Serie '13 Reasons Why': achtergrond en verhaallijn

Serie '13 Reasons Why': achtergrond en verhaallijn '13 Reasons Why' is een Amerikaanse Netflix-serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher. De eerste aflevering van deze serie is uitgebracht op 31 maart 2017. De serie laat zien hoe Hannah Baker, gespeeld door Katherine Langford, besluit om zichzelf van het leven te beroven. In 13 Reasons Why vertelt Hannah door middel van ingesproken cassettebandjes de dertien redenen waardoor ze geen andere optie meer zag dan het plegen van zelfmoord. Een serie die een groot (internationaal) maatschappelijk probleem onder jongeren op scholen aan de kaak stelt.

Verhaallijn van de serie '13 Reasons Why'

In de serie krijgt de kijker een blik in de laatste periode van het leven van Hannah Baker. Tijdens deze periode maakt ze heftige dingen mee in haar middelbare schooltijd, die haar er uiteindelijk toe doen zetten om een eind aan haar leven te maken. In de serie ontvangt medeleerling en vriend van Hannah, Clay Jensen (gespeeld door Dylan Minnette) de cassettebandjes waar Hannah haar verhaal op doet. Elke kant van de cassettebandjes staat voor één van de personen die de reden tot haar besluit zijn. Hannah heeft naast de cassettebandjes ook een landkaart toegevoegd van de stad waarin ze woont, met daarop de verschillende plekken die belangrijk voor haar waren in deze beslissing. Doordat Clay naar alle verschillende plekken gaat, krijgt de kijker een beeld van wat zich daar heeft afgespeeld voor Hannah. Alle personen die een reden zijn geweest voor de zelfmoord van Hannah, ontvangen de cassettebandjes en worden dus geconfronteerd met de harde werkelijkheid over hun daden en de daden van de andere twaalf.

Productie

Joseph Incaprera is de producer van deze Netflix-serie. De serie is opgenomen in het Amerikaanse Californië. De uitvoerend producenten zijn: Diana Son, Tom McCarthy, Joy Gorman Wettels, Steve Golin, Michael Sugar, Selena Gomez, Mandy Teefey
en Kristel Laiblin. Hierin is vooral Selena Gomez een opvallende naam. Deze maatschappelijk betrokken actrice, zangeres en modeontwerpster is bij de meeste jongeren bekend van liedjes zoals onder andere 'We don't talk anymore' en 'It ain't me'.

Reacties op de serie

De serie 13 Reasons Why is erg goed ontvangen over de gehele wereld. Het begin van de serie begint voor de meeste kijkers wat traag, maar halverwege worden de kijkers meegenomen in de heftige gebeurtenissen van hoofdpersoon Hannah en komen ook de andere mensen in de serie steeds duidelijker naar voren met hun problemen. Het lijkt goed dat de serie bij sommige afleveringen van te voren waarschuwt voor heftige en schokkende beelden, want die zijn zeker aanwezig.

Er zijn ook duidelijke verschillen met het oorspronkelijk boek van Jay Asher. Vooral het meer inzetten en gebruiken van de sociale media en de invloed van de sociale media in het leven van tienermeiden, zijn onderwerpen die voor de serie uitgebreid aan bod komen en duidelijk worden neergezet.

Wat opvallend is, is het feit dat er vooral veel reacties van tieners komen over het feit dat ze een film als deze graag tijdens hun schooltijd zouden willen zien in de klassen. Dit zou gedaan kunnen worden als een preventie en een lessenpakket over hoe scholieren met elkaar om moeten gaan. Tevens geeft dit de mogelijkheid om ook het gevaar van sociale media te bespreken. Daarnaast kan de serie ook aan leraren en ouders een duidelijk beeld geven van hoe het er aan toe gaat op middelbare scholen en wat hun eigen rol daarin kan zijn; zowel positief als negatief.

Iedereen lijkt het erover eens dat 13 Reasons Why geen vrolijke middelbareschoolserie is, zoals er al veel van zijn. Deze serie bevat de rauwe werkelijkheid over het leven van tieners anno 2017.

Maatschappelijk probleem zelfmoord onder jongeren

Deze serie laat duidelijk, rauw en echt zien dat zelfmoord een enorm probleem is onder jongeren van deze tijd. Het is dan ook een serie die geen onderwerpen schuwt en zoveel mogelijk zichtbaar maakt van de problematieken. Naar eigen zeggen doen de producers dit vanwege het feit dat ze willen dat alles eerlijk en echt wordt weergegeven, juist ook voor mensen die zelf soortgelijke situaties hebben meegemaakt. Er is naar aanleiding van deze serie een speciale website gemaakt waar jongeren heen kunnen gaan als ze zelfmoordgedachten hebben: 13reasonswhy.info.

Deze website is gemaakt in samenwerking met verschillende landen, waaronder Nederland. In Nederland worden de tieners en jongeren doorgestuurd naar De Kindertelefoon en voor de ouderen is Stichting Korrelatie aangegeven als hulpinstantie. Wel zegt men duidelijk dat in geval van nood het alarmnummer of de dichtstbijzijnde gezondheidsprofessionals de beste opties zijn.

113 Zelfmoordpreventie

In Nederland is zelfdoding onder jongeren ook een groot probleem. De organisatie 113 Zelfmoordpreventie is onder andere hierdoor opgericht sinds 7 oktober 2009. Volgens cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut stijgt het aantal zelfdodingen onder jongeren naarmate ze ouder worden. Zo waren er in 2015 7 jongeren tussen de 10 en 15 jaar die zichzelf van het leven beroofden. In de leeftijdsgroep 15 tot 20 waren dit 41 jongeren en in de groep van 20 tot 25 jarigen ging het om 82 jongeren. Jongeren die het leven niet meer zien zitten kunnen in Nederland contact opnemen met de website 113.nl van de organisatie 113 Zelfmoordpreventie. Op deze website is er de mogelijkheid om te chatten met hulpverleners, maar is er ook een telefoonnummer te vinden dat gebeld kan worden. Ook zijn hier (online) therapieën en (online) zelfhulpsessies te vinden.

De organisatie 113 Zelfmoordpreventie richt zich daarnaast ook op de mensen in de omgeving van iemand met zelfmoordgedachten. Zo is er een speciale training voor het signaleren van zelfmoordgedachten. Het niet of onjuist signaleren van deze problematiek door vrienden, ouders en docenten is iets wat ook duidelijk terugkomt in de serie 13 Reasons Why.

Over de afleveringen

Het onderstaande hoofdstuk is het laatste hoofdstuk van dit artikel en bevat de inhoud en het plot van alle afleveringen. Wees je hiervan bewust voordat je doorleest.

De serie bestaat uit dertien afleveringen. In elke aflevering staat één van de personen centraal die het leven van Hannah hebben aangetast. De kijker krijgt een beeld van al deze personen, doordat er elke afleveringen flashbacks worden weergegeven over de specifieke persoon en de situaties die Hannah vertelt op de cassettebandjes. Hannah nummerde de cassettebandjes, waardoor die nummering ook wordt aangehouden als de afleveringen. De cassettebandjes worden aan beide kanten door Hannah ingesproken, vandaar dat elke aflevering 1 kant beslaat.

Aflevering 1. Bandje 1, kant A

In de eerste aflevering krijgt de kijker te zien dat Clay de doos met cassettebandjes thuisgestuurd krijgt. Hij begint met luisteren en schrikt als hij te horen krijgt dat de bandjes afkomstig zijn van Hannah. Hannah beschrijft als eerste reden Justin Foley, gespeeld door Brandon Flynn. Justin geeft Hannah haar eerste zoen, maar maakt ook een foto waarop het ondergoed van Hannah te zien is. Deze seksueel getinte foto gaat al snel de school rond, waarmee de geruchten en de negatieve spiraal voor Hannah starten.

Aflevering 2. Bandje 1, kant B

De tweede aflevering laat zien hoe een vriendin van Hannah, Jessica Davis die wordt gespeeld door Alisha Boe, het leven van Hannah moeilijk maakt. Jessica is net als Hannah net nieuw op de school, waardoor ze samen optrekken. Na een tijdje voegt ook Alex Standall, gespeeld door Miles Heizer, zich toe aan het groepje. Samen spenderen ze veel tijd in Monet's, een café in de buurt. Op een gegeven moment krijgen Jessica en Alex een relatie en laten ze Hannah zitten. Na een tijdje maakt Alex de relatie uit en Jessica denkt dat Hannah hiervoor de reden is, waardoor Hannah en Jessica ruzie krijgen. Jessica slaat hierbij Hannah in haar gezicht.

Aflevering 3. Bandje 2, kant A

In de derde aflevering staat Alex Standall centraal voor Hannah, die een beste/slechtste lijst laat publiceren waarom hij Hannah publiekelijk noemt als het meisje met de beste billen. Met de eerdere roddels die er al waren door de gepubliceerde foto, wordt het alleen maar erger voor Hannah.

Tijdens deze aflevering krijgen we ook een beeld van de ouders van Hannah, die (op het moment dat Clay aan het luisteren is) kritisch kijken naar hoe de school omgaat met pesten. Zij willen uiteraard antwoorden van de school, voor de rechtszaak die ze hebben aangespannen omtrent de zelfmoord van Hannah.

Aflevering 4. Bandje 2, kant B

In deze aflevering vertelt Hannah aan haar vriendin Courtney Crimsen, gespeeld door Michele Selene Ang, dat ze een stalker rondom haar huis heeft die foto's van haar maakt. Courtney wil Hannah helpen met het ontmaskeren van de stalker, waardoor ze bij Hannah thuis wachten op de stalker. Wanneer het lang duurt, besluiten ze een alcoholspelletje te doen. Hierdoor zoenen Hannah en Courtney uiteindelijk, terwijl op dat moment de stalker een foto maakt. Hannah ontmaskert de stalker en het blijkt hun medeleerling Tyler Down te zijn, gespeeld door Devin Druid. Hij stuurt de foto door naar alle andere leerlingen van de school, waardoor Hannah Tyler noemt als vierde reden.

Hannah vertelt op dit cassettebandje tegen de luisteraar dat ze hoopt dat er wat stenen door Tylers raam gegooid worden. Clay besluit om op een andere manier wraak te nemen en maakt een naaktfoto van Tyler, die hij naar de leerlingen van de school stuurt.

Aflevering 5. Bandje 3, kant A

Op dit bandje noemt Hannah haar vriendin Courtney als reden voor haar zelfmoord. Courtney is bang dat haar klasgenoten erachter komen dat ze lesbisch is, aangezien ze zoenend met Hannah op de verspreide foto staat. Aangezien de foto niet heel duidelijk laat zien wie er op staan, besluit Courtney de roddel in de wereld te brengen dat Hannah en Laura (een lesbische klasgenoot) op de foto te zien zijn. Ze voegt daarbij ook nog wat extra roddels over Hannah en Justin toe, waardoor de aandacht van haarzelf afgeleid wordt. Hannah krijgt hierdoor steeds meer negatieve opmerkingen en roddels.

Clay hoort dit natuurlijk allemaal via de cassettebandjes en besluit Courtney mee te nemen naar het graf van Hannah. Courtney kan dit alleen niet goed aan, omdat Clay ook over haar seksuele geaardheid wil praten.

Aflevering 6. Bandje 3, kant B

De jaarlijkse actie van school voor Valentijnsdag is voor Hannah de opmaak naar de zesde reden, aangezien Marcus Cole, gespeeld door Steven Silver, haar op date vraagt en haar vervolgens openbaar vernedert. Hij komt te laat aan in het afgesproken restaurant en heeft zijn vriendengroep meegenomen, die een paar tafels verderop gaat zitten kijken naar de afloop van de date. Marcus wil imponeren door Hannah te zoenen en probeert haar daarnaast ook te betasten, omdat de roddels rondgingen dat Hannah 'makkelijk' zou zijn. Hannah wil dit uiteraard niet en stuurt Marcus weg.

Aflevering 7. Bandje 4, kant A

Hannah wil niets doen met de populaire Zach Dempsey, gespeeld door Ross Butler, waardoor hij een plan verzint om haar te pesten. In de klas hebben ze een project, waarbij het de bedoeling is om complimenten voor elkaar op te schrijven en in specifieke zakjes aan elkaar te bezorgen. Zach zorgt ervoor dat hij het zakje van Hannah steeds leegt, voordat zij erin kan kijken. Hierdoor krijgt Hannah nog meer het idee dat niemand iets positiefs over haar te zeggen heeft.

Aflevering 8. Bandje 4, kant B

In deze aflevering gaat Hannah naar een poëzieclub, omdat ze van schrijven houdt. Ze deelt een gevoelig gedicht, dat vertelt over haar problemen. Haar klasgenoot Ryan Shaver, gespeeld door Tommy Dorfman, zorgt ervoor dat hij dit (anoniem) publiceert in zijn schoolkrant. Hierdoor krijgt iedereen dit te lezen, zonder toestemming van Hannah. Dit beschadigt het vertrouwen en de openheid van Hannah, aangezien iedereen wil weten wie de schrijver is van het deprimerende gedicht.

De hele serie wordt Clay tijdens en rondom het luisteren van de cassettebandjes in bescherming genomen door Tony Padilla, gespeeld door Christian Navarro. Tony laat nooit iets los over wat hij te maken heeft met de bandjes, maar zorgt er steeds voor dat hij in de buurt van Clay is zodra hij de bandjes aan het luisteren is. Tony heeft de bandjes ook toegestuurd gekregen van Hannah, waarna hij meteen naar haar huis was gegaan, maar dus helaas te laat was. Hij vertelt aan Clay dat hij als eerste bij het huis van Hannah en haar ouders aankwam, toen ze overleden was. Hij heeft dus gezien hoe het huis een plaats delict werd. Tony is door Hannah gevraagd om niks tegen haar ouders te zeggen over de geheimen die ze meedroeg, want haar ouders weten niets over de redenen van de zelfmoord van Hannah.

Aflevering 9. Bandje 5, kant A

In deze aflevering komt het schokkende verhaal aan bod dat Justin Foley zijn vriendin Jessica heeft laten verkrachten door Bryce Walker, gespeeld door Justin Prentice. Hannah vertelde dit op haar cassettebandjes omdat zij op het moment van de verkrachting in dezelfde kamer was als waar dit plaatsvond. Zij heeft alles meegekregen, maar schrok en bevroor zodanig dat ze niet meer kon reageren. Dit gebeurde tijdens een feestje, waarbij Jessica dronken was en zich dus niet kon verweren tegen Bryce. Hannah is woedend op Justin, dat hij dit heeft toegelaten en spreekt dus een tweede bandje voor hem in.

Aflevering 10. Bandje 5, kant B

Hannah mag na het bovengenoemde feestje met Sheri Holland, gespeeld door Ajiona Alexus, meerijden naar huis. Onderweg raakt Sheri een stopbord. Sheri durft de politie hiervoor niet te bellen, aangezien dit problemen voor haar zal veroorzaken en wil doorrijden. Hannah staat er echter op dat ze de politie bellen. Sheri rijdt dus verder zonder Hannah, die zo snel mogelijk een winkel zoekt om naar de politie te bellen. Op dat moment vindt er op datzelfde kruispunt een dodelijk ongeluk plaats, wat voorkomen had kunnen worden door het stopbord. Een vriend van Clay, Jeff Atkins, gespeeld door Brandon Larracuente, komt daarbij om het leven. Hannah rekent het Sheri zeer ernstig aan dat ze niet geluisterd heeft naar haar bevel om de politie te bellen. Wanneer Hannah haar verhaal over het stopbord tegen Clay wil doen, stuurt hij haar meteen weg. Hij zegt dat hij klaar is met opnieuw een verhaal dat al het drama naar Hannah schuift.

Aflevering 11. Bandje 6, kant A

Dit cassettebandje gaat over Clay en legt hem uit waarom hij erop staat. Clay heeft tijdens het luisteren van de andere bandjes steeds in zijn hoofd gehad waarom hij ook op één van de bandjes stond, maar daar komt nu een antwoord op. Hannah en hij waren namelijk op het feest aan het zoenen, voordat de verkrachting van Jessica plaatsvond. Hannah wilde dat Clay stopte en toen hij dit niet begreep en aan Hannah vroeg wat er gaande was, wilde ze hem niet zeggen dat ze zich onprettig voelde door alle roddels en dergelijke die gaande waren. Hierdoor sloot ze zichzelf af voor Clay en kon Clay haar niet bereiken. Hannah schreeuwde tegen hem dat hij weg moest gaan, wat Clay uiteindelijk deed. Hannah neemt Clay niets kwalijk, zoals ze op dit bandje zegt, maar wilde wel dat hij op deze bandjes stond, omdat hij bij veel situaties betrokken was en moest weten waarom Hannah tot haar keuze kwam. Ze zegt Clay op dit cassettebandje dat ze hem leuk vond. Dit is voor Clay erg lastig, aangezien hij zijn gevoelens niet durfde te tonen en bang is dat Hannah geen zelfmoord had gepleegd als hij dat wel gedaan had en dus bij haar was gebleven, door niet te luisteren naar het geschreeuw van Hannah dat hij weg moest gaan.

In het heden vindt de moeder van Hannah, gespeeld door Kate Walsh, een lijstje dat Hannah gemaakt heeft voor het maken van de cassettebandjes.

Aflevering 12. Bandje 6, kant B

In deze aflevering vertelt Hannah dat ze veel geld verliest van haar ouders door het kwijt te raken. Zij loopt verdrietig en verslagen door de stad en komt toevalligerwijs uit bij het huis van Bryce, waar net een feestje gaande is. Aan het eind van het feest, wanneer iedereen weg is, zitten Bryce en Hannah samen in de jacuzzi. Hier wordt Hannah verkracht door Bryce...

Clay hoort dit natuurlijk achteraf via de cassettebandjes, waardoor hij besluit om naar Bryce toe te gaan om zogenaamd drugs van hem te kopen. Uiteindelijk lukt het Clay om stiekem op te nemen hoe Bryce toegeeft dat hij Hannah verkracht heeft. De moeder van Hannah regelt dat alle namen die op het papier staan dat ze vond, voor de rechtbank moeten getuigen over wat er gebeurd is.

Aflevering 13. Bandje 7, kant A

In deze laatste aflevering wordt het duidelijk dat Hannah het leven nog één laatste kans wil geven. Ze besluit om naar decaan meneer Porter te gaan, gespeeld door Derek Luke. Hier vertelt Hannah hoe ze zich voelt en wat er is gebeurd de afgelopen tijd. Ze durft alleen niet toe te geven van de verkrachting. Het gesprek met meneer Porter neemt ze ook op. Hierdoor is te horen hoe hij haar teleurstelt door te zeggen dat ze maar moet doorleven als er niks gebeurd is, als ze niet precies wil zeggen wat er gaande was en door wie dat kwam. Dit is voor haar de laatste reden om zelfmoord te plegen, waardoor ze naar huis gaat en haarzelf daadwerkelijk van het leven beroofd. Haar moeder vindt haar uiteindelijk...

Clay besluit na het horen van dit alles om naar meneer Porter te gaan met de 13 cassettebandjes. Dit is wat Hannah wilde, aangezien Clay de cassettebandjes door moest geven aan hem. Clay voegt er zelf de bekentenis van Bryce aan toe. Tony, die in eerste instantie de geheimen van Hannah niet wilde delen met haar ouders, besluit dat het beter is om wel open te zijn en geeft de cassettebandjes aan de ouders van Hannah, zodat zij precies kunnen horen wat er gebeurd is. Bij de rechtszaak geeft uiteindelijk iedereen zijn fouten toe. Behalve Alex, die een zelfmoordpoging doet. Het blijft onbekend in de serie of hij dit overleeft. De serie eindigt met Clay die een klasgenoot vraagt hoe het gaat en of ze wat wil drinken met hem, aangezien hij al eerder zag dat zij zichzelf snijdt.

13 Reasons Why: Beyond the Reasons

In deze documentaire wordt ten slotte door de producers en acteurs besproken waarom deze serie gemaakt is. Ook bespreken ze de moeilijke scènes om te schrijven en te spelen. Daarnaast geven ze aan dat het van groot belang is dat de jongeren die zich hierin herkennen hulp moeten zoeken.
© 2017 - 2024 Goudvisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Recensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)Designated Survivor is een Netflix tv-serie die gaat over een Amerikaans kabinetslid, Tom Kirkman, die na een aanslag op…
Netflix Party, wat is het en hoe werkt het?Netflix Party, wat is het en hoe werkt het?Samen een film kijken op Netflix kan supergezellig zijn. Met Netflix Party kun je samen met iemand anders een film of se…

Filmrecensie: het inspirerende verhaal van 'Soul Surfer'recensieFilmrecensie: het inspirerende verhaal van 'Soul Surfer'In 2011 draaide de inspirerende dramafilm ‘Soul Surfer’, gebaseerd op een uitzonderlijk waargebeurd verhaal, voor het ee…
Speelfilmrecensie: The AccountantrecensieSpeelfilmrecensie: The AccountantDe speelfilm The Accountant, met in de hoofdrol Ben Affleck, uit 2016 is een film die wisselend ontvangen is. Toch heeft…
Bronnen en referenties
 • https://www.netflix.com/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/13_Reasons_Why
 • http://www.nji.nl/nl/Databank/Cijfers-over-Jeugd-en-Opvoeding/Cijfers-per-onderwerp/Zelfdoding
 • https://www.113.nl/?gclid=COb6xJWGn9MCFWEo0wodZwQJUw
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Selena_Gomez
 • http://13reasonswhy.info/#net
 • https://www.113.nl/?gclid=CLia9JGjodMCFRASGwodjYQP5Q
 • https://www.113.nl/ervaring/113-zelfmoordpreventie-helpt-ook-anderen-te-helpen
 • https://www.113.nl/over-ons
 • http://www.filmgeek.nl/recensie-13-reasons/
 • http://sweetmovies.nl/thirteen-reasons-why-recensie/
Goudvisje (6 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.