De film 'Adem' die mucoviscidose bespreekbaar maakt

De film 'Adem' die mucoviscidose bespreekbaar maakt Mucoviscidose is een longaandoening die heel wat mensen onder ons in z'n greep heeft. Toch wordt dit onderwerp vaak wat uit de weg gegaan. Daarom maakte Hans Van Nuffel een waarheidsgetrouwe film over deze ziekte. Mensen die deze diagnose te horen krijgen, zijn soms nog heel jong en beseffen niet meteen wat hen te wachten staat. Met 'Adem' wil Van Nuffel tonen dat men met mucoviscidose ook nog kan dromen, maar dat het gevaar toch elke keer weer om de hoek loert. Realistisch zijn is dus de boodschap.

Verhaal - situatieschets

Tom en zijn broer

Tom en z'n broer Lucas lijden allebei aan mucoviscidose. Ze brengen heel wat van hun jonge leven door in het ziekenhuis. Lucas probeert ondanks zijn aandoening nog plannen te maken voor de toekomst, terwijl Tom alles wat zwarter inziet. Hij moddert maar wat aan en denkt niet na over eventuele studies of een mogelijke relatie. Aan zijn omgeving ziet hij echter dat het anders kan.

Xavier en Anneleen

Op de afdeling in het ziekenhuis leert Tom Xavier kennen. Xavier is tien jaar ouder, maar geniet volop van het leven. Hij kreeg van zijn ouders een Porsche en heeft ook een passionele relatie met Anneleen. Tom beseft dat hij zijn toekomst ook weer met beide handen moet vastnemen en belooft zichzelf om na te denken over wat hij later van zijn leven wil maken.

Jimmy

De tiener wordt echter beïnvloed door zijn jeugdvriend Jimmy. Die wil snel geld verdienen en samen met Tom besluit hij een handeltje in pillen op te zetten. Tom brengt hem bij de voorraden van het ziekenhuis en Jimmy maakt grote sier met het oneerlijk verdiende geld.

Eline

In een isoleerkamer van het ziekenhuis zit Eline opgesloten. Tom leert haar kennen en ontdekt dat hij wel iets voelt voor dit meisje. Ze bellen heel wat over en weer want Eline mag immers geen bezoek ontvangen. Er bloeit iets moois tussen die twee, maar wanneer ze buiten het ziekenhuis afspreken lijkt de vonk weer gedoofd.

Leven met mucoviscisose

De ziekte

Mucoviscidose wordt ook wel taaislijmziekte genoemd. Dit komt omdat de mensen die aan deze aandoening lijden abnormaal taai slijm afscheiden. Dat is voornamelijk zo in de longen, maar dat kan ook in de teelballen, het maag-darmkanaal, de lever en de alvleesklier zijn. Bepaalde symptomen kunnen al merkbaar zijn bij een zuigeling, in sommige gevallen wordt de diagnose pas later gesteld. Door de chronische aandoening aan de luchtwegen hebben de mensen met mucoviscidose een kortere levensverwachting. Alleen een longtransplantatie kan hun leven rekken.

In de film

In de film 'Adem' zien we heel wat mensen met dezelfde ziekte passeren. Toch leven zij allemaal op een andere manier. Sommige hebben nog dromen, anderen zijn iets realistischer en nog anderen worden er zwaarmoedig van.
Om langer te te kunnen leven moeten de patiënten zich op een lijst voor transplantatie laten intekenen. Dit zijn ze echter niet verplicht. Tom in de film 'Adem' heeft eigenlijk geen zin meer om nog verder te leven. Daarbij denkt hij niet aan zijn ouders, familie en vrienden. Zij willen natuurlijk niet dat hij de strijd opgeeft.

Personages

 • Tom - Stef Aerts
 • Xavier - Wouter Hendrickx
 • Anneleen - Marie Vinck
 • Eline - Anemone Valcke
 • Jimmy - Rik Verheye
 • Lucas - Maarten Mertens

Gegevens

 • Speelduur: 98 minuten
 • Première: 8 september 2010
 • Regie: Hans Van Nuffel
 • Producent: Jean-Claude van Rijckeghem en Dries Phlypo
 • Scenario: Hans Van Nuffel en Jean-Claude van Rijckegehem
 • Muziek: Dorléac
 • Montage: Alain Dessauvage

Onderscheidingen

 • Grand Prix des Amériques en de Prijs van de Oecumenische jury op het Montreal World Film Festival
 • Variety New Talent Award op het filmfestival van Zürich
 • Marc Aurelio Alice nella città Prijs op het filmfestival van Rome
 • Grand Prix Hydro-Québec op het Internationale Filmfestival van Abitibi
 • Publieksprijs op het filmfestival van Amiens
 • Publieksprijs, Prijs van het Inserm en Beste acteur (Stef Aerts) op CinémaScience Bordeaux
 • Prijs voor beste scenario op het Internationaal Filmfestival van Aubagne
 • Publieksprijs op het Internationaal Filmfestival van Transylvanië
 • Prix Fipresci (alias Discovery Award) voor het beste langspeeldebuut op de European Film Awards in Berlijn
© 2013 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
TaaislijmziekteTaaislijmziekteCystic Fibrosis, oftewel taaislijmziekte, is een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen, die nog niet te geneze…
Vlaamse componisten: Jules Van NuffelJules Van Nuffel werd geboren in Hemiksem in 1883. Hij heeft zijn middelbare studies aan het klein seminarie in Mechelen…
Longtransplantatie bij taaislijmziekteLongtransplantaties worden niet zo vaak gedaan, omdat de overlevingskansen nog steeds beperkt zijn in tijd, maar wie wan…
Genetische varianten (mutaties) van taaislijmziekteGenetische varianten (mutaties) van taaislijmziekteTaaislijmziekte (ook wel bekend als cystic fibrosis of mucoviscidose) is een ernstige, chronische ziekte die vooralsnog…

Een stop-motion film makenEen stop-motion film makenStop-motion, ook wel stop-frameanimatie genoemd, is een simpele film techniek waarmee je bijzondere filmpjes kunt maken.…
Elle s'appelait Sarah naar het boek van Tatiana de RosnayFilm is een schitterend medium. Je hoeft zelfs niet van geschiedenis te houden om soms toch te genieten van een prent ro…
Bronnen en referenties
 • De film 'Adem'
 • www.wikipedia.org
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 14-07-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.