Filmtips: 16 interessante en inspirerende natuurfilms

Filmtips: 16 interessante en inspirerende natuurfilms Natuurfilms, wie houdt er niet van? De beelden worden steeds beter, het camerawerk steeds hoogstaander en de muziek steeds mooier. De tijd dat natuurfilms saai en duf waren ligt allang ver achter ons. Er worden veelal complete verhaallijnen in natuurfilms verwerkt en zodoende voelen we ons als kijker als het ware lid van een dierenfamilie. We gaan sterk meeleven met de hoofdpersonages, moedigen het olifantenjong aan om nog even door te gaan en vol te houden. Maar ook wordt er steeds vaker gewaarschuwd voor het uitsterven van diersoorten en de effecten van de opwarming van de aarde. De volgende natuurfilms behoren tot de beste die er zijn, de volgorde is op jaar gesorteerd.

Earth: One Amazing Day (2017)

Bron: Greg70, PixabayBron: Greg70, Pixabay
Uitgegeven door BBC Earth Films is dit het vervolg op Earth uit 2007. Als het ware in een enkele dag worden op verschillende plekken op onze planeet de meest bijzondere dieren, insecten en planten in beeld gebracht. De hoofdrollen worden vertolkt door onder andere panda's, leguanen, zebra's (die door woest kolkende rivieren moeten oversteken), narwals, grizzlyberen, giraffes, potvissen en pinguïns. Misschien is de mooiste scene wel die waarin een dwergmuis voedsel gaat verzamelen en de kijker wordt meegenomen in de kleine microwereld van dit kleine zoogdier. Aan het einde van deze film wordt de kijker nog even meegenomen in de wereld van de mens en zien we hoe dieren (onder andere wasberen) zich hebben aangepast aan de bewoonde wereld. De film is in Nederland in november 2018 uitgezonden door de EO.
  • Geregisseerd door Richard Dale, Lixin Fan, Peter Webber
  • Met de stem van Robert Redford, Nederlandse versie Thom Hoffman
  • IMDb-score 7.8

Before the Flood (2016)

Documentaire waarin onderwerpen als klimaatverandering, uitsterven van bedreigde diersoorten en bedreiging van ecosystemen aan bod komen. Leonardo di Caprio neemt de kijker mee langs verschillende plekken op onze planeet en laat zien welke verwoestingen de mens op de natuur teweegbrengt, maar ook wat de mens kan doen om ecosystemen te redden en inheemse volkeren die nog geheel in harmonie met de natuur leven te beschermen.
  • Geregisseerd door Fisher Stevens
  • Met de stem en presentatie van Leonardo di Caprio
  • IMDb-score 8.3

Racing Extinction (2015)

Door de filmmakers van de documentaire The Cove, welke de jaarlijkse dolfijnenslachting in Taiji, Wakayama beschrijft, is de film Racing Extinction gemaakt om, net als in Before the Flood, de klimaatveranderingen en bedreiging van diersoorten als gevolg van toedoen door de mens aan de orde te stellen. Geen positief verhaal, maar wel een die alle problemen goed voor het daglicht brengt. De mens wordt verantwoordelijk gehouden voor de grootste diersoortenuitsterving sinds het uitsterven van de dinosauriërs. In de film worden activisten van het Oceanic Preservation Society (OPS) gevolgd welke hun best doen om onze natuur en oceanen te beschermen.
  • Geregisseerd door Louie Psihoyos
  • Met de stem van Elon Musk
  • IMDb-score 8.3

David Attenborough's Natural History Museum Alive (2014)

Bron: Free Photos, PixabayBron: Free Photos, Pixabay
Een natuurfilm die qua opzet en idee uit een heel ander vaatje tapt is de film Natural History Museum Alive van de beste narrator die we kennen: Sir David Attenborough. De film is geschikt voor alle leeftijden. David Attenborough bespreekt een aantal dieren die vroeger voorkwamen en welke in het fameuze Natural History Museum in London tentoon zijn gesteld. Het leuke van deze film is dat alle besproken dieren in het museum (virtueel) weer tot leven worden gebracht. Zo zien we onder andere de Dodo weer rondlopen en maken we kennis met de imposante Haast arend, die een vleugelspanwijdte van 2,6 meter had. Deze film won een BAFTA award.
  • Geregisseerd door Daniel M. Smith
  • Geschreven en verteld door Sir David Attenborough
  • IMDb-score 8.2

De Nieuwe Wildernis (2013)

Bron: Marek Szczepanek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Marek Szczepanek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dé natuurfilm van Nederlandse bodem is natuurlijk De Nieuwe Wildernis uit 2013. In deze film is gekozen om een zelfde stijl te gebruiken als in de grote bekende Franse en Engelse natuurfilms. De film gaat over de wildernis die in de afgelopen 40 jaar is ontstaan in de Oostvaardersplassen. Er wordt sterk de nadruk gelegd op de relatie tussen verschillende dieren en insecten, daarmee is de film zeer educatief. Er is twee jaar over gedaan om alle seizoenen in de Oostvaardersplassen op camera vast te leggen. Onder andere koniks, ganzen, ijsvogels, herten en vossen komen uitgebreid in beeld. Ook wordt ingezoomd op het ruime insectenleven. Het camerawerk is hoogstaand, de manier waarop bijvoorbeeld de zeer snelle ijsvogel in beeld wordt gebracht is fenomenaal en ook de onderwaterbeelden zijn uniek. Zowel het ontstaan van leven als het onvermijdelijke einde ervan komen aan bod, de Nieuwe Wildernis is een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Van dezelfde maker Mark Verkerk is in 2015 de bioscoopfilm Holland: Natuur in de Delta verschenen en deze draait in 2015 in veel grote bioscopen.
  • Geregisseerd door Mark Verkerk en Ruben Smit
  • Met de stem van Harry Piekema.
  • IMDb-score 7.3

The Last Lions (2011)

Bron: IanZA, PixabayBron: IanZA, Pixabay
In de Amerikaanse film The Last Lions wordt een leeuwenfamilie in Afrika gevolgd. De film is wat rauwer dan een gemiddelde natuurfilm, het heeft niet de feel-good sfeer en circle of life clichés die in de meeste natuurfilms altijd ten overvloede aanwezig zijn. Oorspronkelijk leefden er een half miljoen leeuwen in Afrika, door toedoen van de mens zijn dat er nu nog maar 20.000. Een van de oorzaken is de stroperij. The Last Lions handelt over deze sterke terugval van het aantal leeuwen en het harde leven waaraan leeuwen blootgesteld worden.
  • Geregisseerd door Dereck Joubert
  • Met de stem van Jerermy Irons
  • IMDb-score 8.3

One Life (2011)

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
De Britse film One Life is gemaakt door de makers van Earth. One Life is een samenvatting van de beste beelden uit de bekende BBC serie Life. Onze planeet Aarde herbergt meer dan vijf miljoen soorten, One Life laat hiervan de meest interessante zien. Dolfijnen, haaien, sterns, olifanten, inktvissen, cheeta's, bultruggen, komodovaranen, apen, en vele andere soorten komen aan bod in alle uithoeken van de wereld. Deze film is geschikt voor kinderen en het hele gezin, de toon is wat luchtiger en minder serieus. De muziek is net als in Earth weer goed verzorgd.
  • Geregisseerd door Michael Gunton en Martha Holmes
  • Met de stem van Daniel Craig
  • IMDb-score 8.0

African Cats (2011)

Documentaire over katachtigen in Afrika, waarbij voor al de mooie beelden voorop staan. Een leeuwen- en cheetafamilie wordt gevolgd, en we zien welpjes die hard moeten knokken om het hoofd boven water te houden. Zowel de vaders als de moeders leren deze welpen stapsgewijs hoe ze in de natuur kunnen overleven. Dit alles wordt aan elkaar gepraat door Samual L. Jackson
  • Geregisseerd door Alastair Fothergill en Keith Scholey
  • Met de stem van Samual L. Jackson
  • IMDb-score 7.6

Home (2009)

De Franse film Home behandelt de roofbouw die de mens pleegt op de kwetsbare Aarde. De film opent met het ontstaan van het leven op onze planeet, dit wordt met schitterende beelden weergegeven, deze zijn opgenomen in meer dan 60 landen. Maar dan schakelt de film behoorlijk abrupt over op de verwoesting van de natuur die de mens veroorzaakt. De ontdekking van de fossiele brandstoffen zorgde voor veel welvaart maar ook voor een alsmaar toenemende kaalslag op de planeet. In slechts 200.000 jaar, en vooral in de afgelopen 50-60 jaar, weet de mens in haar bestaan te vernietigen wat de Aarde in miljarden jaren heeft opgebouwd. Binnen 10 jaar kan op het eiland Borneo, ooit volledig bedekt met oerwoud, al het bos volledig verdwenen zijn. Aan het einde van de film worden positieve adviezen gegeven om de natuur en het leven op Aarde te redden door middel van duurzaam grond- en energiegebruik. Home is geen gezellige natuurfilm voor het hele gezin, maar toont de realistische werkelijkheid van de vernietigende effecten van de mens op de Aarde.
  • Geregisseerd door Yann Arthus-Bertrand, geproduceerd door Denis Carot en Luc Besson
  • Met de stemmen van Yann Arthus-Bertrand, Jacques Gamblin en Glenn Close (Engelse versie)
  • IMDb-score 8.6

Oceans (2009)

Bron: Joakant, PixabayBron: Joakant, Pixabay
De Frans/Zwitsers/Spaanse film Océans gaat, hoe kan het ook anders, over onze oceanen. De film is dan ook te vergelijken met Deep Blue uit 2003. Alle mogelijke diersoorten uit de oceanen komen aan bod. Van haaien tot zeekrabben, en van walvissen tot de eigenaardige schepselen uit de diepzee. Bijzonder mooi zijn de koraalriffen met complexe ecologische structuren.
  • Geregisseerd door Jacques Perrin en Jacques Cluzaud
  • Met de stemmen van Lancelot Perrin, Jacques Perrin en Pierce Brosnan (Engelse versie)
  • IMDb-score 7.8

Earth (2007)

De moeder der natuurfilms is natuurlijk de Brits/Amerikaanse film Earth uit 2007, gemaakt door Disneynature, BBC en Discovery Channel. Deze film uit 2007 bepaalde de standaard voor alle natuurfilms die na deze film gemaakt zouden gaan worden. Aan de film Earth is vijf jaar gewerkt met een budget van maar liefst 45 miljoen euro. In de film Earth worden in hoofdzaak drie families gevolgd; bultrug walvissen, een groep ijsberen en een groep olifanten. De film scoort hoog in alle film toplijsten. Geschikt voor het hele gezin, met adembenemende beelden van de noord- en zuidpool, de savannes in Afrika en de oceanen. In deze film wordt tot slot nog aandacht gevraagd voor de opwarming van de Aarde en de gevolgen die dat heeft voor het voortbestaan van sommige diersoorten.
  • Geregisseerd door Alastair Fothergill en Mark Linfield.
  • Met de stem van Patrick Stewart
  • IMDb-score 8.0

An Inconvenient Truth (2006)

We zien Al Gore die probeert mensen meer bewust te maken van de effecten van “global warming”. Om de catastrofe die volgens de film zal plaatsvinden te voorkomen moet echt wat gebeuren.
  • Geregisseerd door Davis Guggenheim
  • Met de stem en presentatie van Al Gore
  • IMDb-score 7.4

La Marche de l'Empereur (2005)

Engelse titels: March of the Penguins, The Emperor's Journey

Bron: MemoryCatcher, PixabayBron: MemoryCatcher, Pixabay
De Franse film La Marche de l'Empereur gaat enkel over de keizerspinguïns op Antarctica. Het laat de paring zien, het leggen van de eieren, het broeden van de eieren, en verzorging van de kuikens door de vaders en de moeders. Natuurlijk komt ook de lange tocht over de zuidpool aan bod die de keizerspinguïns ieder jaar afleggen van de oceaan naar het broedgebied. Vrouwtjes leggen een ei en keren gelijk weer terug naar de zee, de mannetjes blijven in het gebied achter en broeden de eieren uit in extreem koude omstandigheden.
  • Geregisseerd door Luc Jacquet
  • Met de stemmen van onder andere Charles Berling, Romane Bohringer, Jules Sitruk en Morgan Freeman (Engelse versie),
  • IMDb-score 7.5

Deep Blue (2003)

De Engels/Duitse film Deep Blue ontsluit de diepste geheimen van onze oceanen en zeeën. Natuurlijk komen alle bekende dieren aan bod zoals walvissen, schildpadden, dolfijnen, hamerhaaien, en ook lichtgevende geheimzinnige schepselen uit de diepzee. Ook de wreed ogende jacht van orka’s wordt getoond. De film is geschreven door niemand minder dan Sir David Attenborough en de film is gemaakt door dezelfde makers als van de bekende serie The Blue Planet. De muziek is zeer goed verzorgd.
  • Geregisseerd door Andy Byatt en Alastair Fothergill
  • Met de stemmen van Michael Gambon en Pierce Brosnan (Engelse versie)
  • IMDb-score 7.4

Le Peuple Migrateur (2001)

Engelse titels: The Travelling Birds, Winged Migration

Bron: BarbeeAnne, PixabayBron: BarbeeAnne, Pixabay
De Franse film Le Peuple Migrateur is eigenlijk de voorloper van de bekende BBC serie Earthflight, en is door dezelfde makers als de film Microcosmos gemaakt, dus dan weet je wel hoe hoog de kwaliteit is. Allerlei verschillende vogels worden over de hele wereld gevolgd. Er is vier jaar over gedaan om alle opnames te maken. Te zien is dat sommige vogels de sterren als kompas gebruiken om trektochten over grote afstanden te maken. En sommige soorten vliegen zelfs helemaal van pool naar pool. Soorten die aan bod komen zijn onder andere pelikanen, ganzen, kraanvogels, pinguïns, zwanen en ooievaars.
  • Geregisseerd door Jacques Perrin, Jacques Cluzaud en Michel Debats
  • Met de stemmen van Jacques Perrin en Philippe Labro (Engelse versie)
  • IMDb-score 7.9

Le Peuple de l'Herbe( 1996)

Engelse titel: Microcosmos

De Frans/Zwitsers/Italiaanse film Microcosmos dateert alweer uit 1996. Destijds was het een zeer vernieuwende film, en dat is het nog steeds. In de film wordt sterk ingezoomd op het leven van verschillende insecten in het lage struikgewas en op de grond, en dat maakt deze film zeer uniek. Alle details uit de natuur worden vergroot weergegeven, met name de waterdruppels tijdens een stortbui zijn schitterend om te zien, maar ook het leven van mieren, en daarna wespen worden zeer mooi vertoond. Bijzonder is ook hoe de samenwerking tussen mieren en bladluizen in beeld wordt gebracht, en het lieveheersbeestje door de strijdlustige mieren wordt verjaagd. Onder de insecten zijn onder andere rupsen, mieren, spinnen, kevers en sprinkhanen te zien.
  • Geregisseerd door Claude Nuridsany en Marie Pérennou
  • Met de stem van Jacques Perrin en Kristin Scott Thomas (Engelse versie)
  • IMDb-score 7.9
© 2014 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe worden moderne natuurfilms gemaakt?Hoe worden moderne natuurfilms gemaakt?Kijk jij ook met verbazing naar de prachtige beelden van natuurfilms? Stel jij jezelf ook de vraag: hoe worden deze beel…
Dystopische filmsDit artikel gaat over films met een dystopisch thema. In dit artikel is een overzicht te zien van dystopische films, en…
Afstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthAfstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthHet meten van afstanden, hoogtes en oppervlaktes kan heel handig zijn. En het kan snel en eenvoudig, je moet alleen even…
Google Earth: hoe vlieg je over 3D-gebouwen?Google Earth: hoe vlieg je over 3D-gebouwen?Als PC-gebruiker bent u waarschijnlijk wel bekend met Google Earth, het gratis te downloaden programma van Google Inc. w…

The interview, de film over Kim Jong-unThe interview, de film over Kim Jong-unDe film "The interview' heeft, door online verkoop, al meerdere miljoenen dollars opgebracht. Dat maakt "The interview"…
Netflix - Amerikaanse Netflix content bekijkenNetflix - Amerikaanse Netflix content bekijkenJe hebt Netflix en je hebt alle films en series gezien. Soms is het lang wachten tot er nieuwe films of series komen en…
Bronnen en referenties
  • De afbeeldingen in dit artikel dienen ter illustratie en komen niet uit de betreffende film of documentaire
  • https://www.moviemeter.nl/
  • https://www.imdb.com
  • EO.nl
  • Afbeelding bron 1: Greg70, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Free Photos, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Marek Szczepanek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: IanZA, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Joakant, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: MemoryCatcher, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: BarbeeAnne, Pixabay
Blauwevinvis (114 artikelen)
Laatste update: 22-05-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.