Zelf een fictiefilm maken
Droom je over een carrière in Hollywood als beroemd regisseur? Of wil je gewoon je creatieve ei kwijt? In een fictiefilm kun je je fantasie lekker de vrije loop laten. Het is leuk om te fantaseren en nog leuker is het om het uit te voeren en het tot de werkelijkheid te maken! Hier alvast een kijkje achter de schermen om uit te vinden hoe je nou zo’n fictiefilm maakt.
Het maken van fictie
Het maken van een fictiefilm is heel anders dan bijvoorbeeld het maken van een documentaire. Het gaat immers om een fictief verhaal dat van te voren al helemaal kan worden geschreven en uitgetekend. Hier alle basiselementen voor het maken van een fictiefilm op een rij.
Het verhaal
Het verhaal waar de film over gaat, wordt zowel in scriptvorm geschreven als in plaatjes uitgetekend.
Script
De basis van je film is het script. Op internet kun je sites vinden waar je een account kunt aanmaken om een script te schrijven. Dat is handig, want dan wordt je verhaal meteen in scriptvorm opgemaakt. Een script geeft per locatie bijvoorbeeld aan of het binnen of buiten is en welk personage wat zegt. Er zitten vaak meerdere verhaallijnen in, waaronder een liefdesverhaal. Ook is het belangrijk dat er zogenaamde ‘plotpoints’ in voorkomen: gebeurtenissen die het verhaal een bepaalde wending geven en maken dat de personages op een bepaalde manier handelen. Op deze wijze kun je je verhaal spannend maken.
Storyboard
Een storyboard is je script, maar dan als het ware in stripvorm. De bedoeling is dat je de shots tekent zoals je het gefilmd wilt hebben. Dat is op de draaidag zelf heel handig, want je kunt dan gewoon telkens het shot dat is opgenomen afvinken op je storyboard. Van te voren weet je niet altijd of shots die je hebt bedacht inderdaad het gewenste effect hebben, dus het is handig om tijdens het filmen soms nog wat extra shots te nemen die net iets anders zijn. In de montage kun je dan bekijken wat wel en niet het gewenste effect heeft en zo kun je dan een keuze maken.
Het verhaal tot leven laten komen
Om het script leven in te blazen, moet je op zoek naar acteurs die de personages spelen. Ook moet je gaan rondkijken op een aantal plekken om te zien of ze geschikt zijn voor de film om de opnames te maken.
Personages
Er zijn websites waar semi-professionele acteurs zich aanbieden of je kunt gewoon op zoek gaan bij een (studenten)toneelvereniging. Sommige personages zullen soms wat uitdagender zijn om te vinden. Zoals een bejaarde man of vrouw, omdat deze nou eenmaal vaak iets minder mobiel zijn en er meer acteurs van middelbare leeftijd zijn. Op het moment dat je je personages hebt gevonden, kunnen ze de teksten uit hun hoofd leren. Bij het uitspreken van de eerste zinnen van het script, zul je merken dat je film opeens al een stuk meer tot leven komt!
Locaties
Hoe meer locaties er zijn, hoe meer tijd en moeite het kost. Wil je het simpel houden, probeer dan de verschillende locaties die je in je film gebruikt te beperken. Er gaat sowieso veel tijd zitten in het op- en afbouwen van een set, dus houd hier rekening mee en deel dit zo praktisch mogelijk in. Houd ook rekening met de locaties zelf: moet hier nog veel aan gebeuren wat betreft decor of niet? Vind ook uit of je er mag filmen. Op stations bijvoorbeeld mag het officieel niet en ook op openbare plekken in de stad is het vaak niet toegestaan en moet je officieel toestemming vragen bij de gemeente. Je mag bijvoorbeeld sowieso niet zo maar een weg afzetten, omdat je er een scène wilt opnemen.
Uitvoering
Om je script daadwerkelijk tot film te kunnen maken is het handig om geld te hebben. Hier kun je op verschillende manier aan proberen te komen. Tijd is geld en daarom kun je de opnames maar beter zo slim en praktisch mogelijk plannen.
Financiering
Je kunt proberen om subsidie door je film aan te vragen of je kunt mogelijke sponsors benaderen. Wat je vaak ziet, is het principe van ‘product placement.’ Hierbij betaalt een bepaald merk een bedrag als het personage in de film dat merk frisdrank drinkt of in een auto rijdt van dat merk. Het kan ook zijn dat de sponsor niets betaalt, maar wel frisdrank verzorgt voor de hele crew tijdens de draaiperiode.
Volgorde van opnames
Hoewel je script chronologisch is, is je manier van opnemen dat vaak niet. Het is praktischer als je eerst alle scènes opneemt op één locatie, ook al spelen de scènes zich zowel in het begin als aan het einde van de film op die locatie af. Ook kun je ervoor kiezen om eerst alle scènes met één bepaald personage op te nemen en dan pas ’s middags de scènes met een ander personage. Zo zitten acteurs niet voor niets te wachten. Verder is het belangrijk dat iemand de continuïteit in de gaten houdt. Als je bijvoorbeeld één scène over twee dagen verspreid opneemt, moeten de personages op beide dagen wel hun haar exact hetzelfde hebben en ook dezelfde kleding dragen. Dit soort kleine foutjes zijn in onderhand elke fictiefilm wel te ontdekken, let maar eens op.
© 2013 - 2024 Juliacheval, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een filmscript schrijvenHeb je een verhaal dat je wilt laten verfilmen? In dit artikel lees je hoe je een verhaal omzet in een script/scenario:…
Tips voor je filmJe wilt een filmpje maken voor school, voor Youtube, of misschien gewoon voor je plezier, alleen of met je vrienden. Er…
Zelf een documentaire makenHoe maak je een documentaire? Waar begin je en hoe pak je het aan? Waar moet je aan denken en hoe zit het met rechten? W…
Een bruiloft filmen doe je zo!Bruiloften filmen is leuk, maar ook hard werken! Je moet constant scherp zijn en gefocused op wat er gebeurt. Je moet vo…
Bronnen en referenties
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Plotpoint