Franse kerstfilms: oude klassiekers en nieuwe titels

Franse kerstfilms: oude klassiekers en nieuwe titels Amerikaanse kerstfilms zijn er met de vleet. Franse kerstfilms daarentegen zijn dun bezaaid. Maar er zitten wel een paar kleppers tussen. Denk maar aan Joyeux Noël, een film over het kerstbestand in 1914. Of de klassieker Le Père Noël est une ordure. Niet echt stichtend, maar wel leuk. Ook Un conte de Noël is een blijver. In december 2014 is er een nieuwe Franse kerstfilm uitgekomen. De titel is niet echt origineel: Le Père Noël. Maar met zijn ontroerend verhaal wordt dit misschien ook wel een evergreen.

Franse kerstfilms

Naar Franse kerstfilms moet je met een vergrootglas gaan zoeken. Sommige kerstfilms zijn wel bekend. Het zijn klassiekers die elk jaar weer op de Franse zenders worden uitgezonden. In 2014 kwam er dan toch nog eens een nieuwe Franse kerstfilm in de zalen: Le Père Noël. Zijn titel is dan misschien niet erg origineel, maar het verhaal is wel erg ontroerend en er spelen goede acteurs in mee.

Joyeux Noël

De film Joyeux Noël van regisseur Christian Carion dateert uit 2005. Het thema is nochtans brandend actueel, aangezien de film zich afspeelt tijdens het kerstbestand van 1914. Honderd jaar geleden dus. Joyeux Noël is een coproductie tussen meerdere landen en met acteurs uit Engeland, Duitsland en Frankrijk. De film vertrekt vanuit een neutraal standpunt. Na een kleine situering gaan we dadelijk naar de nacht van 24 december 1914. De wapens zwijgen en uit de loopgraven klinken plots Duitse kerstliedjes. Het wordt een magische nacht waarbij de tegenstanders even verbroederen. De vrede is echter van korte duur.

's Anderendaags herneemt het oorlogsgeweld. Met Diane Kruger, Natalie Dessay, Benno Fürmann, Rolando Villazon, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon (Bienvenue chez les Ch'tis, Rien à déclarer), Daniel Brühl, Lucas Belvaux en Michel Serrault. De film bestaat ook in het Engels onder de titel "Merry Christmas". Een paar kritiekpunten: de film doet soms aan als een toneelstuk en is dikwijls te glad, te mooi, te proper.

Un conte de Noël

Un conte de Noël uit 2008 is van regisseur Arnaud Desplechin. Het is een familieverhaal over een grote familie met veel problemen en veel geheimen. De oorzaak van al deze problemen is de dood van de zesjarige Joseph. Hij stierf aan leukemie ondanks het feit dat zijn ouders snel een kindje maakten om hem aan beenmerg te kunnen helpen. Wanneer de moeder jaren later ook leukemie blijkt te hebben, kunnen alleen dit kindje, nu een volwassen man, en de zoon van haar zus haar helpen. Tijdens het kerstdiner komen tal van frustraties en geheimen naar boven. Ook deze film doet aan als een toneelstuk. Over sommige toch wel belangrijke punten wordt heel licht overgegaan, andere worden dan weer uitgebreid uit de doeken gedaan. De regisseur houdt enorm van quotes en gebruikt ze te pas en te onpas. Dit kan soms een beetje gaan vervelen. Met Catherine Deneuve, Mathieu Amalric, Hippolyte Girardot, Emmanuelle Devos, Chiara Mastroianni, Jean-Paul Roussillon.

Le Père Noël est une ordure

Deze film uit 1982, gemaakt op basis van een toneelstuk met dezelfde titel van Le Splendid uit 1979, werd geregisseerd door Jean-Marie Poiré. Felix, een gewelddadige man, wordt aan de deur gezet door Josette, bijgenaamd Zézette, op de avond van kerstmis. Hij gaat hulp zoeken in een centrum voor mensen die zelfmoord willen plegen. Daar komen heel wat marginalen en rare types aankloppen op kerstavond. Wanneer Josette de revolver van Félix wil leegmaken, schiet ze per ongeluk de man dood die de lift kwam repareren. Felix en Josette ruimen het lijk samen op. Ze snijden de man aan stukken en verpakken alles in geschenken. Later gaan ze het lijk voeren aan de dieren van de zoo. Deze 1 u 30 durende film werd door sommige cinemazalen op de affiche gezet als "Le Père Noël est presque ... une ordure" omdat ze de bezoekers niet wilden choqueren. Met onder andere Gerard Jugnot (Les Choristes), Anémone, Thierry Lhermitte en Michel Blanc. Er werd een Amerikaanse remake van deze film gemaakt door Nora Ephron. Deze film draagt de titel "Mixed Nuts". Le Père Noël est une ordure werd in het Engels vertaald als Santa Claus is a Bastard.

L'arbre de Noël

Een goeie ouwe uit 1969 van Terence Young met onder andere Bourvil (La grande vadrouille), William Holden en Virna Lisi. Van deze film bestaan er twee versies. Een Franse versie met Bourvil in het Frans en de andere acteurs gedubd en een internationale versie in het Engels met Bourvil met een verschrikkelijk Engels accent. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Michel Bataille. Pascal en zijn vader brengen de zomervakantie door in Corsica. Op een dag zien ze een vliegtuig in de lucht ontploffen. Er komt een pakje aan een parachute naar beneden. Het blijkt een atoombom te zijn en Pascal wordt bestraald. Pascal heeft nog zes maanden te leven. Zijn vader wil hem nog een fantastische tijd laten doorbrengen.

Deux mamans pour Noël

Een Frans-Italiaanse film van regisseur Paul Gueu. Een kleine jongen wordt door zijn ma achtergelaten en heeft heel zijn leven geleden onder de situatie. Jaren later zien we de jongen, nu een volwassen man, terug met kerstavond. Hij viert Kerst met zijn vrouw en kinderen. Na het horen van een liedje dat zijn ma altijd zong, vlucht hij het huis uit. Vrouw en kinderen begrijpen er niets van. 's Anderendaags vertelt hij wat hem dwarszit. Iedereen gaat op zoek naar de verdwenen moeder. Met onder andere Nicole Croisille, Nicolas Scellier, Léa François, Charlotte Boullet en Charles Gérard.

L'assassinat du Père Noël

Een film uit 1941, geregisseerd door Christian-Jaque naar de gelijknamige roman van Pierre Véry. Een klein dorpje in de Franse Savoie. Vader Cornusse maakt zich klaar om kerstman te spelen terwijl zijn dochter poppenkleedjes naait. De komst van Baron Roland op het kasteel wordt druk besproken. Dan wordt een man in kerstkleren dood teruggevonden. Een onderzoek wordt opgestart. Met Harry Baur, Raymond Rouleau, Renée Faure en Bernard Blier.

3615 code Père Noël

Een film van Manzor René uit 1990. Thomas (9 jaar) heeft twee passies: informatica en superhelden. Met kerstavond is het kasteel waar ze wonen omgetoverd tot een reusachtige val. Thomas wil de Kerstman vangen. Er komt wel een kerstman maar dit blijkt een psychopaat te zijn die kerstman speelde voor de moeder van Thomas en die net werd ontslagen. Hij komt wraak nemen. Thomas en de nep kerstman zullen hevige gevechten leveren. Deze film vertoond heel wat gelijkenissen met Home Alone, een Amerikaanse film die in dezelfde periode werd geregisseerd.

Le père Noël a les yeux bleus

Film uit 1966 van regisseur Eustache Jean. Daniel aanvaardt de job van kerstman. Hij droomt er van een duffle coat te kopen. Deze zwart-wit film van 47 minuten werd opgedragen aan Charles Trenet (zanger van onder andere "La Mer" en "Boum"). Spelen mee: Jean-Pierre Léaud, Gérard Zimmermann en Henri Martinez.

Père Noël et fils

Film uit 1983 door regisseur André Flédérick . Met grote namen als Jean-Claude Brialy en Annie Girardot. Thomas, kerstman van dienst, komt thuis en vindt pakjes onder de schouw. Claire valt bij hem binnen, volledig over haar toeren. De pakjes zijn voor haar zoon Raphaël en ze heeft zich van schouw vergist. Het scenario is van Didier Van Cauwelaert.

La Bûche

Uit 1999, geregisseerd door Danièle Thompson. De tweede man van Yvette is gestorven. Ze wordt uitgenodigd door haar drie dochters uit haar eerste huwelijk op kerstavond. Tijdens het treffen van de voorbereidingen worden er heel wat geheimen onthuld. Met Sabine Azéma, Emmanuelle Béart, Charlotte Gainsbourg (Samba), Françoise Fabian en Claude Rich. Deze film ontving in 2000 drie Césars: beste actrice voor Charlotte Gainsbourg, beste eerste fictiewerk voor Danièle Thompson en beste acteur in een bijrol voor Claude Rich.

Si Noël m'était conté

Een verzameling animatiefilms van de hand van Christophe Bénabid. Twaalf animatiefilms om alles te weten te komen over de kersttradities.

La petite marchande d'allumettes

Uit de oude doos. Een Sofar Film van de hand van Jean Renoir, gebaseerd op het Zweedse sprookje van Anderssen "Het meisje met de zwavelstokjes".

Son dernier Noël

Een René Chateau film van regisseur Daniel Norman met onder andere Tino Rossi (Petit Papa Noël), Marie France, Georges Poujouly, Claude May en les Petits chanteurs de St. Laurent.

Een paar heel oude Franse kerstfilms!

Ook voor en tijdens Wereldoorlog I werden kerstfilms gemaakt in Frankrijk.
  • Le Noël de Monsieur le Curé: stomme film van Guy Alice met een duur van 6 minuten. Uit 1906. Mijnheer pastoor zoekt bij zijn parochianen geld om zijn kerststal aan te kleden. De rijke handelaar weigert mee te werken en dus blijft de kribbe leeg. Tijdens de mis gebeurt er echter een mirakel. Met grappige trucage.
  • Le Noël d'Onésime: stomme film uit 1913 van Jean Durand
  • Le Noël du poilu: stomme film van Louis Feuillade uit 1915. Een poilu is een soldaat uit Wereldoorlog I.

Uitgekomen in 2014: Le Père Noël

Een Franse kerstfilm, in de Franse cinemazalen in december 2014. Een 1 u 21 minuten durende ontroerende komedie van de hand van Alexandre Coffre, eveneens regisseur van Eyjafjallajökull (film met Dany Boon). Spelen mee in deze film: Tahar Rahim als kerstman / boef (te zien in Samba aan de zijde van Omar Sy die eveneens schitterde in Intouchables) , Victor Cabal als de kleine Antoine, Annelise Hesme, Michaël Abiteboul, Philippe Rebbot en Amélie Glenn. Het verhaal begint wanneer Antoine de Kerstman bij hem thuis ontmoet. Eigenlijk is het geen kerstman, maar een ordinaire inbreker op zoek naar goud. Toch gaat Antoine met hem mee want hij wil zo graag in de slee van de Kerstman een ritje maken. Later komen we te weten dat Antoine eigenlijk dag wil gaan zeggen tegen zijn papa in de sterren. Een ontroerende film met goede acteurs en prachtige beelden van Parijs tijdens de kerstperiode. Een aanrader! Release op DVD in 2015.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst en oudejaar: specifieke woordenschat in het FransKerst en oudejaar: specifieke woordenschat in het FransJe wilt je kerstfeest en je overgang van oud naar nieuw in het Frans uitleggen. Maar... je hebt niet genoeg woordenschat…
Franse kerstfilm: Le Père Noël van Alexandre CoffrerecensieFranse kerstfilm: Le Père Noël van Alexandre CoffreZin in een schattige Franse kerstfilm? Le Père Noël van Alexandre Coffre is een kerstsprookje vol humor en fantasie dat…
Franse film: Le père Noël est une ordureFranse film: Le père Noël est une ordure"Le Père Noël est une ordure" is een Franse cultfilm waar ieder jaar miljoenen Fransen naar kijken tijdens de kerstperio…

De film Love ActuallyDe film Love ActuallyIn de aanloop naar kerst is de uitzending van de romantische kerst comedy Love Actually niet meer weg te denken in de fi…
Gooische vrouwen: de films en de serieGooische vrouwen: de films en de serieDe succesvolle Gooische vrouwenserie met maar liefst 42 afleveringen, verdeeld over 5 seizoenen, werd opgevolgd door twe…
Bronnen en referenties
  • www.fransefilms.nl
  • www.stervideotheek.nl
  • Afbeeldingen bij Films+Noël+France
  • Wikipedia: Franse versie voor Le Père Noël est une ordure
  • Fr.wikipedia.org/wiki/liste_de_films_de_noël
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 27-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.