Rundskop, een film van Michaël R. Roskam

Rundskop, een film van Michaël R. Roskam Rundskop is de eerste langspeelfilm van Michaël R. Roskam en het werd meteen ook een schot in de roos. Sinds 2011 zijn er zoveel mensen die deze prent bekeken hebben waardoor je echt van een groot succes kan spreken. Roskam kan niet alleen teren op een sterk verhaal, hij heeft ook het geluk gehad om met een heel talentvolle acteur te werken, namelijk Matthias Schoenaerts. Sinds de beloftevolle Antwerpenaar afstudeerde aan het Conservatorium Toneel Dora van der Groen in 2002 maakt hij furore in filmland.

Het verhaal

Rundskop is een misdaaddrama dat handelt over het corrupte landbouwmilieu in Limburg. Er wordt duchtig gespoten met hormonen en dat mag het daglicht natuurlijk niet zien. Om een totaal netwerk van wanpraktijken op te zetten, heeft men natuurlijk connecties nodig en die vinden de Limburgers in West-Vlaanderen. Jacky Vanmarsenille is de zoon van een hormonenhandelaar en zet de louche zaken van zijn vader en oom voort met zijn broer Stevie. Jacky is echter getraumatiseerd door een gebeurtenis in het verleden waardoor hij niet normaal kan omgaan met zichzelf en met vrouwen. Hij probeert zich vast te klampen aan een laatste strohalm, maar hij beseft dat zijn problemen te groot geworden zijn.

De rollen

  • Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts): is de hoofdpersonage van deze film. Jacky werd in zijn kindertijd afgeranseld door een halve gare en daar draagt hij nu nog altijd de gevolgen van. Hij wil geen gewoon leven zoals andere mannen om zich heen, maar hij beseft dat dat er nooit in zal zitten.
  • Jean Vanmarsenille (Kris Cuppens): is de vader van Jacky en kwam in de tijd op voor zijn zoon. Omdat hij echter verstrikt is in een netwerk van misdaad kan hij zijn zoon niet wreken en daar heeft hij nog steeds moeite mee.
  • Diederik Maes (Jeroen Perceval): is een oude jeugdvriend van Jacky en weet wat voor problemen de boerenzoon heeft. Na het incident zijn ze elkaar uit het oog verloren en komt Diederik aan de bak als loopjongen van een hormonenhandelaar én als informant bij de flikken. Wanneer Jacky echter ongewild betrokken raakt bij een moordzaak probeert Diederik zijn oude kameraad uit de miserie te halen.
  • Lucia Schepers (Jeanne Dandoy): was ongewild ook betrokken bij het incident met Jacky Vanmarsenille. Het is immers haar broer Bruno die hem hardhandig aanpakt. Jaren later werkt ze in een parfumerie waar ze Jacky 'toevallig' terug ontmoet. Ze weet wie hij is en schaamt zich nog altijd voor de daden van haar broer.
  • Eva Forrestier (Barbara Sarafian): speelt in deze film de rol van de harde tante binnen de politie. Er is een moord gepleegd op een hormonenjager en Eva onderzoekt deze zaak. Ze laat de familie Vanmarsenille schaduwen en ze rekent op de connecties van haar loopjongen Diederik Maes.
  • Anthony De Greef (Tibo Vandenborre): is de rechterhand van Eva Forrestier. Hij helpt de moordzaak onderzoeken en brengt net iets meer tijd door met Diederik dan dit professioneel is gewenst.
  • Sam Raymond (Frank Lammers): is een corrupte veearts die maar wat graag zijn producten verkoopt aan sjoemelende veeboeren
  • Marc Dekuyper (Sam Louwyck): is op zoek naar een grotere afzetmarkt voor zijn producten en legt daarom contact met de het netwerk rond Vanmarsenille. Hij wil nog wat extra geld verdienen. Jacky vertrouwt het zaakje echter niet.
  • Christian Budo (Erico Salamone): is een sjoemelende garagist uit Wallonië. Bij hem kunnen louche mensen terecht wanneer ze goedkope auto-onderdelen willen of een wagen willen laten verdwijnen.
  • David Budo (Philippe Grand'Henri) werkt samen met zijn neef Christian in de garage.

De regisseur

Michaël R. Roskam werd in 1972 in het Belgische Sint-Truiden geboren. Zijn echte naam is eigenlijk Michaël Reynders, maar die kort hij af naar R. Roskam is de naam van zijn moeder. Tot 2005 studeerde Michaël scenorioschrijven aan het Maurits Binger Film Instituut in Amsterdam, maar hij verdiepte zich ook in de beeldende kunst. Dit deed hij aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel waar hij ook les geeft. Tijdens zijn studies werkte hij bij De Morgen, maar daarna begon Roskam aan zijn filmcarrière. Hij schreef eerst enkele kortfilms als Haun (2002), Carlo (2004), Une seule chose à faire (2005) en Today is Friday (2007). In 2011 kwam dan zijn eerste langspeelfilm in de vorm van 'Rundskop'. Hij werkt nu aan een tweede prent (The Faithful) die in 2015 zou moeten uitkomen.

Gegevens van 'Rundskop'

  • Regie: Michaël R. Roskam
  • Scenario: Michaël R. Roskam
  • Muziek: Raf Keunen
  • Montage: Alain Dessauvage
  • Cinematografie: Nicolas Karakatsanis
  • Première: 2 februari 2011
  • Genre: Drama
  • Speelduur: 128 minuten
  • Taal: Nederlands en Frans

Nominaties en prijzen

  • 2011: geselecteerd voor het Panorama-programma van de 61ste Berlinale.
  • Mei 2011: film te zien op 'Marché du film' op het Filmfestival van Cannes.
  • Juli 2011: film bekroond met de Propeller of Motovun op het filmfestival van het Kroatische Motovun .
  • Augustus 2011: film krijgt de New Flesh Award, dit is de debuutprijs op het Canadese Internationaal filmfestival Fantasia.
  • September 2011: film werd genomineerd als Belgische inzending voor de Academy Award 2012 voor Beste niet-Engelstalige film.
  • Januari 2012: film werd genomineerd voor de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film, maar won de prijs uiteindelijk niet.
  • Op de derde editie van het Internationale festival van de politiefilm in het Franse Beaune krijgt de film de Prijs van de Internationale Jury en de Prijs van de Pers.
  • Bij de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen tijdens het Filmfestival van Oostende ontving de film de prijs voor de Beste film, Schoenaerts kreeg de prijs voor de Beste acteur in hoofdrol, Roskam die voor Beste regisseur en Beste debuut en Jeroen Perceval die voor Beste acteur in bijrol.
  • Drie prijzen tijdens het Fantastic Fest in Austin (Texas): Beste film, Beste regisseur en Beste acteur.
© 2013 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe borstel ik mijn paard?Het borstelen hoort bij de dagelijkse behoeftes van een paard of pony. Borstelen zorgt ervoor dat de huid van het paard…
PoetsbenodighedenPoetsbenodighedenIn dit artikel heb ik de meest voorkomende basis poetsbenodigdheden die je nodig hebt om een paard goed te poetsen besch…
Hoe poets ik een paard?Hoe poets ik een paard?Een schoon, glimmend en prachtig verzorgd paard. Wie wil dat nou niet? Het is even hard werken, maar het resultaat is ve…

Quality Film CollectionQuality Film CollectionQuality Film Collection is een label dat wordt gebruikt voor een verzameling films op DVD van de distributeur A-Film. A-…
Intouchables (film, 2011)Intouchables is een oorspronkelijk Franse film geregisseerd door Olivier Nakache en Éric Toledano. De film is gebaseerd…
Bronnen en referenties
  • www.rundskop.be
  • www.wikipedia.org
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.