The Program: een film over Lance Armstrong

The Program: een film over Lance Armstrong In 2015 ging de film over wielrenner Lance Armstrong en zijn dopingverleden in première. In 2012 beschuldigt het Amerikaanse dopingbureau USADA Lance Armstrong van het gebruik van doping tijdens zijn wielercarrière. In januari 2013 bekende Lance Armstrong, na jaren van beschuldiging, zijn dopinggebruik tijdens een interview door Oprah Winfrey. Hij vertelde openhartig zijn verhaal over zijn wielercarrière en zijn dopinggebruik. David Walsh was de sportjournalist die op onderzoek ging naar dopinggebruik in het wielrennen vanaf 1998.

Film The Program

 • Speelduur: 103 minuten
 • Genre: Biografie, drama en sport
 • Schrijver filmscenario: John Hodge
 • Gebaseerd op: Seven Deadly Sins geschreven door David Walsh
 • Regisseur: Stephen Frears
 • Producenten: Tim Bevan, Eric Fellner, Tracey Seaward, Kate Solomon
 • Première: 13 september 2015 (Toronto, filmfestival), 16 oktober 2015 (Engeland), 19 november 2015 (Nederland)
 • Muziek: Alex Heffes
 • Montage: Valerio Bonelli
 • Distributie: StudioCanal en Entertainment One
 • Cinematografie: Danny Cohen

Karakters

Lance Armstrong

Lance Armstrong is geboren op 18 september 1971 en is een voormalig wielrenner. Hij was van 1992 tot en met 2011 actief als professioneel wielrenner, met uitzondering van 2006-2008. In 2005 zette Armstrong een punt achter zijn professionele carrière, maar in 2009 besloot hij toch weer actief te zijn in het professionele wielrenner en fietste tot en met 2011. In 2011 stopt Armstrong definitief met professioneel wielrennen. Hij heeft van 1999 tot en met 2005 de Tour de France gewonnen en nadat in 2012 een dopingcomplot werd ontmaskerd, deed Lance Armstrong in 2013 zijn eigen bekentenis.

Tijdens zijn gehele wielercarrière is Lance gevraagd of hij doping gebruikte, maar hij ontkende dit altijd. Hij ontkende het niet alleen, hij gedroeg zich onoverwinnelijk en verwees telkens brutaal naar de testen die niks uitwezen. Alle overwinningen van de Tour de France (1999-2005) werden geschrapt, de winst is nu voor de toenmalige nummer twee in de eindklassementen (1999-2005).

David Walsh

David Walsh is geboren op 17 juni 1955 en is een Ierse sportjournalist. Hij schreef voor The Sunday Times en heeft verschillende prijzen gewonnen voor en door zijn werk. Hij interviewde Lance Armstrong regelmatig tijdens wielerevenementen. Walsh begon voor The Sunday Times te werken in 1996. Wanneer hij naar Engeland verhuisde in 1998, begon hij onderzoek te doen naar doping in het wielrennen. Hij ging artikelen schrijven over doping in de wielersport en richtte zich met name op dopinggebruik in het wegwielrennen. Hij beschuldigde Armstrong van het gebruiken van doping tijdens Armstrongs carrière.

Verhaallijn

In 1993 neemt Lance Armstrong deel aan de Tour de France (Ronde van Frankrijk). Tijdens deze tour wordt hij geïnterviewd door David Walsh, een Britse journalist. Lance Armstrong overtuigt zijn ploeg om doping te gaan gebruiken en in 1999 zullen zijn overwinningen te danken zijn aan stimulerende middelen. Lance Armstrong overwint teelbalkanker en komt in aanraking met Michele Ferrari, anno 2015 beter bekend als de dopingdokter. De film vertelt het verhaal over de gebeurtenissen tussen 1993 en 2013, ook de ploegleider Johan Bruyneel en de directeur Bill Stapleton blijken onderdeel te zijn geweest van het verschaffen van de doping. Het dopinggebruik van Lance en andere leden van de US Postal team, kon stand houden doordat iedereen een bijdrage leverde, het verborgen hield of zelf doping gebruikte.

Armstrong, Bruyneel en Stapleton bleken ervoor te zorgen dat niemand uit de school zou klappen, men zorgde ervoor dat ze geheimen van personen wisten en chanteerde hen hiermee. Ze hielden er schandelijke praktijken op na. De film laat zien dat er een hele organisatie, het team US Postal, achter het dopinggebruik zit. De sportjournalist David Walsh vertrouwt de antwoorden niet die worden gegeven wanneer het tijdens de interviews over doping gaat. Ook de houding en nonchalance van Armstrong, wekte argwaan op bij Walsh en hij beschuldigt hem dan ook van dopinggebruik. Walsh geeft niet op en blijft verhalen schrijven en onderzoek doen naar het dopinggebruik in de wielerwereld. In de film komen zijn doorzettingsvermogen naar voren, uiteindelijk heeft hij ervoor gezorgd dat in 2012 toch de waarheid boven water kwam. Zonder zijn aanhoudende drang naar de waarheid, was het verhaal van Armstrong niet verteld.

Cast

 • Ben Foster als Lance Armstrong
 • Chris O'Dowd alsDavid Walsh
 • Jesse Plemons als Floyd Landis
 • Lee Pace als Bill Stapleton
 • Guillaume Canet als Michele Ferrari
 • Dustin Hoffman als Bob Hamman
 • Denis Menochet als Johan Bruyneel
 • Elaine Cassidy als Betsy Andreu
 • Laura Donnely als Emma O'Reilly
 • Andrew Zographos Bobby Julich
 • Julie Guignard als Alberto Contador
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe Lance Armstrong kanker overwon - boek Door de pijngrensrecensieHoe Lance Armstrong kanker overwon - boek Door de pijngrensIn 'Door de pijngrens' beschrijft de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong zijn verbeten gevecht vanaf 1996 tegen kanke…
Tour de France: Wielrenners die 5x of vaker de tour wonnenTour de France: Wielrenners die 5x of vaker de tour wonnenIn 2018 kon de Brit Chris Froome de vijfde wielrenner worden die de belangrijkste wielerronde ter wereld, de Tour de Fra…
Bekende gestrafte wielrenners voor dopinggebruikBekende gestrafte wielrenners voor dopinggebruikDoping en wielrennen lijken helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Hieronder staat een lijst met enkele beke…

Wat zijn alle films van K3 tot 2020?Wat zijn alle films van K3 tot 2020?Studio 100 maakte van K3 meer dan een muziekgroep. De eerste K3 film ‘K3 en het magische medaillon’ kwam er al in 2004,…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/David_Walsh_(journalist)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Program_(2015_film)
 • http://www.imdb.com/title/tt3083008/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong
Ballerina (33 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.