recensie

Rush (2013) - Filmrecensie

Rush (2013) - Filmrecensie Rush is een film uitgebracht in 2013, geschreven door Peter Morgan en geregisseerd door Ron Howard. De film is biografisch; het verhaal is namelijk gebaseerd op de verhouding tussen twee Formule 1-rijders die voornamelijk in de jaren 70 actief waren. Het gaat om de twee autocoureurs James Hunt en Nicki Lauda. Beide coureurs verschillen veel van elkaar maar weten daardoor het beste in elkaar naar boven te halen.

Algemene gegevens

  • Regie: Ron Howard
  • Genre: actiefilm / dramafilm
  • Jaar van verschijning: 2013
  • Hoofdrollen: Chris Hemsworth (James Hunt), Daniel Brühl (Niki Lauda), Olivia Wilde (Suzy Miller), Natalie Dormer (Gemma), Alexandria Maria Lana (Marlene)
  • Duur: 123 minuten

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

De film Rush is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het verhaal draait om de twee autocoureurs Niki Lauda en James Hunt. Deze coureurs waren in de jaren 70 actief op verschillende Grand Prix-wedstrijden. Net zoals in de film hebben beiden wereldtitel(s) binnengesleept binnen de sport. Niki Lauda is afkomstig uit Wenen in Oostenrijk, James Hunt is afkomstig uit Welmont, in het Verenigd Koninkrijk.

Het verhaal

Nick Lauda is een keurige man, hij gedraagt zich precies zoals mensen dat graag willen zien. Hij durft zich maar moeilijk over te geven aan het beleven van plezier, en gaat het liefst voor het zo goed mogelijk werken aan perfecte resultaten. James Hunt staat binnen de Formule 1 bekend door zijn losbandige levensstijl. Hij is losbandig, vooral met vrouwen en drank, en geniet van elke dag alsof het zijn laatste is. De verschillen tussen beide coureurs zijn groot, en dit valt te merken in de manier waarop ze met elkaar communiceren.

Veel van de Formule 1-kampioenschappen wint Lauda. Hier komt echter verandering in in het jaar 1976. Er onstaat een discussie bij een van de wedstrijden; er zijn namelijk zeer slechte weersomstandigheden voorspeld. Nicki Lauda stemt voor het aflassen van deze wedstrijd. James Hunt wil toch de wedstrijd door laten gaan. Aangezien hij geliefder is bij het publiek, stemmen de meeste mensen af op zijn mening. Besloten wordt de wedstrijd toch door te laten gaan. De wedstrijd gaat door; Lauda start maar haalt niet de finish in deze wedstrijd. Tijdens de wedstrijd vliegt zijn auto in de brand. Lauda is ernstig verbrand en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. James Hunt vindt hierdoor de kans de puntenachterstand in te halen. Lauda ligt in het ziekenhuis en volgt de races, met afgrijzen ziet hij Hunt in de winning mood. Ondanks zijn slechte omstandigheden raakt hij toch erg gemotiveerd weer deel te nemen aan de races.

De huid van Lauda is ernstig beschadigd, toch neemt hij weer zo snel mogelijk deel aan de races. In de laatste en beslissende race om het kampioenschap zijn de weersomstandigheden weer dramatisch. De weersomstandigheden zijn zelfs erger dan op het moment dat Lauda zijn ongeluk kreeg. Zal hij het kunnen laten mee te doen aan de race? Of wordt hij toch tot het uiterste gedreven door zijn tegenstander, James Hunt?

Mening

Wat vooral belangrijk is in deze film is de verhouding die duidelijk te merken is tussen de twee coureurs. Hunt en Lauda verschillen in alles van elkaar, dat is te merken aan hun gedrag maar ook in hun communicatie met elkaar. Steeds gedrevener worden ze, omdat ze zichzelf aan elkaar willen bewijzen. Mooi is te zien hoe je kunt presteren door zo'n 'vijandelijke' relatie. Mooier is te zien dat ze steeds meer waardering voor elkaar krijgen. Ook al verschillen ze zo erg van elkaar, ze zijn elkaar ook dankbaar omdat ze het uiterste uit zichzelf weten te halen. En steeds meer respect krijgen ze voor een leefstijl die zo anders is dan gewend. Ook kijkers die het niet zo met Formule 1 hebben, zullen deze film leuk vinden. De film gaat niet zo zeer om de sport, maar om de relatie tussen Nicki Lauda en James Hunt.
© 2014 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Spelrecensie: Rush Hour Deluxe EditionrecensieSpelrecensie: Rush Hour Deluxe EditionHet spel Rush Hour Deluxe Edition wordt uitgegeven door het bedrijf Thinkfun. Rush Hour is een tactisch denkspel. Het de…
Vijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielVijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielStel je hebt een hoop films op je mobiel of tablet staan en je wilt deze wel achter elkaar zetten en er een film mee mak…
Filmrecensie: 8 MileFilmrecensie: 8 MileDe film 8 Mile is een beschrijving over het leven van het leven van rapper Eminem (Marshall Mathers). De film is voor 12…

Waar tijdreisfilms de fout in gaanWaar tijdreisfilms de fout in gaanIedereen heeft vast wel eens een tijdreisfilm gezien, waarin karakters terug gaan in de tijd om wat aanpassingen te make…
Ian Fleming en James BondIan Fleming en James BondJames Bond is een Engels geheim agent die werd bedacht door de Britse schrijver Ian Fleming. Het karakter van Bond werd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: The JIFF, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rush_(2013)
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.