InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Rush (2013) - Filmrecensie
recensie

Rush (2013) - Filmrecensie

Rush is een film uitgebracht in 2013, geschreven door Peter Morgan en geregisseerd door Ron Howard. De film is biografisch; het verhaal is namelijk gebaseerd op de verhouding tussen twee Formule 1-rijders die voornamelijk in de jaren 70 actief waren. Deze autocoureurs heten James Hunt en Niki Lauda.

Algemene gegevens

  • Regie: Ron Howard
  • Genre: actiefilm / dramafilm
  • Jaar van verschijning: 2013
  • Hoofdrollen: Chris Hemsworth (James Hunt), Daniel Brühl (Niki Lauda), Olivia Wilde (Suzy Miller), Natalie Dormer (Gemma), Alexandria Maria Lana (Marlene)
  • Duur: 123 minuten

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

De film Rush is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het verhaal draait om de twee autocoureurs Niki Lauda en James Hunt. Deze coureurs waren in de jaren 70 actief op verschillende Grand Prix-wedstrijden. Net zoals in de film hebben beiden wereldtitel(s) binnengesleept binnen de sport. Niki Lauda is afkomstig uit Wenen in Oostenrijk, James Hunt is afkomstig uit Welmont, in het Verenigd Koninkrijk.

Het verhaal

Nick Lauda is een keurige man, hij gedraagt zich precies zoals mensen dat graag willen zien. Hij durft zich maar moeilijk over te geven aan het beleven van plezier, en gaat het liefst voor het zo goed mogelijk werken aan perfecte resultaten. James Hunt staat binnen de Formule 1 bekend door zijn losbandige levensstijl. Hij is losbandig, vooral met vrouwen en drank, en geniet van elke dag alsof het zijn laatste is. De verschillen tussen beide coureurs zijn groot, en dit valt te merken in de manier waarop ze met elkaar communiceren.

Veel van de Formule 1-kampioenschappen wint Lauda. Hier komt echter verandering in in het jaar 1976. Er onstaat een discussie bij een van de wedstrijden; er zijn namelijk zeer slechte weersomstandigheden voorspeld. Nicki Lauda stemt voor het aflassen van deze wedstrijd. James Hunt wil toch de wedstrijd door laten gaan. Aangezien hij geliefder is bij het publiek, stemmen de meeste mensen af op zijn mening. Besloten wordt de wedstrijd toch door te laten gaan. De wedstrijd gaat door; Lauda start maar haalt niet de finish in deze wedstrijd. Tijdens de wedstrijd vliegt zijn auto in de brand. Lauda is ernstig verbrand en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. James Hunt vindt hierdoor de kans de puntenachterstand in te halen. Lauda ligt in het ziekenhuis en volgt de races, met afgrijzen ziet hij Hunt in de winning mood. Ondanks zijn slechte omstandigheden raakt hij toch erg gemotiveerd weer deel te nemen aan de races.

De huid van Lauda is ernstig beschadigd, toch neemt hij weer zo snel mogelijk deel aan de races. In de laatste en beslissende race om het kampioenschap zijn de weersomstandigheden weer dramatisch. De weersomstandigheden zijn zelfs erger dan op het moment dat Lauda zijn ongeluk kreeg. Zal hij het kunnen laten mee te doen aan de race? Of wordt hij toch tot het uiterste gedreven door zijn tegenstander, James Hunt?

Mening

Wat vooral belangrijk is in deze film is de verhouding die duidelijk te merken is tussen de twee coureurs. Hunt en Lauda verschillen in alles van elkaar, dat is te merken aan hun gedrag maar ook in hun communicatie met elkaar. Steeds gedrevener worden ze, omdat ze zichzelf aan elkaar willen bewijzen. Mooi is te zien hoe je kunt presteren door zo'n 'vijandelijke' relatie. Mooier is te zien dat ze steeds meer waardering voor elkaar krijgen. Ook al verschillen ze zo erg van elkaar, ze zijn elkaar ook dankbaar omdat ze het uiterste uit zichzelf weten te halen. En steeds meer respect krijgen ze voor een leefstijl die zo anders is dan gewend.

Ook mensen die het niet zo met Formule 1 hebben, zullen deze film leuk vinden. De film gaat niet zo zeer om de sport, maar om de psychologische relatie tussen Nicki Lauda en James Hunt. Een aanrader!
© 2014 - 2019 Shiny, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spelrecensie: Rush Hour Deluxe EditionrecensieSpelrecensie: Rush Hour Deluxe EditionHet spel Rush Hour Deluxe Edition komt van het merk Thinkfun. Het tactische denkspel is voor mensen bedoeld die het leuk…
Gucci-parfums: enkele populaire Gucci-vrouwengeurenGucci-parfums: enkele populaire Gucci-vrouwengeurenGucci is een van de toonaangevende ondernemingen in de mode-industrie en dit Italiaanse bedrijf focust zich onder andere…
Stress en burnout in de midlifeStress en burnout in de midlifeDe eerste jaren met een baan zijn nog overzichtelijk. Maar dan gaat alles snel: huwelijk, eerste kindje, eigen huis en v…
Rush, 2112 overtureSommige intro's uit de popmuziek komen in de hall of fame terecht. Het intro van de plaat 2112 (Rush) heet '2112 overtur…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Rush (2013) - Filmrecensie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shiny
Gepubliceerd: 11-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!