recensie

Filmrecensie: het inspirerende verhaal van 'Soul Surfer'

Filmrecensie: het inspirerende verhaal van 'Soul Surfer' In 2011 draaide de inspirerende dramafilm ‘Soul Surfer’, gebaseerd op een uitzonderlijk waargebeurd verhaal, voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. Het heeft een tijd geduurd voordat de film eindelijk op de Nederlandse televisie verscheen, maar nadat Netflix in 2015 het verhaal over de moedige surfer in haar aanbod opnam, kunnen ook Nederlanders geïnspireerd worden door het bijzondere verhaal van Bethany Hamilton.

Het verhaal

Het waargebeurde verhaal gaat over pro-surfer Bethany Hamilton, gespeeld door AnnaSophia Robb, die op dertienjarige leeftijd haar linkerarm heeft verloren, doordat ze is aangevallen door een haai.

Het begin van de film laat zien hoe Bethany is opgegroeid in Oahu, Hawaï, samen met haar twee broers Timmy en Noah Hamilton. Het wordt al snel duidelijk dat ze is geboren om te surfen en dat haar ouders Tom en Cheri haar van begin af aan hebben gesteund in het verwezenlijken van haar droom om dit ook op professionele basis te gaan doen.

Maar wanneer ze samen met haar beste vriendin, Alana Blanchard, op de ochtend van Halloween gaat surfen, wordt ze aangevallen door een enorme tijgerhaai. De vader en broer van Alana snellen te hulp, en na een zenuwslopende scène wordt Bethany behandeld in het ziekenhuis waar op dat moment ook haar vader aanwezig is voor een knieoperatie.

Bethany heeft ontzettend veel bloed verloren, maar op wonderbaarlijke wijze overleeft ze het toch. Vanaf dat moment wordt echter alles een uitdaging; het klaarmaken van eten, het aantrekken van haar bikini, en zelfs het indoen van een staart is nu een erg lastig geworden, maar toch is Bethany vastbesloten om zo snel mogelijk terug het water in te gaan om het surfen weer op te pakken.

Boodschap

De nadruk in de film ligt sterk op het geloof in God, en hoe iedereen door Zijn hulp het onmogelijke kan bereiken. Bethany is een enorme doorzetter en laat zich niet zomaar tegenhouden, maar dit komt vooral omdat ze ervan overtuigd is dat God een plan voor haar heeft en juist het verlies van haar arm zal gebruiken om er iets moois uit voort te brengen.

Inspirerende en bijzondere film

Buiten 'inspirerend' is 'bijzonder' het juiste woord om de film te beschrijven, zeker wanneer je in het achterhoofd houdt dat het allemaal echt gebeurd is. Niet alleen het overleven van de aanval lijkt bijna ongelooflijk, maar vooral de manier waarop Bethany zich er vervolgens doorheen slaat is erg bijzonder te noemen. Het laat ons zien dat ondanks onze pijn en tegenslagen we zoveel kunnen bereiken door simpelweg niet op te geven en te blijven geloven en vertrouwen, niet alleen in en op God, maar ook in onszelf en elkaar. Het is heel mooi om te zien hoe haar familie en vrienden haar steunen en de nodige raad geven, maar ook hoe Bethany daarop reageert en hetzelfde terug lijkt te doen.

De mooie boodschap is echter niet de enige factor die de film zo goed maakt, ook de beelden zijn fenomenaal. Al vanaf het eerste moment waan je je in het prachtige Oahu, en zeker tijdens het surfen zijn er prachtige beelden gemaakt waarbij je het gevoel krijgt er zelf deel van uit te maken. Daarbij is het surfen zelf zeker geen amateurwerk, wat de film ook een aanrader maakt voor surfliefhebbers.

Tot slot

Soul Surfer is dus een film die je een kijkje laat nemen in het leven van Bethany Hamilton, en alle ups en downs die daarbij horen. De film is voor een breed publiek omdat het veel verschillende elementen bevat, waaronder het surfen, hoop, geloof en familie, maar ook spanning en drama.

Extra informatie

  • Release: 8 April 2011 (USA)
  • Speelduur: 106 minuten
  • Genre: Biografie, Drama, Familie
  • Regisseur: Sean McNamara
  • Acteurs: o.a. AnnaSophia Robb, Dennis Quaid, Helen Hunt en Carrie Underwood
© 2017 - 2024 Bells94, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plastic Soup Surfer - Merijn TingaPlastic Soup Surfer - Merijn TingaMerijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, surfte langs de Noordzeekust om aandacht te vragen voor het plastic afval in de No…
Kitesurfen, wat is dat?Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, begint zijn opmars te maken in Nederland en de rest van Europa. Bij deze waters…
Gevlekte gladde haai in Noordzee en WaddenzeeGevlekte gladde haai in Noordzee en WaddenzeeIn de Noordzee zwemmen verschillende soorten haaien, al zijn dit niet de haaien die we kennen van de film ‘Jaws’. Die wi…
Golfsurfen: een ware adrenalinekickGolfsurfen: een ware adrenalinekickDenk je aan surfen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan metershoge golven, coole surfdudes en landen als Hawaï en Bal…
Serie '13 Reasons Why': achtergrond en verhaallijnSerie '13 Reasons Why': achtergrond en verhaallijn'13 Reasons Why' is een Amerikaanse Netflix-serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher. De eerste afleverin…
Bronnen en referenties
Bells94 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.