Animatiefilms: Voorbereiding van de productie

Animatiefilms: Voorbereiding van de productie Animatiefilm is tegenwoordig enorm populair. En wat is nou leuker dan een kijkje achter de schermen om het geheim te zien van hoe deze geweldige films gemaakt worden. Dit artikel vertelt alles over de ontwikkeling van het verhaal, het script, het storyboard en andere voorbereidingen.

Inhoud


Er komt erg veel kijken bij het maken van een animatiefilm. Er wordt met honderden mensen samen gewerkt en iedereen heeft zijn eigen taak. Wanneer er met zo veel mensen wordt gewerkt aan één project, is het belangrijk dat er een duidelijk plan is zodat iedereen weet wat er moet gebeuren.

Over het algemeen wordt in elke studio dezelfde aanpak gebruikt, al kunnen er onderling natuurlijk verschillen zijn. Hieronder worden de meest reguliere aanpak beschreven.

Het productieproces

Het productieproces van een animatiefilm bestaat uit vier fasen:
  1. Ontwikkeling
  2. Voorbereiding
  3. Productie
  4. Afwerking

Dit artikel vertelt alles over fase 1 en 2.

Ontwikkeling

Een animatiefilm begint net als alle films met een idee. Vanuit dit idee wordt de verhaallijn ontwikkeld.

Kenmerkend voor een animatiefilm is dat er iets in zit wat in werkelijkheid niet kan. Dit zal daarom altijd terug komen in een animatieverhaal.

Belangrijk voor het verhaal is, dat het verhaal pakkend is en de kijkers weet te boeien. De grote uitdaging is om het publiek een verhaal voor te schotelen waar het in gelooft en waar het de mogelijkheden van ziet. Het verhaal hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vaak zijn het de eenvoudige maar goed uitgewerkte ideeën die het meest succesvol zijn.

Synopsis

De animator schrijft verschillende ideeën op en zet schetsen van de hoofdrolspeler op papier. Meestal wordt in een heel kort zinnetje het verhaal beschreven. In de synopsis worden de hoofdideeën van de film samengevat. Soms worden er veel synopsissen van hetzelfde idee geschreven. Zo kan uitgezocht worden welke ideeën echt goed zijn en wat nog open mogelijkheden zijn die later in de ontwikkeling uitgewerkt kunnen worden in het storyboard.

Script

Wanneer de synopsis klaar is, wordt deze uitgewerkt in het script of scenario. In het script is het hele verhaal van scène tot scène uitgewerkt. Alle gesproken tekst is uitgeschreven, maar ook wordt beschreven hoe de karakters eruit zien en hoe de achtergrond er uit ziet.

Zoals u ziet wordt er in de eerste fase van de film al over enorm veel facetten nagedacht. Een goede uitwerking van deze facetten is bepalend voor het slagen van de film. De uitwerking van het script moet dan ook erg goed gebeuren, want dit vormt de basis voor de uitwerking van de uiteindelijke film.

Voorbereiding

Animatie is een beeldend medium en het is dan ook belangrijk dat het script zo snel mogelijk omgezet gaat worden naar beeld.

Storyboard

Dit gebeurt als eerste in het storyboard. Het storyboard is als het ware een stripverhaal waarin elk shot uitgetekend wordt. Het storyboard is erg belangrijk omdat het de leidraad van de film is. Het is nodig om de film te ontwikkelen en om het produceren van de film te structureren en organiseren. Door het storyboard kunnen verschillende teams tegelijk aan verschillende delen van de film werken.

Het Storyboard bevat:
  • de karakters
  • het verhaal met het plot
  • de achtergronden
  • cameraposities
  • de duur van de scènes
  • ideeën over het geluid

Door al deze zaken uit te werken, wordt de maker van de film gedwongen het verhaal om te zetten naar een beeldend verhaal. Wat wil hij laten zien, wat niet en hoe wil hij het laten zien? Ideeën worden bedacht, aangepast, weer weggegooid en weer aangepast. Er worden keuzes gemaakt en zo ontstaat een blauwdruk voor de film. Hoe gedetailleerder het storyboard is, hoe makkelijker er mee gewerkt kan worden. Wanneer alles goed is uitgewerkt, kan tijdens het maken van de film de aandacht volledig naar de animatie zelf gaan.

Bij bijna elke animatiefilm wordt het storyboard getekend. Ook als er gewerkt wordt met bijvoorbeeld kleipoppetjes. Het voordeel is dat er makkelijk aanpassingen gedaan kunnen worden. Daarnaast is het goedkoop omdat er geen kostbare materialen of apparatuur nodig zijn. Bij grote studio’s zoals Pixar bestaat een storyboard uit duizenden tekeningen.

Bij een grote film werken er meerdere tekenaars aan het storyboard. Iedere tekenaar krijgt een aantal bladzijden van het script en werkt dat uit. Wanneer zij klaar zijn, staat de film in losse afbeeldingen op papier en wordt het storyboard aan de regisseur gegeven. Als het storyboard is goedgekeurd door de opdrachtgever is de verhaallijn helemaal uitgewerkt. Details gaan nu verder uitgewerkt worden.

De uiteindelijke film komt niet altijd exact overeen met het storyboard. Het storyboard geeft echter wel de vroege ontwikkelingen van de film goed weer.

Layout

De layout-afdeling gaat verder met de personages van de film. Ze werken nauw samen met de regisseur en maken karakters definitief. Eerst wordt de vorm ontworpen en dan wordt de kleur aangebracht. De layout-afdeling werkt aan:
  • Modelsheets: Hierin wordt elk karakter weergegeven in alle mogelijke posities en in elke mogelijke houding.
  • Karakter design: Hierin wordt een personage nauwkeurig uitgewerkt met de juiste kleding en allerlei mogelijke gelaatsuitdrukkingen. Dit is nodig om de karaktertrekken en kledingstijl van een personage goed vast te houden tijdens de film omdat er diverse animators aan de karakters werken tijdens de film.
  • Locatie design: Hierin worden de setting en het decor uitgewerkt.

Geluid

De eerste stemmen worden opgenomen door mensen van de studio zelf. Pas later worden deze door professionele acteurs opgenomen. Soms zijn de proefopnames al zo goed dat er wat van gebruikt wordt in het eindproduct.
De stemmen worden gesynchroniseerd met het storyboard. Dit wordt een animatic genoemd. Zo kan de regisseur zien of er nog problemen zijn met het verhaal of de timing en of er nog aanpassingen moeten worden gedaan.

Tot slot

We kennen allemaal het gezegde: ‘een goed begin is het halve werk’. Dat geldt zeker voor de voorbereiding van een animatiefilm. Het verhaal moet zo goed als af zijn zodat de animators zich volledig kunnen concentreren op de animatie zelf.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmen: zelf een storyboard makenWie filmpjes maakt met de mobiele telefoon, de camrecorder of de DSLR kan de kwaliteit verhogen door vooraf een plan te…
De Japanse AnimeZonder het door te hebben komen mensen vaak in aanraking met Anime. De meesten hebben wel eens van deze term gehoord, ma…
Tips voor je filmTips voor je filmJe wilt een filmpje maken voor school, voor Youtube, of misschien gewoon voor je plezier, alleen of met je vrienden. Er…
Zelf een fictiefilm makenDroom je over een carrière in Hollywood als beroemd regisseur? Of wil je gewoon je creatieve ei kwijt? In een fictiefilm…

Filmrecensie: The DescendantsrecensieFilmrecensie: The DescendantsDeze film van regisseur Alexander Payne is zeer goed ontvangen door de Amerikaanse pers. The Descendants wordt omschreve…
recensieFilmrecensie: Stephen King's IT mini-serie (1990)Stephen King's IT in verhaalvorm is mijns inziens een meesterwerk. Stephen King's IT als filmadaptie is dat zeker niet,…
Bronnen en referenties
  • Cg.tutsplus.com
  • www.niaf.nl
  • www.youngzine.com
  • www.pixar.com
  • Postmes.freehostia.com
  • www.adigitaldreamer.com
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 21-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.