nieuws uitgelicht

Alle grote bioscopen in buitenlandse handen: JT is Vue

Met de opening van de eenentwintigste bioscoop in Alkmaar op 14 februari 2016 hebben de JT Bioscopen een nieuwe naam: Vue. Op 21 augustus 2015 werd JT Bioscopen, na Pathé de tweede bioscoopketen van Nederland, al overgenomen door het Engelse bedrijf VUE International. De drie grote bioscoopketens van ons land zijn nu in buitenlandse handen. Met de bouw van grote bioscopen en rebranding wil VUE het gat met koploper Pathé verkleinen. JT Bioscopen fuseerde in 2011 met de toenmalige Luxor Theaters, maar blijkt begin 2016 kennelijk niet groot genoeg om als ambitieus bioscoopketen zelfstandig door te gaan. VUE International nam al eerder de Europese bioscoopketens CineMaxx, Apollo Cinemas, Multikino en Space Cinemas over. Het concern is begin 2016 met 209 bioscopen, 1859 schermen en zo’n 8500 werknemers, verdeeld over tien landen, de grootste bioscoopketen in Europa.

Met de komst van Vue is het Nederlandse bioscooplandschap een buitenlands onderonsje geworden. Het Franse Pathé, dat ook het merk Cinemec voert, heeft in Nederland veruit het grootste marktaandeel en telt in 2016 25 bioscopen. Het Belgische Kinepolis bezet de derde plaats met negen bioscopen in ons land. JT had eind 2015 een geschat marktaandeel van tien procent. Nieuwe bioscooppaleizen en het aanpassen van de huidige bioscopen zouden het gat met Pathé kleiner moeten maken.

Trendsetter

JT Bioscopen vindt dat anno 2016 het multitasken in entertainment niet meer is weg te denken en dat het steeds belangrijker wordt om een omgeving te scheppen waarbij de bioscoopbezoeker zo min mogelijk wordt afgeleid en de mogelijkheid heeft zich helemaal over te geven aan de filmbeleving. Met de rebranding van Vue hoopt JT Bioscopen hierop te kunnen inspelen en zich te onderscheiden van de concurrentie in de entertainmentbranche.

JT Bioscopen werd in 2011 volledig gedigitaliseerd. De vestiging in Vlaardingen was de eerste Nederlandse bioscoop met Dolby Atmos: een geluidssysteem van Dolby dat door middel van 64 speakers verspreid over de hele zaal een zo levensecht mogelijk geluid probeert te creëren. Niet lang hierna volgden andere bioscopen.

De JT-vestiging in Eindhoven was in december 2014 de eerste bioscoopzaal ter wereld waar Dolby Cinema werd geïntroduceerd. Dolby Cinema is een combinatie van Dolby Atmos en Dolby Vision: zogenoemd 3D-geluid in combinatie met grotere schermen met een hogere beeldresolutie, het antwoord op IMAX. 'The Hobbit: The Battle of the Five Armies' was de eerste film die met Dolby Cinema werd gedraaid. De vestiging in Hilversum was in Nederland de tweede bioscoop met Dolby Cinema.

Verschillende JT-bioscopen zijn uitgerust met D-BOX-stoelen, die bewegen tijdens specifieke filmscènes. Ze trillen dan niet alleen, maar kantelen alle kanten op en bewegen omhoog en omlaag. Het systeem simuleert bewegingen en g-krachten die acteurs op het witte doek ondergaan en is per stoel regelbaar.

Multiplex

VUE International nam JT Bioscopen over voor 85 miljoen euro, waarvan het leeuwendeel ging naar de meerderheidsaandeelhouder Nedvest Capital. Na de overname en de rebranding van JT is VUE in 2016 een grote speler op de Europese markt die veelvuldig door de entertainmentbranche is onderscheiden, voor zowel service als innovatie. De meest in het oog springende prijzen zijn: International Exhibitor of the Year at CineEurope 2014, Cinema Exhibitor of the Year Screen en Marketing & Distribution Awards 2013.

De eerste nieuwe vestiging van Vue in Alkmaar is net als alle internationale Vue-bioscopen een ‘state-of-the-art’ multiplex, in dit geval voorzien van zeven filmzalen en 1530 stoelen. Allen nieuwe Vue-bioscopen kennen extra faciliteiten, zoals een servicedesk, een selfservicedesk en superscherpe 4K-laserprojectie.

Met de komst van Vue Alkmaar kent de bioscoopketen in Nederland 21 bioscopen met in totaal 111 schermen, te weten: Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Eindhoven, Gorinchem, Heerhugowaard, Hilversum, Hoogeveen, Hoogezand, Hoorn, Kerkrade, Nijmegen, Purmerend, Steenwijk en Vlaardingen.
© 2016 - 2024 Fisher, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bioscopen PathéBioscopen PathéPathé bioscopen zijn al jaren een vaste waarde in Nederland. Even een filmpje meepakken in de vele cinema's over land. N…
De Pathé Unlimited card: voor- en nadelenVoor wie gemiddeld meer dan twee keer per maand naar de film gaat, kan het voordelig zijn om een Pathe Unlimited filmpas…
Informatie over de Pathé Unlimited (Gold) pasInformatie over de Pathé Unlimited (Gold) pasDit is dé uitvinding voor de mensen die vaak naar de bioscoop gaan! Als je vaker dan twee keer per maand naar de bioscoo…
Pathé Events: Ladies Night, Unlimited Night & Gay NightPathé Events: Ladies Night, Unlimited Night & Gay NightBij bioscoopketen Pathé kun je in diverse steden terecht voor een avondje uit tijdens de Pathé Events. Zo worden er Ladi…
6 oude vintage films over de Koude Oorlog6 oude vintage films over de Koude OorlogDe Koude Oorlog zorgde niet alleen voor een grote wapenwedloop, proxy-oorlogen en angst aan beide zijden, het zorgde ook…
Bronnen en referenties
  • http://corporate.myvue.com/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/JT_Bioscopen
  • Persbericht JT Bioscopen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dolby_Cinema
  • http://fd.nl/economie-politiek/1116131/nederland-heeft-nog-weinig-bioscoopschermen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Path%C3%A9_Nederland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinepolis
Fisher (6 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.