recensie

Filmrecensie: Diana

Filmrecensie: Diana Dat Lady Di iets had met Dodi Al Fayet, dat is algemeen geweten. Dat Diana ook een relatie heeft gehad met een Pakistaanse hartchirurg, Hasnat Khan, dat was tot nu toe geheim voor de meeste mensen. De film "Diana" handelt over deze periode van Diana's leven. Een stormachtige relatie, die zo'n twee jaar heeft geduurd en die heel wat ups en downs kende.

Diana: het verhaal van de film

Begin jaren negentig. Het leven van prinses Diana is een puinhoop. Ze is feitelijk gescheiden van Prins Charles en woont alleen. Haar zonen krijgt ze maar sporadisch te zien, wanneer het paleis er mee akkoord is. Wanneer haar vertrouwenspersoon Oonagh haar op een nacht belt omdat haar man in het ziekenhuis ligt, ziet Lady Di voor de eerste maal de Pakistaanse cardioloog Hasnat Khan. Ze is op slag verliefd en doet er alles aan om hem terug te ontmoeten. Wanneer dit lukt, komen de tortelduifjes voor een eerste probleem te staan. Hoe kunnen ze de paparazzi om de tuin leiden? Diana heeft een schitterend idee. Met een donkere pruik op herkent niemand haar. Zo kunnen ze elkaar ontmoeten in bars en in restaurants. Maar het blijft niet bij dit ene probleem. Het koppeltje moet ook de lijfwachten omzeilen om elkaar te kunnen zien. Daarna is er het probleem van de familie van Hasnat Khan in Pakistan. Tussen de ontmoetingen met haar minnaar door, gaat Lady Di op missie om op te komen tegen de landmijnen en tegen Aids. Na een van haar presentaties vraagt Diana aan Professor Barnard of hij een goede cardioloog in zijn team zou willen. Professor Barnard stemt toe. Maar Hasnat Khan houdt er niet van dat iemand de touwtjes van zijn leven uit zijn handen neemt en voor hem beslissingen maakt. Hasnat Khan wil ook niet echt weg uit Engeland om elders met Diana een nieuw leven uit te bouwen. Het wordt een echte flikkerlichtrelatie. Maar steeds worden Lady Di en Hasnat Khan terug tot elkaar aangetrokken.Tot Lady Di er zelf een einde aan maakt en ingaat op de avances van Dodi El Fayet. Grotendeels om Hasnat Khan jaloers te maken en uit zijn tent te lokken. Tot er op 31 augustus een fataal auto-ongeluk gebeurt in de Almatunnel op de Parijse périphérique: Lady Di en Dodi zijn beide om het leven gekomen.

Diana: de film

De film Diana (108 minuten) is gebaseerd op het boek "Diana: Her Last Love", in 2001 geschreven door Kate Snell. Het script voor de film werd geschreven door Stephen Jeffreys en de regisseur van deze biopic is de Duitser Oliver Hirschbiegel. Naomi Watts speelt Lady Di, Naveen Andrews speelt Hasnat Khan. Cas Anvar neemt de rol van Dodi voor zijn rekening en Geraldine James is Oonagh. De première van Diana vond plaats in Londen op 5 september 2013 en de film kwam in Engeland in de zalen op 20 september 2013. Hij werd daar door de pers verguisd en kreeg slechts één ster van velen . "Melodramatisch", "zeem-zoeterig", "voor de hand liggend", "Lady Di sterft een tweede keer", het zijn slechts enkele van de kritieken die over de film werden neergeschreven in het Verenigd Koninkrijk.

Hasnat Khan: de cardioloog

Hasnat Khan is inderdaad een Pakistaanse hartchirurg en hij heeft ook echt iets gehad met Lady Di. De film insinueert eigenlijk dat Hasnat Khan wel een beetje mee verantwoordelijk is voor de dood van Diana. Had hij voor haar gekozen in plaats van voor zijn job, voor zijn cultuur en voor zijn familie dan was zij waarschijnlijk niet ingegaan op de avances van Dodi en dan had ze op die fatale eenendertigste augustus 1997 misschien niet bij Dodi in de auto gezeten op de Parijse périphérique. Op dailymail.co.uk geeft Hasnat Khan in september 2013 voor de eerste maal een interview weg sinds de film uitkwam. Hierin zegt hij geen expliciete toestemming te hebben gegeven voor de film en hem zeker niet te willen zien. De details in de film komen dus alleszins niet van hemzelf. Hij werd gemaakt op basis van een boek waarvan de inhoud gebaseerd is op veronderstellingen van vrienden en kennissen van zowel hem als van Diana. Mensen die niet echt op de hoogte waren van hun relatie. Of de film dus erg waarheidsgetrouw is? Niet echt als je een interview leest van 14 januari 2008 op dailymail.co.uk. Hierin vertelt Hasnat Khan dat Diana bijvoorbeeld nooit bij zijn ouders is geweest. De keren dat ze in Pakistan is geweest, verbleef ze in zijn huis. Ook heeft niet zij maar hij de relatie beëindigd. Ondertussen is Hasnat Khan naar Pakistan verhuisd, na in Engeland getrouwd te zijn geweest met een veel jongere vrouw. Een gearrangeerd huwelijk dat ook op de klippen is gelopen. De reden wil de dokter niet prijsgeven. Wel zegt hij dat het verleden nog steeds zwaar weegt op zijn leven. Hasnat Khan hoopt in Pakistan een ziekenhuis te kunnen openen voor kinderen met een hartprobleem.

Eigen opinie

Vriendinnen hadden me uitgenodigd om mee te gaan kijken naar "een film", in het kader van "Ladies at the movies". Met deze formule weet je dus niet op voorhand welke film je te zien gaat krijgen, aangezien je niet mag kiezen. Ik had toegezegd maar toen ik hoorde dat het om de film "Diana" ging, was ik niet erg enthousiast meer. Royalty-toestanden zijn niet echt mijn ding. Bovendien had ik heel wat negatieve recensies gelezen over de film. Maar ik moet zeggen dat ik toch aangenaam verrast was. De film liep lekker, je zit meteen mee in het verhaal, zelfs al weet je niet veel af van de Engelse toestanden aan het hof. Het is eigenlijk een mooi maar tragisch liefdesverhaal, dat iedereen zou kunnen overkomen. Verschillen in cultuur, in rang en in stand zijn van alle tijden. Liefde met heel wat barrières die moeten overbrugd worden, is ook niet alleen het probleem van koninklijke families. Mensen die hun carrière of hun functie laten primeren op hun liefdesleven, bestaan overal. Het had dus een film over om het even wie kunnen zijn. Naomi Watts speelt ook erg goed. De typische Diana-blik imiteert ze bij wijlen fantastisch. Zelfs al is de film soms stroperig en zoet, het is toch een goede film voor vrouwen. Of mannen hem ook zullen appreciëren? Daar heb ik mijn twijfels bij... .
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en DodiPrinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en Dodi31 augustus 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs. Het hoofdstuk rond de dood van de people’s princess, zoals ex-pre…
Diana Ross solocarriere als soulzangeresDiana Ross, beroemd geworden bij de legendarische amerikaanse meidengroep The Supremes en vervolgde haar indrukwekkende…
Prins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëPrins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëDe Britse Prins Charles zit nog steeds in de wachtkamer om Koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en No…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…

Winnie de Poeh: psychopathologieën uit het HonderdbunderbosWinnie de Poeh: psychopathologieën uit het HonderdbunderbosAlan Alexander Milne is vooral bekend door Winnie de Poeh. Hij schreef het eerste verhaal over de beer voor zijn zoon Ch…
Dvd-bespreking: Bruce Lee 40th Anniversary Commemorative SetrecensieDvd-bespreking: Bruce Lee 40th Anniversary Commemorative SetDe 'Bruce Lee 40th Anniversary Commemorative Set' werd, zoals de titel reeds vermeld, uitgegeven ter gelegenheid van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sandid, Pixabay
  • Wikipedia
  • HLN
  • www.dailymail.co.uk 14 januari 2008
  • www.dailymail.co.uk september 2013
  • Telepro 28/09 - 4/10/2013
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.