Keep an Eye Filmacademie Festival

Keep an Eye Filmacademie Festival Het Keep an Eye Filmacademie Festival is een jaarlijks terugkerend evenement. Het is eigenlijk het eindexamenfestival voor de studenten van de filmacademie. De films waaraan de studenten in het laatste jaar hebben gewerkt worden vertoond voor publiek op het grote scherm. De diploma-uitreiking vindt ook plaats tijdens het festival, maar dit is alleen toegankelijk voor genodigden. Op andere dagen is iedereen welkom om de films te bekijken gemaakt door de filmmakers van de toekomst.

Wat is het Keep an Eye Filmacademie Festival?

Elk jaar studeren er leerlingen van de filmacademie af. Zelfs als ze dat jaar niet afstuderen zorgen zij er wel voor dat er in het laatste jaar films worden gemaakt. De films van het laatste studiejaar worden vertoond op het Keep an Eye Filmacademie Festival. De films worden hier voor het eerst voor de pers en het grote publiek vertoond op de bioscoopschermen van het Eye in Amsterdam. De studenten werken vier jaar naar dit moment van de opleiding toe.

Wie maken de films?

Elk jaar studeert er een andere lichting af aan de filmacademie. Zodra men begint aan één van de hbo-opleidingen die vier jaar duren op de filmacademie wordt men een bepaalde lichting. Het lichtingsjaar is het jaar waarop men in principe af zal studeren. Zo zal lichting 2018 in 2014 begonnen zijn met de opleiding. Op de filmacademie zijn er verschillende opleidingen die gericht zijn op films. De opleidingen die vier jaar duren zijn:
 • regie fictie: het regisseren van fictiefilms
 • regie documentaire: het regisseren van documentairefilms
 • productie: zorgt voor de organisatie voor en tijdens het werken aan een film
 • scenario: schrijft de film zodat het verfilmd zou kunnen worden
 • production design: zorgt voor de aankleding van de sets en acteurs
 • imvfx: maken beelden door middel van de computer
 • sound design: zorgt voor alles rondom het geluid van de film
 • montage: legt de beelden in de juist volgorde om er een logische film van te maken

Al deze studenten werken samen om de films te maken. De films die te zien zijn op het festival zijn allemaal in het laatste jaar van de opleiding gemaakt.

Keep an Eye Foundation

De Keep an Eye Foundation is een stichting die startende creatieve studenten ondersteunt. De foundation zorgt voor een springplank om dat wat de studenten creëren onder het publiek te kunnen brengen. De stichting is opgericht door particulieren die het creatieve talent een kans willen geven om zichzelf te kunnen ontplooien. Het Keep an Eye Festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation. De foundation steunt niet alleen de filmmakers, maar ook onder andere muzikanten, beeldende kunstenaars, designers en fotografen.

De pers en première

Het programma wisselt elk jaar, maar er is altijd een dag speciaal voor de pers. Op deze dag worden er ook soms prijzen uitgereikt. Dit is een goede dag voor de studenten om zichzelf te laten zien en te netwerken. Na deze dag worden er ook recensies geschreven zowel online als in kranten en soms in tijdschriften.

Daarna volgen er de premièredagen. Op deze dagen kunnen de studenten kaarten bestellen voor vrienden en/of familie. Er zijn echter een bepaald aantal kaarten beschikbaar voor deze dagen. Verdeeld over deze twee dagen zijn er ook de diploma-uitreikingen van de studenten. Iedere student krijgt een praatje over zichzelf te horen namens een van de docenten. Tijdens de pers- en premièredagen komen na elke film de crewleden die aan de film hebben meegewerkt naar voren en worden er eventueel sponsoren en mensen bedankt voor de medewerking.

Publieksdagen

De andere dagen mag iedereen de films komen bekijken. De films duren ongeveer 20 minuten tot een half uur. U koopt een kaartje voor een blok. In een blok zijn drie films te zien. Een kaartje voor een blok kost vijf euro per persoon. Alle films zijn elke dag te zien, maar niet altijd op dezelfde tijdstippen. U kunt dus kijken welk blok u het leukst lijkt en wanneer het voor u het beste uitkomt om te gaan. U kunt dus ook een hele dag gaan om zo alle films te bekijken. Tussen de blokken door is er ongeveer een kwartier tot een half uur tijd om even iets anders te doen. De crewleden van de films zijn regelmatig aanwezig en soms is er een Q&A (question and answer). Elk jaar zal het programma anders verlopen, het programma zal eind juni of begin juli te vinden zijn op de website van het Eye en op de website van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Waar en wanneer?

De eerste keer dat het festival plaatsvond was in 2011. Het werd destijds gehouden in het DeLaMar theater in Amsterdam. Tegenwoordig wordt het Keep an Eye Festival elk jaar gehouden in het Eye in Amsterdam. In het Eye zijn er niet alleen films te zien, maar er zijn ook tentoonstellingen, een restaurant en een shop. Het Eye is als het ware een soort interactief museum voor de film. Onder het Eye is een grote parkeerplaats waar u tegen betaling kunt parkeren, maar ook met openbaar vervoer is het goed te bereiken.

Het festival vindt elk jaar rond eind juli plaats. Dan zijn alle films voor de laatstejaarsstudenten afgerond. De films zijn ongeveer een week in het Eye te zien, maar u kunt dus niet elke dag zomaar komen. Op het filmfestival ziet men films van de filmmakers van de toekomst. Dus 'keep an eye' op de crewleden. Alle films worden in het najaar op televisie vertoond en sommige zullen nog op het Nederlands filmfestival te zien zijn.
© 2016 - 2023 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanmelden voor de filmacademieDe filmacademie is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten en bestaat al sinds 1958. U kunt hier alle aspec…
Hoe word je cameraman?Je hebt vast wel eens dat je naar een film hebt zitten kijken en bij jezelf dacht 'hoe hebben ze dit nou eigenlijk gemaa…
Een aantal hele enge filmsEen aantal hele enge filmsHorrorfilms, je moet er van houden. Sommige mensen liggen er nachten van wakker en voor andere kan een film niet eng gen…

Rogue One: Star Wars zonder Jedi? Opzet, productie én triviaRogue One: Star Wars zonder Jedi? Opzet, productie én triviaNa de release van Star Wars: Episode VII in 2015, waren de verwachtingen hooggespannen voor de Star Wars-franchise. Disn…
A.F.Th. van der Heijden: Tonio – van boek naar filmA.F.Th. van der Heijden: Tonio – van boek naar filmA.F.Th. van der Heijden schrijft de roman ‘Tonio’ na het overlijden in 2010 van zijn 21-jarige zoon Tonio als gevolg van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 15299, Pixabay
 • www.eyefilm.nl
 • www.keepaneye.nl
 • http://www.ahk.nl/filmacademie/
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.