerp vaak wat…
Bronnen en referenties
 • De film 'Elle s'appelait Sarah'
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.