InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Recensie: Peaky Blinders (tv-serie)
recensie

Recensie: Peaky Blinders (tv-serie)

Recensie: Peaky Blinders (tv-serie) De tv-serie Peaky Blinders gaat over een criminele bende in Birmingham (Engeland) net na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De kijkcijfers van deze serie zijn met elk nieuw seizoen steeds weer gestegen. Anno september 2019 is Peaky Blinders te bekijken op Netflix en BBC Two. Sinds het eerste seizoen uitkwam in 2013, zat er altijd minimaal een jaar tussen elk seizoen. Anno juni 2019 zijn er vijf seizoenen beschikbaar. Het laatste seizoen is verschenen op 25 augustus 2019.

Belangrijke informatie tv-serie Peaky Blinders

 • Naam: Peaky Blinders
 • Geschreven door: Steven Knight
 • Releasedatum: 12 september 2013

Het verhaal

Peaky Blinders is het verhaal van een criminele bende uit het naoorlogse Birmingham. De serie begint in het jaar 1919. De bende wordt geleid door Thomas Shelby en andere leden van de Shelby-familie. De door de oorlog getraumatiseerde leden van de bende deinzen nergens voor terug terwijl ze hun vermogen vergaren op alle mogelijke, illegale manieren. Ze moeten omgaan met de Bolsjewieken die op een revolutie azen, de net opgerichte IRA en tal van andere criminele organisaties die allemaal hun eigen agenda hebben.

Hoofdpersonen

De volgende acteurs spelen belangrijke rollen in Peaky Blinders:
 • Cillian Murphy als Thomas Shelby.
 • Paul Anderson als Arthur Shelby.
 • Joe Cole als John Shelby.
 • Tom Hardy als Alfie Solomons.
 • Helen McCory als Polly Gray.
 • Sophie Rundle als Ada Shelby.
 • Finn Cole als Michael Gray.
 • Sam Neil als Chester Campbell.

Peaky Blinders: een meeslepend verhaal met prachtig camerawerk

Peaky Blinders is een geweldige serie door het goede acteerwerk, mooie camerawerk en historische beeld van de onderwereld van Birmingham in de jaren 20. Peaky Blinders is spannend vanaf het eerste moment omdat er meteen verschillende verhaallijnen zijn. De makers weten scènes perfect in beeld te brengen en daarnaast zit het verhaal vol spanning en actie. Je leeft helemaal mee met Thomas Shelby en zijn familie, die leven in een tijd waarin er veel onzeker is. Hoewel elk seizoen slechts zes afleveringen heeft van een uur, voelen de seizoen helemaal niet kort aan. Het is duidelijk zichtbaar dat er heel veel aandacht en werk in iedere aflevering zit. Het wachten op een nieuw seizoen is het daarom iedere keer weer helemaal waard. Ondanks de korte seizoenen, worden de personages erg goed geïntroduceerd wat bijdraagt aan het sterke verhaal van Peaky Blinders. Het is zeker een aanrader om deze fantastische serie te kijken.

Camerawerk

De makers van Peaky Blinders zijn vaak geprezen om het prachtige camerawerk in de serie. De rauwe, industriële omgeving van Birmingham in de jaren 20 wordt op een unieke manier weergegeven. Dit levert prachtige scènes op. Voor dit camerawerk zijn de makers beloond. Peaky Blinders won in 2014 een BAFTA Television Craft Award voor de beste fotografie en het beste licht.

Gebaseerd op de realiteit?

De bedenker van Peaky Blinders heeft het idee voor de serie gekregen van de verhalen van familieleden die, naar eigen zeggen, in de jaren twintig actief waren bij de Peaky Blinders. Critici stellen echter dat de Peaky Blinders actief waren van 1890 tot aan het begin van de 20e eeuw. De Peaky Blinders waren echter zo berucht geworden, dat Peaky Blinders in de tijd daarna een algemeen begrip waren geworden voor criminele groepen in Engeland. Ten tijde van de tv-serie Peaky Blinders bestonden de echte Peaky Blinders dus niet meer. Hoewel de echte Peaky Blinders niet meer bestonden in de jaren 20 van de vorige eeuw, zijn de gebeurtenissen in de tv-serie Peaky Blinders wel representatief voor hoe het er in die tijd aan toe ging in de onderwereld van Birmingham.

Seizoenen Peaky Blinders

Anno september 2019 zijn er vijf seizoenen van Peaky Blinders. Elk seizoen telt zes afleveringen van ongeveer een uur. Met ruim 3.5 miljoen kijkers is seizoen 4 anno september 2019 het best bekeken seizoen van Peaky Blinders. In de onderstaande tabel zijn de seizoenen met hun releasedatum te zien.

SeizoenReleasedatum
112 september 2013
22 oktober 2014
35 mei 2016
415 november 2017
525 augustus 2019

Seizoen 5 Peaky Blinders

Het vijfde seizoen van Peaky Blinders is op 25 augustus 2019 verschenen op BBC. Wanneer het vijfde seizoen op Netflix verschijnt is anno september 2019 nog niet bekend.

Lees verder

© 2018 - 2019 Schrijversblock, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)Designated Survivor is een Netflix tv-serie die gaat over een Amerikaans kabinetslid, Tom Kirkman, die na een aanslag op…
Recensie: Undercover (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Undercover (Netflix tv-serie)Undercover gaat over een van de grootste xtc-netwerken ter wereld. Topcrimineel Ferry Bouman leidt dit netwerk. Om dit n…
Recensie: Better Call Saul (tv-serie)recensieRecensie: Better Call Saul (tv-serie)Better Call Saul is een tv-serie over de advocaat van Walter White uit de bekende en populaire tv-serie Breaking Bad. Be…
Recensie: Ozark (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Ozark (Netflix tv-serie)Ozark is een Netflix-serie die gaat over een financieel adviseur, Marty Byrde, die met zijn financiële kennis geld witwa…
Recensie: Breaking Bad (AMC tv-serie)recensieRecensie: Breaking Bad (AMC tv-serie)Breaking Bad is een bekende en populaire tv-serie. De serie gaat over een scheikundeleraar die erachter komt dat hij ter…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peaky Blinders, (bewerkt)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Peaky_Blinders_(TV_series)
 • http://www.geschiedenisbeleven.nl/feit-en-fictie-in-dramaserie-peaky-blinders/

Reageer op het artikel "Recensie: Peaky Blinders (tv-serie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Schrijversblock
Laatste update: 02-09-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Recensies tv-series
Bronnen en referenties: 3
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!