Filmtitels uitgebracht door Sony op Superbit dvd

Filmtitels uitgebracht door Sony op Superbit dvd Superbit was een merknaam voor kwalitatief hoogwaardige dvd-films die werden ontwikkeld door Columbia TriStar Home Entertainment, een divisie van Sony Pictures Entertainment. Superbit dvd's werden voor het eerst uitgebracht in 2001 en werden geproduceerd tot 2007. Sony Pictures Home Entertainment besloot zich in 2007 op de toekomst te richten door Blu-Ray disks te promoten.

Artikelindeling


Het verschil tussen een Superbit dvd en een gewone dvd

Een Superbit dvd kan net als een gewone dvd op elke dvd-speler worden afgespeeld en voldoet ook aan dezelfde disk-specificaties. Toch kenmerkt een filmtitel uitgebracht op een Superbit dvd zich door een nog hogere beeld- en geluidskwaliteit, dan op een gewone dvd. De hoge kwaliteit kon destijds worden bereikt door een hogere bitrate en door de volledige dvd-capaciteit, alleen te gebruiken voor een simpel statisch dvd-menu, de eigenlijke filmtitel en het DTS 5.1 geluidsspoor.

Extra's zoals trailers, interviews, bloopers, kijkje achter de schermen, etc. die normaal te vinden zijn op een gewone dvd, werden bij een Superbit dvd bewust weggelaten. Dit werd gedaan om de gehele dvd-capaciteit (4.7 gigabyte) te benutten voor de hoge kwaliteit.

De technologie achter een Superbit dvd

Volgens het bedrijf Sony werden films voor een Superbit dvd op een dubbele bitrate van 6-7 Megabit per seconde gecodeerd. Hierdoor werd een nog perfecter beeld verkregen. Een gewone dvd wordt gecodeerd op een bitrate van 4-5 Megabit per seconde. De dubbele codering droeg ook bij aan vermindering van zogenaamde artefacten. Artefacten zijn opvallende vervormingen en verstoringen die bij compressie van media (video, audio en afbeeldingen) kunnen ontstaan.

In onderstaande tabel is de indeling en het verschil in procenten tussen een gewone- en een Superbit dvd te zien:

Gewone dvd indelingSuperbit dvd indeling
Beeld 40%Beeld 65%
Geluid 30%Geluid 35%
Extra's 30%Extra's zijn niet aanwezig
Bitrate 4-5 Mbit/sBitrate 6-7 Mbit/s

De eerste filmtitels die op Superbit dvd werden uitgebracht

Tijdens de lancering op 9 oktober 2001 werden als eerste de filmtitels The Fifth Element, Crouching Tiger Hidden Dragon, Air Force One, Desperado, Johnny Mnemonic en Gattaca uitgebracht op Superbit dvd. Bekende titels die later in Superbit uitvoering werden uitgebracht waren o.a. Black Hawk Down, Jurassic Park 1-3 en The Bone Collector.

Vanwege het regiocode systeem waren alle filmtitels niet overal verkrijgbaar. Ook kon het voorkomen dat de speelduur van een filmtitel te lang was, waardoor deze over 2 Superbit dvd's verdeeld werd (vergelijkbaar met videocd, een voorloper van dvd). Na de lancering van de eerste Superbit filmtitels werd Superbit Deluxe geïntroduceerd. Dit was een 2-disk editie waarbij de 2de dvd extra's in Superbit kwaliteit bevatte. Bekende Superbit Deluxe filmtitels waren o.a. The Bridge on the River Kwai, Charlie's Angels en The Patriot.

Ontworpen voor een exclusieve doelgroep

Hoewel een Superbit dvd hogere beeld- en geluid kwaliteit kende, hoefde de voorkeur er niet perse naar uit te gaan. Omdat de kleuren en felheid van een Superbit dvd en een gewone dvd hetzelfde zijn, zijn de verschillen op een gewone televisie nauwelijks zichtbaar. Superbit was daarom vooral geschikt voor filmfanaten die het verschil echt konden waarnemen met geavanceerde apparatuur. Bijvoorbeeld een homecinema-installatie in combinatie met een plasma televisiescherm of een multimedia computer.

Bekende Nederlandse verkoopslagzinnen waren: "Superbit™ DVD, de nieuwe standaard voor de ultieme home entertainment beleving." en "Superbit heeft standaard DTS". Uiteindelijk is de vraag naar Superbit dvd's nooit groot geweest, naar alle waarschijnlijkheid was dit te wijten aan de hoge prijzen en het ontbreken van extra's.

Lees verder

© 2015 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spelconsoles vergelijken, hoe kies je de besteSpelconsoles vergelijken, hoe kies je de besteAls je spelconsoles gaat vergelijken is het belangrijkste dat je kijkt naar het soort spellen dat je wilt gaan spelen. D…
Nostalgie: de WalkmanNostalgie: de WalkmanDe walkman... Wie voor de jaren 90 geboren is zal dit ongetwijfeld een stuk nostalgische gevoelens oproepen. De eerste d…
Van CD naar MP3: allemaal voordelen of zijn er ook nadelen?Van CD naar MP3: allemaal voordelen of zijn er ook nadelen?MP3 is al een behoorlijk ingeburgerd begrip. Veel jongeren en kinderen zijn er al mee opgegroeid en hebben zelf nog nauw…
Playstation Classic: games, prijs en releasedatumPlaystation Classic: games, prijs en releasedatumIn december 2018 brengt Sony de Playstation Classic uit. Dit is een kleine spelcomputer die is vormgegeven op dezelfde m…

Films met een berg in de hoofdrolFilms met een berg in de hoofdrolAlles wat met bergen te maken heeft, blijft fascinerend. Zo'n groot stuk rots biedt talloze uitdagingen. Op plekken waar…
Paper Towns - De filmPaper Towns - De filmPaper Towns, de verfilming van het succesvolle boek van John Green, verschijnt op 24 juli 2015 voor het eerst in de bios…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
  • Superbit informatieboekje bij de Superbit dvd 'Vertical Limit'
  • Snelgids DVD's: Hendriks M. Snelgids DVD's, 2002 1ste druk p. 140
  • http://www.dvdtalk.com/superbit.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Superbit
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Compression_artifact
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.