recensie

Recensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)

Recensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie) Designated Survivor is een Netflix tv-serie die gaat over een Amerikaans kabinetslid, Tom Kirkman, die na een aanslag op de hele overheid van de Verenigde Staten plotseling president wordt. Aan hem de taak om de daders van de aanslag te vinden, de overheid opnieuw op te bouwen en het land door deze zware tijd te loodsen. Anno juni 2019 zijn er drie seizoenen van Designated Survivor. Netflix heeft aangegeven dat er geen vierde seizoen komt van Designated Survivor.

Belangrijke informatie tv-serie Designated Survivor

 • Naam: Designated Survivor
 • Geschreven door: David Guggenheim
 • Releasedatum: 21 september 2016

Het verhaal

In de Verenigde Staten wordt er tijdens vergaderingen/presentaties, waarbij iedereen uit de hele regering bij elkaar is, één persoon naar een veilige locatie gebracht. Deze persoon is de Designated Survivor (aangewezen overlevende) mocht er iets gebeuren. Wanneer het noodlot toeslaat en er een aanslag wordt gepleegd op de regering van de Verenigde Staten, is deze Designated Survivor de ‘Secretary of Housing & Development’ Tom Kirkman. Zonder enige ervaring wordt hij opeens president van de Verenigde Staten. Tom Kirkman is helemaal geen carrièrepoliticus en hij moet daardoor zijn weg vinden in het Witte Huis. Tegelijkertijd wordt hij niet alleen president, maar staat hij ook voor de loodzware taak om de daders te vinden en een nieuwe regering te vormen.

Hoofdpersonen Designated Survivor

De volgende acteurs spelen belangrijke rollen in Designated Survivor:
 • Kiefer Sutherland als Tom Kirkman.
 • Natascha McElhone als Alex Kirkman.
 • Adan Canto als Aaron Shore.
 • Italia Ricci als Emily Rhodes.
 • Kal Penn als Seth Wright.
 • Maggie Q als Hannah Wells.
 • LaMonica Garrett als Mike Ritter.
 • Paulo Costanzo als Lyor Boone.
 • Zoe McLellan als Kendra Daynes.
 • Ben Lawson als Damian Rennett.

Designated Survivor: een loodzware taak

Designated Surivor is een meeslepende serie. Er wordt goed in beeld gebracht hoe het is om de president van de Verenigde Staten te zijn zonder ook maar enige voorbereiding. De kijker leeft mee met Tom Kirkman, die de loodzware taak heeft om de regering weer opnieuw op te bouwen. Het maakt ook indruk dat dit in theorie echt zou kunnen gebeuren, de 'designated survivor' bestaat ook echt in de Verenigde Staten. Tom Kirkman heeft te maken met zijn menselijke, empathische kant die meer aanwezig is dan bij de gebruikelijke presidentskandidaat of carrièrepoliticus. Dit maakt het voor hem lastig om sommige beslissingen te maken.

Het eerste seizoen is erg goed, de kijker ziet hoe Tom Kirkman om moet gaan met de nieuwe situatie. In het tweede seizoen zitten echter iets meer filler-afleveringen. Dit zijn afleveringen die niet per se bijdragen aan de hoofdverhaallijn. Door dit tegenvallende seizoen besloot het netwerk ABC ook om de serie te annuleren. De kwaliteit is echter enorm toegenomen met seizoen 3, dat is geproduceerd door Netflix. Daarom is Designated Survivor wel echt een aanrader om te kijken.

Seizoenen Designated Survivor

Anno juni 2019 zijn er drie seizoenen Designated Survivor. De serie is oorspronkelijk gemaakt door het netwerk ABC. Dit netwerk heeft Designated Survivor geannuleerd na het tweede seizoen. Uiteindelijk heeft Netflix de serie overgenomen en een derde seizoen gemaakt. Het eerste seizoen bestaat uit 21 afleveringen en het tweede seizoen bestaat uit 22 afleveringen. Het derde seizoen bestaat uit tien afleveringen. Alle afleveringen duren ongeveer 45 minuten. In de volgende tabel zijn de seizoenen met hun releasedatum te zien:

SeizoenReleasedatum
121 september 2016
227 september 2017
37 juni 2019

Designated Survivor seizoen 4

Eerder werd Designated Survivor al na seizoen twee door zender ABC geannuleerd. Ook nu ziet het er niet naar uit dat er een vierde seizoen van deze serie komt. Netflix heeft de serie nu ook geannuleerd. Wel blijven de eerste drie seizoenen beschikbaar op Netflix.

Lees verder

© 2019 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Designated survivor uit Amerika vanaf 2019 ook in Nederlandnieuws uitgelichtDesignated survivor uit Amerika vanaf 2019 ook in NederlandOp dinsdag 17 september 2019, Prinsjesdag, heeft Nederland voor het eerst een ‘designated survivor’. Letterlijk betekent…
Netflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenNetflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenGebruik je Netflix via je PC, laptop of tv-menu dan ben je waarschijnlijk bekend met de lijst 'Verder kijken'. Deze toon…
House of Cards – begrippen uit de Netflix-serieHouse of Cards – begrippen uit de Netflix-serieHouse of Cards is een politieke thriller en wordt beschouwd als een van de 'Netflix originals'. De serie over de Amerika…
Recensie: Narcos (tv-serie)recensieRecensie: Narcos (tv-serie)Narcos is een tv-serie over de drugshandel in Zuid-Amerika. Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw is Zuid-Amerika in…

Undercover (2019), Netflix original-serie, deels waargebeurdUndercover (2019), Netflix original-serie, deels waargebeurdUndercover is een spraakmakende Belgisch-Nederlandse fictiereeks van productiehuis De Mensen in samenwerking met Netflix…
Recensie: Ozark (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Ozark (Netflix tv-serie)Ozark is een Netflix-serie die gaat over een financieel adviseur, Marty Byrde, die met zijn financiële kennis geld witwa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wikipedia,
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Designated_Survivor
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 29-07-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.