De derde film over Mees Kees: Mees Kees op de planken

Mees Kees op de planken is het derde avontuur met de bijzondere meester Kees in de hoofdrol. Hij is nog maar stagiair, en geeft op een hele speciale manier les aan de kinderen van zijn klas. De Mees Kees-films behoren tot de meest succesvolle Nederlandse speelfilms van de jaren tien, en zijn net als de boeken waar de films op gebaseerd zijn iedere keer weer een groot succes.

Mees Kees

Mees Kees is de hoofdpersoon in een serie boeken van schrijfster Mirjam Oldenhave. De boeken gaan over de bijzondere, ietwat slungelige Mees Kees, die op een dag voor de klas komt te staan bij groep 6B. Hun juf is met zwangerschapsverlof, en Mees Kees krijgt op deze manier de kans om voor het eerst te laten zien wat hij kan als leraar. Al snel blijkt dat Mees Kees niet helemaal volgens het boekje lesgeeft, wat tegen het zere been is van directrice Dreus, het hoofd van de school. Zij ziet alles het liefst netjes volgens de regels gaan, en houdt dan ook nogal wat hoofdbrekens over aan de capriolen van haar nieuwe stagiair...

Schrijfster Mirjam Oldenhave schreef verschillende boeken over Mees Kees en zijn klas. Ze heeft er een aantal prijzen mee gewonnen, en werd in 2010 gevraagd om het geschenk van de kinderboekenweek te schrijven. Dit werd het boek Mees Kees in de gloria. De boeken waren een dusdanig succes dat filmmaatschappij Paul Voorthuysen Pictures en distributeur Entertainment One besloten om de avonturen naar het witte doek te brengen.

Mees Kees op de planken

Deel drie is gebaseerd op het tiende boek over Mees Kees, Mees Kees op de planken. In dit verhaal gebeurt er iets waar alle kinderen van groep 6B bang voor zijn geweest, maar waarvan ze hadden gehoopt dat het niet zou gebeuren: juf Sanne komt terug van zwangerschapsverlof. Dit houdt in dat Mees Kees na drie maanden voor de klas staan nu als meester bij de kleuters aan de slag moet. Dat komt slecht uit, want het einde van het schooljaar komt eraan en de klas moet een eindejaarstoneelstuk opvoeren.

Directrice Dreus heeft besloten dat de klas een saai middeleeuws stuk moet spelen, en dan ook nog eens in het plaatselijke bejaardentehuis. Dit, om te laten zien dat school en kinderen maatschappelijk betrokken zijn. De kinderen zijn hier niet zo blij mee, vooral ook omdat ze het bejaardentehuis maar een beetje een enge plek vinden. Gelukkig mag Mees Kees het toneelstuk begeleiden, en Mees Kees zou Mees Kees niet zijn als hij niet met een goede oplossing zou komen... Maar alsof dat allemaal nog niet genoeg is, komt ook de CITO-toets er weer aan!

Personages

Voor deze Mees Kees-film zijn eigenlijk alle personages uit de eerdere boeken weer teruggekeerd. Oldenhave laat de boeken vrijwel direct na elkaar afspelen. Dit zorgde wel voor een klein probleem voor de makers van de film. In de boeken worden de kinderen eigenlijk niet veel ouder, alle boeken spelen zich per slot van rekening in hetzelfde schooljaar af, maar de acteurs en actrices die de kinderen in de film spelen, zijn sinds de eerste film wel een aantal jaar ouder geworden. Zo kun je in de film zien dat een aantal van de kinderen flink de hoogte in zijn geschoten.

Mees Kees

Mees Kees is een bijzonder geval. Hij is als stagiair op de school komen te werken, maar is inmiddels eigenlijk niet meer weg te denken uit de klas. Hij volgt het lesprogramma van Directrice Dreus niet zo, hij trekt liever zijn eigen plan. Als hij les moet geven over spinnen laat hij de kinderen bijvoorbeeld Spider-Man kijken. En zo zijn er wel wat meer rare trekjes waar de directrice hoofdpijn van krijgt. In de derde film krijgt hij de schrik van zijn leven als hij op een dag hoort dat hij groep 6B geen les meer mag geven, en dat hij voortaan voor de kleuterklas moet staan. Toch weet hij ook hier weer een oplossing voor te vinden.

Willem Voogd kruipt weer in de kleren van Mees Kees. Hij heeft aan het personage van Mirjam Oldenhave zijn eigen draai weten te geven en is inmiddels niet meer weg te denken uit de serie films.

Directrice Dreus

Directrice Dreus zou het liefst zien dat alles volgens het boekje gaat. Ze heeft Mees Kees wel voor de klas gezet, maar heeft er niet zoveel vertrouwen in dat hij precies doet wat zij wil. Ze houdt dan ook een oogje in het zeil. Als het einde van het schooljaar eraan komt bedenkt ze dat het leuk zou zijn om een middeleeuws toneelstuk op te voeren voor de ouderen in het bejaardentehuis. Dreus is namelijk gek op de middeleeuwen en doet in haar vrije tijd ook mee met een groep die verhalen uit de middeleeuwen in het echt naspeelt.

Ze wordt gespeeld door Sanne Wallis de Vries. Ze heeft van haar Dreus een memorabel personage gemaakt, niet alleen door de manier van acteren en de eigenaardigheden die ze in de rol heeft weten te stoppen, maar ook door de bijzondere aankleding van haar personage.

Tobias

Tobias is een van de kinderen uit groep 6B. Samen met zijn beste vriend Sep is hij de grappenmaker van de klas, maar Tobias heeft het niet makkelijk. Zijn vader is overleden en zijn moeder is hierdoor in een depressie geraakt. De komst van Mees Kees is een zegen voor Tobias, die veel steun aan hem heeft. In de derde film heeft Tobias het moeilijk met de aankomende CITO-toets. Hij wil niet falen, maar is bang dat hij het toch gaat verknallen. Tobias wordt gespeeld door Felix Osinga, die met de eerste Mees Kees-film zijn debuut maakte.

Sep

Sep is de beste vriend van Tobias. Hij doet altijd zijn best om zijn vriend op te beuren als die weer eens een sombere bui heeft. Hij maakt zich zelf niet zo'n zorgen om de CITO, maar weet dat Tobias zich wel zorgen maakt. Daarom bedenkt hij een plannetje om Tobias te helpen, maar of dat nou echt zo'n solide plan is... Sep wordt gespeeld door Brent Thomassen.

Marie-Louise

Marie-Lousie is het vriendinnetje van Mees Kees. Net als Mees Kees is ze een beetje verlegen, en van zoenen is het dan ook nog nooit echt gekomen. Ze helpt haar vriendje met het regelen van de voorstelling, en wie weet wat er daarbij wel allemaal niet gebeurt... Hannah Hoekstra speelt Marie-Louise.
© 2014 - 2025 Patrickrijnders, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaverecensieKinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaveBij Mees Kees in de klas is het altijd een feest. Mees Kees is de favoriete meester van groep 6. Nou gaan de kinderen va…
recensieJongensboek: Mees Kees van Mirjam OldenhaveDe boeken over Mees Kees van Mirjam Oldenhave zijn heerlijke boeken voor kinderen, maar ook voor ouders om voor te lezen…
Mees' lines: witte horizontale lijnen in nagel teen/vingerMees' lines: witte horizontale lijnen in nagel teen/vingerMees' lines zijn witte horizontale lijnen of strepen in de nagel; teennagel of vingernagel. Er zijn veel verschillende n…
Boekverslag: Het leven is vurrukkullukBoekverslag: Het leven is vurrukkulluk'Het leven is vurrukkulluk' (1961) is een psychologische roman van Remco Campert die zich afspeelt in de jaren '60. Mees…

Recensie Netflix: Drop Dead DivarecensieRecensie Netflix: Drop Dead DivaDe Amerikaanse komische serie Drop Dead Diva uit 2009 dat uitgezonden is op de Amerikaanse tv zender Liftetime, is met 5…
De Marvel films van 2015 tot 2019De Marvel films van 2015 tot 2019Marvel Studios boekt grote successen met hun superheldenfilms zoals Iron Man en The Avengers. Daarom ziet het er nog nie…
Bronnen en referenties
  • http://www.meeskeesdefilm.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mees_Kees_%28boekenserie%29
  • http://www.meeskees.nl/
Patrickrijnders (6 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.