Winnie de Poeh: psychopathologieën uit het Honderdbunderbos

Winnie de Poeh: psychopathologieën uit het Honderdbunderbos Alan Alexander Milne is vooral bekend door Winnie de Poeh. Hij schreef het eerste verhaal over de beer voor zijn zoon Christopher Robin. Zijn zoon zelf speelt dan ook een hoofdrol in het verhaal, dit is Janneman Robinson vertaald in het Nederlands. De verhalen van Winnie de Poeh en zijn vriendjes uit het Honderdbunderbos zijn overal ter wereld bekend. Wat de meesten echter nooit is opgevallen, zijn de psychologische stoornissen die de verschillende karakters hebben.

Winnie de Poeh

Iedereen kent Winnie de Poeh wel en velen zullen er vroeger naar gekeken hebben, of de boeken gelezen hebben. Waarschijnlijk is het je toen niet opgevallen dat ieder karakter uit de verhalen lijdt aan een psychologische stoornis. Als je de personages wat nader bestudeerd zal je zien dat inderdaad ieder personage aan een stoornis lijkt te lijden.

Knorretje

Knorretje is vaak nerveus en ervaart veel stress en angst. Knorretje heeft een spraakprobleem, hij stottert als hij spreekt. Dit lijkt te worden veroorzaakt door een irrationele angst, hij lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis.

Teigetje

Teigetje is een spring in het veld. Hij is behoorlijk druk, oftewel hyperactief. Daarnaast heeft hij ook moeite met zijn concentratievermogen, hij kan maar moeilijk de aandacht er bij houden. Teigetje is ook erg impulsief dit brengt hemzelf en zijn vrienden vaak in de problemen. Al deze kenmerken wijzen duidelijk op ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Winnie

Winnie zelf lijdt aan meer dan één stoornis. Ten eerste heeft Winnie een obsessie voor honing, hij brengt zichzelf dan ook regelmatig in gevaar om aan een pot honing te komen. Hij lijdt duidelijk aan een eetstoornis. Maar naast zijn eetstoornis heeft Winnie ook de neiging om alles te tellen, vandaar dat professionals hem ook wel eens diagnosticeren met OCD (Obsessive Compulsive Disorder). Alsof deze twee aandoeningen nog niet genoeg zijn, lijdt Winnie ook nog aan ADHD, dit uit zich door zijn vlugge gedachten, zijn onoplettendheid, zijn onzorgvuldigheid en zijn onverschillige gedrag.

Konijn

Konijn wil het altijd netjes hebben, en lijkt geobsedeerd door het schoonmaken van zijn huisje. Hij kan er ook niet tegen als de orde wordt verstoord en wordt dan vaak chagrijnig. Dit zijn duidelijke symptomen van OCD (Obsessive Compulsive Disorder).

Iejoor

Iejoor is een geliefd karakter uit de Winnie de Poeh films. Waarschijnlijk omdat hij zoveel medelijden opwekt bij de kijkers van de film. Iejoor kijkt altijd negatief naar de dingen, hij is daardoor heel gevoelig voor het ontwikkelen van een depressieve stoornis. Helaas kan Iejoor geen vreugde of andere positieve emoties ervaren. Geen wonder dus dat Iejoor zielig wordt gevonden.

Kanga

Kanga lijdt aan een sociale angststoornis. Ze beschermt haar kindje Roo overdreven. Ze zal Roo geen enkele seconde uit het oog verliezen. Kanga zorgt ervoor dat Roo zelf geen beslissingen hoeft te maken en hij krijgt niet de kans om fouten te maken.

Uil

Uil is heel intelligent, maar wel dyslectisch. Doordat hij zo slim is heeft hij wel een narcistische stoornis ontwikkelt. Uil denkt alleen aan zichzelf en hij denkt zelf dat hij het meest intelligente dier van het hele bos is. De andere dieren zijn volgens hem maar dom vergeleken met hem. Een echte narcist dus.

Janneman Robinson

Ten slotte hebben we nog Janneman Robinson. Janneman heeft schizofrenie, hij heeft waanbeelden waarin zijn speelgoed (de andere personages) levend zijn. Ieder personage geeft een gevoel van Janneman zelf weer. Hij is een kind dat sociaal leert te functioneren en communiceren.

Andere films

Niet alleen in de verhalen van Winnie de Poeh komen personages voor met psychopathologieën. Als je Donald Duck bijvoorbeeld wat nader bestudeert, kun je al gauw de conclusie trekken dat deze driftige eend lijdt aan ODD (Oppositional Defiant Disorder). Ted en Ed de hyena's uit de Lion King zijn typische voorbeelden van personen met CD (Conduct Disorder), Scar uit dezelfde film is een antisociale persoonlijkheid.
© 2013 - 2025 Stepphhanie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Disney ClassicsDe meeste mensen hebben ooit in hun leven wel eens een Disney Classic gezien. Dit waren de films als Hercules, Bambi en…
Pillow Pets: knuffel en kussen inéén!Pillow Pets: knuffel en kussen inéén!Jack, de aap van Telekids, heeft er zijn kast mee vol staan: Pillow Pets. Deze knuffel en kussen in één is erg geliefd o…
Bipolaire stoornis (manisch depressief)Bipolaire stoornis (manisch depressief)Een bipolaire stoornis is een stoornis waarbij je veel stemmingswisselingen hebt. Een ander woord hiervoor is manisch de…
Ted Robinson: Maakt school creativiteit kapot?In zijn populaire TED Talk “Do schools kill creativity?” stelt Sir Ken Robinson dat de huidige onderwijssystemen niet in…

Franse film: Des hommes et des dieuxrecensieFranse film: Des hommes et des dieuxDe Franse film "Des hommes et des dieux". Een intimistische, spirituele noodlotstragedie die in 2010 de Grote Prijs van…
Filmrecensie: DianarecensieFilmrecensie: DianaDat Lady Di iets had met Dodi Al Fayet, dat is algemeen geweten. Dat Diana ook een relatie heeft gehad met een Pakistaan…
Bronnen en referenties
  • http://www.breatheintothebag.com/2013/04/winnie-the-pooh-mental-disorders-reading-between-the-lines/
  • http://knowledgeguild.wordpress.com/2012/10/13/the-mental-disorders-of-winnie-the-pooh-characters/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/A.A._Milne
Stepphhanie (10 artikelen)
Laatste update: 30-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.