recensie

Filmrecensie: The Impossible

Filmrecensie: The Impossible The Impossible. Een film gebaseerd op waargebeurde feiten. Een vijfkoppige familie brengt haar kerstvakantie door in Thailand. Wat een fantastische zonvakantie moest worden, wordt een regelrechte nachtmerrie. Een tsunami veegt alles en iedereen over zo'n vijftien kilometer van de kust weg. Overleven alle leden van de familie Bennett deze natuurramp?

December 2004

Kerstvakantie 2004. Thailand, Indonesië. Heel wat mensen ontvluchtten de koude en de sneeuw. Een zalige zonvakantie op een paradijselijke plaats. Zee, zwembad, strand, lekker eten, vriendelijke mensen, een beetje cultuur. Althans, zo hadden de meeste mensen zich deze break voorgesteld. Het draaide anders uit. Een tsunami verwoestte alles wat op zijn pad kwam en doodde vele mensen. Dit gegeven werd gebruikt om de film The Impossible te maken. Het waargebeurde verhaal van een vijfkoppige familie in Thailand. Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

The Impossible: de film

Een vijfkoppige familie brengt de kerstvakantie door in Thailand, meer bepaald in Khao Lak. Ze maken plannen voor de toekomst. Mama Maria heeft haar carrière als dokter on hold gezet om voor haar kinderen te kunnen zorgen. Misschien dat het nu tijd wordt om terug aan de slag te gaan. Maar wat 's anderendaags zal gebeuren, gaat hun leven overhoop gooien en hen doen beseffen dat het leven van iedereen aan een zijden draadje kan hangen.

26 december. Iedereen rust uit na een leuke kerstavond. Maria leest een boek, Lucas bokt zoals een echte tiener en de jongste kinderen spelen met papa Henry in het zwembad. Plots wordt het ijzingwekkend stil. Vogels vliegen over. Een harde wind steekt op. De aarde in de Indische Oceaan beeft. En dan is het water overal. Iedereen en alles spoelt weg. Maria is alleen te midden van water en vernieling. Plots ziet ze haar oudste zoon, Lucas. Samen zullen ze trachten stand te houden tegen het natuurgeweld. Maria is ernstig gewond aan borst en been. Onderweg vinden ze ook nog een kleine jongen, Daniel. Wanneer het water wegtrekt, vinden Thais het drietal. Mama en zoon worden naar een ziekenhuis gebracht.

Henry heeft zijn twee jongste kinderen, Thomas en Simon, teruggevonden. Hij laat ze achter bij andere kinderen die naar een kamp in de bergen worden gebracht om zijn vrouw te kunnen gaan zoeken. Maar de kinderen worden niet naar de afgesproken plaats gebracht.

Zal het gezin herenigd worden? Zal mama Maria gered worden of sterft ze aan haar verwondingen? Welke impact heeft deze ramp op de familie?

Gebaseerd op waargebeurde feiten

Deze film is gebaseerd op waargebeurde feiten. De Spaanse familie Belon maakte dit mee in december 2004. In de film werd de Spaanse familie vervangen door de rijke, Britse familie Bennett. Voor de rest is het verhaal heel waarheidsgetrouw.

Cast en crew

 • Regisseur: Juan Antonio Bayona
 • Script: Sergio G. Sanchez
 • Geproduceerd in 2012
 • Duur: 110 minuten
 • Titel in het Spaans: Lo impossible
 • Taal DVD: Engels of Frans met Franse of Nederlandse ondertiteling
 • Genre: drama / thriller
 • Muziek: Fernando Velazquez
 • Maria: Naomi Watts (later ook te zien in de film Diana als hoofdpersonage Diana).
 • Henry: Ewan McGregor
 • Lucas: Tom Holland
 • Tomas: Samuel Joslin
 • Simon: Oaklee Pendergast
 • Oude vrouw die met de kinderen praat: Geraldine Chaplin
 • Prijzen: Naomi Watts kreeg voor haar vertolking in The Impossible een Academy Award nominatie en een Golden Globe nominatie voor beste actrice

Weetjes

Bij de DVD krijg je ook nog een kijkje achter de schermen en details over de making of. Zo kom je te weten dat het resort op het moment van de overstroming eigenlijk een maquette is. De maquette werd minutieus nagemaakt en kon maar een keer gebruikt worden. Of de opname lukte, of al het werk was voor niets geweest.

Naomi Watts verdronk bijna tijdens de opname van de overstromingsscène door een technische fout. Het deed haar nog meer inlevingsvermogen in de scènes krijgen.

Eigen mening

Een film die je naar de keel grijpt. Hoe het leven van het ene op het ander moment een andere wending kan nemen. Heel levensecht gefilmd en prachtig geacteerd. Ook de kinderen spelen heel goed en geloofwaardig. Je voelt de wanhoop van Lucas wanneer hij zijn houvast verliest en voor zijn zwaar gewonde mama moet zorgen als een volwassene. De jongste twee zijn schattig en ontroerend. Het natuurgeweld komt heel geloofwaardig over. De wonden van Maria zien er zo echt uit dat gevoelige kijkers best even niet kijken. De film wordt dan ook afgeraden voor kijkers jonger dan 12 jaar.

Je zit meteen in het verhaal en blijft gefascineerd toekijken. Bij ons was de hele familie, van groot tot klein, stil geworden bij het zien van deze film. Beelden die nog lang in je hoofd blijven hangen. Misschien heel Amerikaans en melig met de familiewaarden en het altruïsme dat naar boven komt in hachelijke situaties, maar toch een film die het bekijken meer dan waard is.

De film krijgt als label "drama / thriller" mee. Een drama was het zeker. Een thriller iets minder. Je weet wel ongeveer wat er gaat gebeuren. Je moet de film ook niet als een documentaire over de tsunami bekijken, want dat is deze film niet. The Impossible beschrijft de belevenissen van één van de vele families die in 2004 geconfronteerd werden met natuurgeweld.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisDe ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisEnorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf on…
Waarschuwingssysteem tsunamiEen tsunami komt vaak voor in kustgebieden gelegen in de Grote of Stille oceaan. De mensen op tijd waarschuwen dat er mo…

Montage, beeld en audio overgang in de filmwerldMontage is een bekend begrip in televisiewereld en betekent simpel gezegd: een film in elkaar zetten. Er zijn verschille…
Franse film: Arsène LupinrecensieFranse film: Arsène LupinArsène Lupin, een Franse film in het actie / thriller genre. Een film met een donker kantje en vaak verrassende wendinge…
Bronnen en referenties
 • Swarado Le Soir 4 janvier 2005
 • De film: The Impossible
 • Wikipedia
 • www.humo.be
 • Nu.nl
 • www.cultuurbewust.nl
 • www.filmtotaal.nl
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.